"E.ON" cere, în continuare, majorarea preţului gazelor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 decembrie 2008

"E.ON Gaz România" nu renunţă la solicitarea de majorare a preţului reglementat al gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2009, chiar dacă în a doua jumătate a anului cotaţiile barilului de petrol au cunoscut scăderi importante. În prezent, reglementatorul pieţei de energie - ANRE - analizează posibilitatea menţinerii preţului actual al gazelor pentru consumatorii captivi până în cel de-al treilea trimestru al anului viitor, când scăderea cotaţiilor internaţionale pentru petrol vor avea efecte pe piaţa gazelor.

Conducerea companiei care se ocupă de distribuirea şi furnizarea gazelor naturale în jumătatea de nord a ţării nu a dorit să ne precizeze cuantumul majorării solicitate, dar ne-a explicat: "Am cerut ANRE ajustarea preţului final al gazelor naturale deoarece ultima majorare, din luna iulie a acestui an, nu a fost suficientă pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale importate. Din această cauză, estimăm că pierderile suportate de către , numai din neacoperirea costurilor de achiziţie a gazelor, vor ajunge la peste 80 milioane de lei (n.r. circa 22 milioane de euro), până la finele acestui an. În aceste condiţii, compania noastră este nevoită să apeleze la linii de credit pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale din import în scopul asigurării cantităţilor de gaze naturale necesare pentru iarnă".

Oficialii "E.ON" ne-au mai spus că, fără acoperirea costurilor de achiziţie, compania poate ajunge într-o situaţie financiară gravă, cu consecinţe directe asupra securităţii şi continuităţii furnizării gazelor naturale. Ei susţin că preţul final al gazelor naturale trebuie ajustat, în perioada imediat următoare, de către ANRE pentru a acoperi pierderile înregistrate de către furnizori.

Din totalul preţului final plătit de către consumatori, companiei "E.ON Gaz România" îi revin aproximativ 4% pentru serviciile de furnizare.

Restul de 96% sunt costuri externe - cu achiziţionarea, înmagazinarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale - pe care societatea nu le poate influenţa. Consumatorii sunt aprovizionaţi cu gaze naturale din producţia internă (aproximativ 60%) şi cu gaze naturale importate (aproximativ 40%).

Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de preţul petrolului. Preţul gazelor urmează aceeaşi tendinţă cu cel al petrolului, dar cu un decalaj de circa nouă luni de zile. Creşterea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale pe parcursul anului 2008 nu s-a reflectat însă în preţul final reglementat iar furnizorii au fost nevoiţi să comercializeze gazele naturale la un preţ inferior preţului de achiziţie, ne-a mai declarat conducerea "E.ON Gaz România". Ieftiniri ale gazului importat sunt aşteptate începând cu trimestrul III din 2009.

În ceea ce priveşte preţul gazelor începând cu 1 ianuarie, oficialii "Distrigaz Sud" s-au rezuma să ne spună că încă mai poartă discuţii cu ANRE pe această temă. Până în toamnă, conducerea companiei care distribuie şi furnizează gaze naturale în jumătatea sudică a ţării a protestat, alături de "E.ON Gaz România", faţă de faptul că tarifele reglementate nu acoperă preţul de achiziţie al gazelor importate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chiar nu pot fi acestia "dmoliti"?

    1. Dupa ce ca de ani de zile o tara atata de prapadita ca a noastra,plateste cel mai mare pret/mc sau mai nou pe imbecilitatea de kw,lucru cu totul anormal,acuma astia mai vor sa scumpeasca gazul.

      Mai fratilor,de la EON ,inteleg ca ati platit comisioane si acuma vreti pe spatele nostru ,a romanilor ,sa le recuperati???de ce nu puneti biruri pe nenorocitii de guvernanti. 

      Nu pot sa inteleg cum de exista atata nesimtire si impertinenta din partea politicienilor care au tot felul de firme capuse bagate pe firul gazului si tupeul de a se cere alesi de popor,in nestire?????

      Noi suntem vai de capul nostru de saraci,dar egalam Germania lapretul mc de gaz.Este inuman.Imi este scarba de oamenii care conduc tara asta si ma minunez sa vad un popor atata de indobitocit si fara de reactie.Nu Ceausescu trebuia impuscat,ci toti guvernantii de pana acuma,care n-au facut nimika ptr aceasta tara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb