E.ON vrea să cumpere "Endesa"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2006

Oferta companiei germane se ridică la aproape 35 de miliarde de dolari l Ar putea începe un război al ofertelor cu societatea spaniolă "Gas Natural", interesată la rîndul său de rivalul "Endesa"

Compania germană E.ON AG, cel mai mare producător de utilităţi din Germania, a înaintat o ofertă de 29,1 miliarde de euro (34,7 miliarde de dolari) pentru achiziţia rivalului spaniol "Endesa" SA, suma depăşind propunerea ostilă venită din partea "Gas Natural" SDG SA. E.ON oferă astfel 27,5 euro în numerar pentru o acţiune a companiei cu sediul în Madrid, în vreme ce titlurile acesteia au închis şedinţa bursieră de luni cu un curs de 25,48 euro. După anunţul privind oferta E.ON, acţiunile "Endesa" au fost suspendate de la tranzacţionare, pe piaţa spaniolă. "Gas Natural", societate cu sediul în Barcelona, a oferit, la data de 5 septembrie 2005, 22,4 miliarde de euro pentru "Endesa", respectiv 0,569 acţiuni noi şi 7,34 euro pentru un titlu al companiei. În baza preţului de închidere de luni, "Gas Natural" a oferit, în total, 21,95 euro pentru o acţiune "Endesa".

Directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, urmăreşte să facă achiziţii pe piaţa de 60 de miliarde de dolari a electricităţii din Europa, care este controlată de un număr mic de companii mari. "Gas Natural" vrea să creeze un gigant în Spania, capabil să concureze cu rivalii mai mari.

"Trebuia să apară o ofertă mai bună, iar acest lucru s-a întîmplat acum", declară Olmo Olivares, din cadrul societăţii de administrare a activelor "Gesfinmed" Alicante (Spania). Aceasta are în portofoliu şi acţiuni "Endesa". Olivares precizează: "Oferta E.ON se apropie de ceea ce poate fi considerat o propunere bună. Eu aştept ca < Gas Natural > să reacţioneze în curînd, depunînd o nouă ofertă".

Daniel Lacalle, analist la "ABN Amro Holding" NV, sucursala din Londra, declară la rîndul său: "Oferta E.ON este atractivă, însă nu reprezintă maximul pe care îl poate obţine < Endesa >. Ea poate fi considerată un prim pas". Lacalle anticipează că oferta poate creşte pînă la 34 de euro/acţiune.

E.ON a iniţiat negocierile cu "Endesa", iar acum aşteaptă un răspuns "amical". E.ON beneficiază de consultanţa "HSBC Holdings" Plc în acest demers. E.ON a raportat o creştere de 71% a profitului în 2005, datorită majorării preţului energiei. Acesta a însumat 7,4 miliarde de euro, comparativ cu 4,3 miliarde de euro în 2004. Vînzările au sporit cu 21%, la 56,4 miliarde de euro. E.ON va plăti un dividend de 7 euro pe acţiune. Compania germană a vîndut active în valoare de peste 12 miliarde de euro, ca să obţină numerarul necesar expansiunii, dar şi pentru revigorarea profiturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb