E.ON preia uzinele "Endesa" din Spania, Franţa, Polonia şi Italia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2008

E.ON preia uzinele "Endesa" din Spania, Franţa, Polonia şi Italia

Compania germană plăteşte 11,8 miliarde de euro pentru aceste divizii

E.ON AG, al doilea furnizor european de energie, va plăti 11,8 miliarde de euro (18,6 miliarde de dolari) pentru uzinele "Endesa" SA din Spania, Franţa, Polonia şi Italia. Tranzacţia se va finaliza în trimestrul al treilea din acest an.

E.ON, compania care, în 2007, a pierdut lupta pentru preluarea "Endesa", achită 8,9 miliarde de euro în schimbul uzinelor şi îşi va asuma datorii de 2,9 miliarde de euro. Amintim că "Enel" SpA şi "Acciona" SA au cumpărat "Endesa", în octombrie 2007, achiziţia fiind cea mai mare realizată, vreodată, în sectorul mondial al utilităţilor. Afacerea s-a încheiat după ce "Endesa" a acceptat să-şi vândă generatoarele către E.ON, iar compania germană să renunţe, în schimb, la oferta de preluare.

Preşedintele E.ON, Wulf Bernotat, declară: "Prin tranzacţia cu ne extindem în mod considerabil poziţia în Spania - unde avem deja o prezenţă puternică, şi în Italia. Preţul achiziţiei a fost stabilit de câteva bănci şi reflectă valoarea de piaţă corectă a acţiunilor". Analiştii spun, însă, că preţul este inferior aşteptărilor pieţei.

"Endesa" va înstrăina către E.ON două unităţi de producţie din Spania, cu o capacitate instalată de 963 megawaţi. E.ON preia, totodată, unităţi "Endesa" din Franţa, Italia, Polonia şi Turcia, cu o capacitate de producţie combinată de 53 de terawaţi/oră. Aces­te unităţi deservesc circa 12 milioane de locuinţe din Europa. În baza aceleiaşi înţelegeri, E.ON cumpără de la "Enel" producătorul spaniol de energie "Electra de Vies­go". Spania este un punct atractiv pentru investitorii din sectorul energetic, în condiţiile în care, vreme de mai bine de zece ani, creşterea cererii locale de electricitate a depăşit media din Uniunea Europeană.

În luna februarie 2008, E.ON s-a oferit să-şi vândă reţeaua de electricitate şi capacitatea instalată de generare de 4.800 megawaţi din Germania, ca să se conformeze cerinţelor autorităţilor antitrust din UE. Conducerea societăţii vrea să cumpere uzine electrice în afara graniţelor, plănuind să investească în acest sens 60 de miliarde de euro, până în 2010.

Dar, potrivit Wall Street Journal, compania nu va face, anul acesta, achiziţii majore peste graniţe, din cauza politicilor "protecţioniste" din Europa. Astfel, compania ţinteşte numai preluări de mică dimensiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb