Preţul energiei ar putea creşte cu 5% până la 10% dacă România va depăşi ţinta impusă de Comisia Europeană pentru emisiile de dioxid de carbon, a spus, vineri, Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române, potrivit NewsIn.
Potrivit cifrelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), România a consumat anul trecut 63,7 milioane tone de CO2, în condiţiile în care media anuală a numărului de certificate destinate pentru perioada 2008-2012 se ridică la 69 milioane tone dioxid de carbon.
"În planul de alocare, România a cerut între 95 şi 100 milioane tone, dar CEE a aprobat cu 20% mai puţin", a spus Hortensia Dumitriu, director în cadrul ANPM.
În condiţiile în care preţul pentru emisiile de carbon este cuprins între 12 şi 30 euro pe tona de CO2, conform calculelor expertului Ionuţ Purica, la o medie de 25 euro pe tona de CO2, România ar trebui să internalizeze un preţ al CO2 de 500 milioane euro pentru a ajunge la pragul cerut iniţial de 95-100 milioane tone de CO2, de la cel aprobat de Comisia Europeană de 75-80 milioane tone CO2.
"România consumă anual 50 TWh. Făcând un calcul prin împărţire, rezultă că preţul la energia electrică ar creşte cu 10 euro pe MWh, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 10%. Acesta este scenariul pesimist, iar într-unul realist majorarea preţului la energie ar fi de 5%", a precizat Purica.
Expertul în mediu şi energie va face parte dintr-o nouă organizaţie ce va fi înfiinţată în maximum două luni, Asociaţia Română a Carbonului (ARC). "Mai avem câteva chestiuni procedurale de rezolvat, dar estimăm că în cel mult două luni se vor finaliza", a spus unul dintre fondatorii organizaţiei, Ion Avram.