Energia, noul teren de joacă al politicienilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 5 septembrie 2022

Energia, noul teren de joacă al politicienilor

Ordonanţa de urgenţă prin care a fost instituită supraimpozitarea profiturilor actorilor din piaţa de energie şi reducerea consumului cu 15% pentru o parte din consumatorii casnici şi pentru toţi consumatorii industriali, aprobată în şedinţa de guvern de joi, s-a transformat într-un cartof fierbinte pentru coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR, care trebuie să suporte atât criticile din partea opoziţiei, cât şi cele exprimate de furnizorii din energie, precum şi tensiunile dintre social-democraţi şi liberali privind titularul postului de ministru al Energiei.

Peste acestea s-au adăugat şi unele informaţii ce au răzbătut dinspre ANRE, cum că actul normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial ar încălca directiva europeană în materie şi legislaţia internă şi că acest lucru ar fi trecut chiar în nota de fundamentare a noii ordonanţe de urgenţă.

"(...) În acest sens, s-a considerat necesară introducerea unor măsuri de corecţie a funcţionării celor două pieţe, măsuri decise la nivel politic şi guvernamental, dar care este posibil să intre în contradicţie cu unele prevederi din Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 şi ale Regulamentului 943/2019. Măsurile preconizate au rolul de a contribui la creşterea veniturilor la bugetul de stat, a siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Gaze Naturale, precum şi la asigurarea alimentării constante şi permanente a consumatorilor pe perioada de iarnă 2022-2023", se arată în nota de fundamentare a noii ordonanţe de urgenţă ce modifică OUG 27/2022 şi îi prelungeşte termenul de aplicare până la 31 august 2023.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a respins informaţiile respective pe care le-a catalogat nişte "speculaţii" şi a precizat: "La toate discuţiile la care am participat eu, a participat şi ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăseşte în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculaţii. Nu cred că ordonanţa încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Şi să ştiţi că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi", a declarat Virgil Popescu.

În sprijinul ministrului Energiei s-a ridicat şi prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan care a solicitat coaliţiei PSD-PNL-UDMR să convoace o şedinţă de plen reunit al Parlamentului în care să demită întregul Consiliu de Administraţie al ANRE.

"Subminează statul român; domnul Chiriţă se joacă cu focul. Cer revocarea întregului Consiliu, răbdarea mea s-a încheiat", a transmis Rareş Bogdan.

Luarea de poziţia a lui Rareş Bogdan a venit după ce ANRE a atenţionat guvernul că ordonanţa de urgenţă riscă să aducă României o procedură de sancţionare (infringement) din cauza limitării preţului la producători şi că ordonanţa ar putea duce la ieşirea din piaţă a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse. Mai mult, ANRE a solicitat Guvernului să înfiinţeze noi companii de trading şi de furnizare pentru a compensa eventuala ieşire de pe piaţă a unora dintre aceşti participanţi la piaţă.

Referitor la solicitarea lui Rareş Bogdan, senatorul social-democrat Radu Oprea a arătat că actul normativ publicat în Monitorul Oficial este semnat şi preşedintele ANRE şi că toată discuţia iscată în spaţiul public este una fără sens, mai ales că mandatele actualilor membri ai Consiliului de Administraţie al instituţiei respective expiră în această toamnă.

Un atac vehement împotriva noii ordonanţe de urgenţă din energie a fost lansat şi de preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, care a afirmat că actul normativ este o "japcă", o "golănie" care va aduce preţuri mult mai mari, cu impact de sute de milioane de euro pentru unele companii, pierderi de locuri de muncă şi alungarea investiţiilor.

"Ordonanţa pe energie: mii de companii şi locuri de muncă, în pericol! Japca dată peste noapte de PNL şi PSD loveşte grav în economia românească. Guvernul Ciucă a dat OUG în aprilie prin care preţul energiei electrice era plafonat pentru 12 luni la 1 leu/KWh pentru firme. După cinci luni, vine şi scoate peste noapte plafonarea pentru sute de companii care produc o parte însemnată din PIB-ul României. Preţurile pe care le plătesc pentru energie se triplează brusc. Impactul este de sute de milioane de lei pentru unele companii. Asta este o japcă. O golănie. Un nou OUG 114, cum dădea Dragnea prin 2019. Ai făcut o promisiune, un contract, şi vii şi îl schimbi unilateral pentru că muşchiul tău de guvern securisto-socialist poate", a afirmat Cătălin Drulă, care a arătat că în opinia celor de la USR singura metodă valabilă pentru reducerea preţurilor din energie este scăderea TVA, aşa cum s-a decis în Spania, Italia şi Germania.

Şi furnizorii de energie din România avertizează că măsurile luate "peste noapte" din ordonanţa pe energie agravează criza din sectorul energetic, existând riscul foarte probabil ca unii dintre eii să nu-şi poată îndeplini obligaţiile, ceea ce vulnerabilizează suplimentar clienţii finali. Totodată, furnizorii mai spun că stabilirea de către stat a preţului mediu de decontare este o prevedere neconstituţională, contrară legislaţiei europene şi naţionale, iar implementarea noilor măsuri nu se poate face de pe o zi pe alta.

"Modificările OUG 27/2022, în forma publicată, vor duce la deteriorarea semnificativă a situaţiei financiare a operatorilor economici din zona de furnizare şi distribuţie a energiei, întrucât le impune pierderi financiare şi economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau în tariful de distribuţie", arată reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care subliniază că activitatea de furnizare şi distribuţie înregistrează deja pierderi de sute de milioane de euro, ca efect al legislaţiei în vigoare.

Ei mai susţin că valoarea preţului mediu ponderat de decontare a energiei electrice a fost stabilită de Guvern netransparent şi sub preţurile din piaţă, înregistrate pe platformele de tranzacţionare şi evidenţiate în rapoartele OPCOM. Furnizorii susţin că, după luni de creştere accelerată a preţurilor pe piaţa angro, perioadă în care autorităţile au asistat în mod pasiv, peste noapte, a fost stabilit un preţ maxim pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică, sub preţul pieţei şi sub costul achitat de furnizori.

Îngrijorări cu implementarea noului act normativ a exprimat şi Centrul Român al Energiei (CRE), ce reuneşte mai mult companii din producţia, transportul şi distribuţia de energie.

"Regretăm lipsa de comunicare şi consultare autentică cu reprezentanţii industriei energetice, atât mediul de afaceri cât şi mediul asociativ. Estimăm că aplicarea ordonanţei va produce disfuncţionalităţi grave şi ireversibile la nivelul pieţei de energie şi implicit riscuri privind securitatea energetică şi a competitivităţii economice a României. Nu în ultimul rând, observăm cu surprindere îndepărtarea de principiile şi planurile enunţate de Comisia Europeană, privind direcţiile legislative ale pieţei interne de energie (ex. Directiva 944/2019, Regulamentul 943/2019), setul de soluţii cu privire la rezolvarea prezentei crize energetice, şi însăşi principiile de bază ale funcţionării mediului de afaceri", susţine Corneliu Bodea, preşedintele CRE, într-un comunicat de presă.

Cert este că tot ceea ce se întâmplă în energie în acest moment, pare a fi un teren de joacă sau de încercare pentru politicienii români, care iau soluţii pripite, pe ultima sută de metri, fără consultarea partenerilor sociali şi fără estimarea reală a impactului măsurilor legislative propuse spre adoptare asupra nu doar a bugetului de stat, ci şi asupra cetăţenilor şi companiilor. Iar până acum, pentru erorile privind compensarea şi plafonarea nu a răspuns nimeni din actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, indiferent că vorbim despre Ministerul Energiei, ANRE sau despre alţi membri ai Cabinetului Ciucă.

Costurile bâlbelor este plătit de companii şi cetăţeni. Până când?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cu siguranță vor modifica legea în sensul ridicării taxei de 100% la export, cred ca vor fi multe insolvente pe piața românească a energiei, în paralel cu înmulțirea penelor de curent datorate lipsei de investiții.

    Să n - ajungă ,, VULPEA " la struguri...

    Prim-ministru si Ministrul Energiei cei mai mari tra.da.t.ori ai acestei tari. Stim ca armata ne-a t.ra.dat in 89 si a tras unii in altii si in popor, dupa moartea lui Ceau.sescu. De la Nastase cel mai mare tr.d.a.tor care a dat pe gratis petrolul la OMV si o parte din gazul Romaniei, a venit Ciuca si Virgil Popescu care au dat pe gratis la OMV gazul Romaniei din Marea Negara si tot pe gratis vand companiile din energie. Poporul este jecmanit de acesti tr.da.tori.

    1. Bun. Și ce-i de făcut?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb