Profitabilitatea medie în Europa Centrală şi de Est este de 2,5 ori suma investită şi reprezintă cea mai bună performanţă din zonă, este de părere Cristian Nacu, vicepreşedintele companiei "Enterprise Investors". Administrator a cinci fonduri închise de investiţii, compania "Enterprise Investors" a făcut plasamente în Polonia, Ro-mânia şi în alte ţări central - europene de peste 850 de milioane de dolari.
Vicepreşedintele "Enterprise Investors" ne-a declarat că la sfîrşitul anului viitor va fi constituit cel de-al şaselea fond care va investi în regiune. Ca domenii în care s-ar preta inves-tiţiile fondului în ţara noastră, Cristian Nacu menţionează: "Domenii precum retail, IT, servicii financiare, telecomunicaţii, farmaceutică etc. sînt foarte interesante. Ne orientăm către acele sectoare cu potenţial de creştere rapidă". Domnul Nacu afirmă: "Sîntem o companie relativ mică faţă de marile bănci de investiţii şi ca atare putem fi foarte flexibili".
Limitele de investire ale "Enterprise Investors" în ţara noas-tră sînt între 5 şi 45 milioane de euro. Fondurile "Enterprise Inves-tors" au participaţii între 15% în unele companii şi 100% în altele. "Enterprise Investors" abordează, de asemenea, proiecte mult mai mari, pentru care organizează consorţii compuse din investitori financiari reputaţi. Orizontul de timp al investiţiilor este între trei pînă la şapte ani. Începînd cu 1990, "Enterprise Investors" administrează un grup de cinci fonduri cu capital privat.
În ţara noastră "Enterprise Investors" a achiziţionat în acest an, prin fondurile sale, participaţii de circa 30 milioane de euro. Astfel, "Polish Enterprise Fund V" a achiziţionat 100% din "Artima" pentru 17 milioane de euro, în aprilie 2005. "Artima" este cel mai mare retailer de produse alimentare din România, operînd în prezent 15 supermarketuri în nord-vestul ţării.
De asemenea, fondul are o participaţie de 22,5% la capitalul social al "Siveco", din iulie 2005, într-o tranzacţie combinată de majorare de capital şi achiziţie de acţiuni. Investiţia s-a cifrat la 8,4 milioane de dolari.
"Polish Enterprise Fund" şi "Polish Enterprise Fund IV" au vîndut acţiunile deţinute la "Orange" România către "France Telecom", în aprilie 2005. Fondurile au obţinut înmulţirea de patru ori a capitalului investit. PEF şi PEF IV au intrat în "Orange" România în 1999 şi 2000, - parte dintr-un consorţiu de investitori financiari care au deţinut împreună 23% din acţiunile firmei.
Fondurile administrate de "Enterprise Investors" au depăşit anul trecut 1,1 miliarde de dolari, fiind alocate sistematic în diferite regiuni din Europa Centrală şi de Est. Administratorul de fond a reuşit în 2004 să colecteze peste 300 de milioane de euro în cel de-al cincilea fond - "Polish Enterprise Fund V". Cu peste 1,1 miliarde de dolari administrate, "Enterprise Inves-tors" este cea mai veche şi mai mare companie din Europa Centrală şi de Est.
Încă din 1990, fondul din Polonia a investit în ţara noastră în principalul operator de telefonie mobilă "Orange", pachetul de titluri fiind vîndut la începutul acestui an. Din sumele alocate PEF V circa 40% au reprezentat investiţiile în afara Poloniei, în ţări ca Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Ţările Baltice.
Cristian Nacu, vicepreşedintele "Enterprise Investors", ne-a declarat: "România reprezintă prioritatea noastră, întrucînd considerăm că există multiple oportunităţi de investire. La finele anului trecut şi începutul acestui an, < Enterprise Inves-tors< a deschis şi primul birou în România".