EPOPEEA OLTCHIM/SUSŢINE CĂ NIMENI NU MAI VREA OLTCHIM, DAR.... Ponta a refuzat TISE?

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2013

Ponta a refuzat TISE?

Eugen Anca susţine că autorităţile ar fi spus: «TISE să se înţeleagă cu cei de la PCC, dacă vor să colaboreze pe subiectul Oltchim»

El afirmă că premierul Ponta a refuzat să discute cu reprezentanţii TISE

Premierul Victor Ponta a refuzat să stabilească o întâlnire cu reprezentanţii grupului rus TISE, care este interesat să preia Oltchim, susţine Eugen Anca, un personaj care afirmă că nu este străin de interesele ruşilor în România.

Domnia sa ne-a declarat: "Începând din 4 septembrie 2012, am solicitat primului-ministru Victor Ponta, prin cabinetul său de la Guvern, să fie de acord să se întâlnească cu oficialii TISE, singura firmă de calibru interesată, care poate reporni combinatul Oltchim. Deşi, iniţial, Guvernul a răspuns pozitiv şi rapid solicitării noastre, totuşi, atunci când TISE a trimis un reprezentant autorizat la Bucureşti, acesta nu a mai fost primit de domnul Ponta. Interesant este faptul că preşedintele Traian Băsescu, atunci când a fost solicitat în acelaşi scop, şi-a făcut timp pentru o astfel de dis-cuţie, dar primul-ministru nu. Ulterior, ruşii au mai încercat de patru ori să se întâlnească cu primul minis-tru, dar acesta nu a mai răspuns solicitărilor părţii ruse".

Între timp, conducerea TISE a avut mai multe contacte telefonice cu diferiţi membri ai Guvernului Ponta, iar ideea de bază rezultată din aceste convorbiri a fost ca «TISE să se înţeleagă cu cei de la PCC, dacă vor să colaboreze pe subiectul Oltchim». Aberant! Mai plastic spus, elefantul să facă bine să vină la purice ca să se tocmească! Desigur că ruşii au considerat acest «sfat» ca pe un afront, fiindcă ei vor să cumpere Oltchimul şi Arpechimul, nu vor să devină o anexă a lui PCC".

Domnia sa consideră că premierul Ponta îi "plimbă" pe ruşi, favorizându-i pe cei de la PCC: "Iar asta este cu atât mai grav cu cât am informat cabinetul primului ministru că partea rusă poate face dovada alocării de fonduri importante pentru tot ce înseamnă privatizarea Oltchim şi achiziţionarea Arpechim, în timp ce ministrul Varujan Vosganian nu ştie de unde să mai facă rost de bani ca să repornească Oltchim-ul".

Eugen Anca este cunoscut în România prin insistenţele sale de a convinge autorităţile române să accepte varianta de restituire a Tezaurului României de la Moscova, printr-un pachet de proiecte şi programe economice şi comerciale bilaterale, în valoare de 10 miliarde de euro. Domnia sa susţine că nu este străin de interesele economice ale ruşilor de la TISE în România şi declara, pentru ziarul BURSA, în decembrie 2012, că "TISE este foarte interesat în tot ceea ce înseamnă proiectul Oltchim, cu toate componentele sale de furnizare de materii prime, de logistica petrolieră din Portul Constanţa şi de dezvoltarea surselor de energie electrică şi termică pentru platforma Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi platforma Arpechim din Piteşti".

Declaraţiile lui Eugen Anca sunt contradictorii cu afirmaţiile recente ale premierului Victor Ponta, care a spus: "Sunt foarte dezamăgit că, în aceste trei luni, nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire".

Grupul rus TISE, la care a făcut aluzie Şeful Executivului, a participat, în primăvara anului trecut, la prima etapă a privatizării combinatului vâlcean, când a depus ofertă neangajantă. În toamnă, grupul nu a mai participat la a doua etapă a privatizării Oltchim din cauza schimbării metodei de vânzare, cu puţin timp înainte de termenul limită de depunere a ofertelor financiare - statul a renunţat la conversia creanţei AVAS în acţiuni şi a licitat, separat, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, creanţa AVAS şi creanţa Electrica SA.

Eugen Anca: "Nu Dan Diaconescu este cel care i-a gonit pe ruşi, ci autorităţile"

Eugen Anca, personaj care susţine că nu este străin de interesele economice ale ruşilor de la TISE în România, ne-a declarat că TISE nu mai vrea să cumpere Oltchim şi că nu Dan Diaconescu este cel care i-a gonit pe ruşi, ci chiar autorităţile.

La licitaţia pentru vânzarea Oltchim din toamnă, au participat PCC (acţionarul minoritar semnificativ al Oltchim), omul de afaceri Ştefan Vuza (prin Chimcomplex Borzeşti şi Aisa Invest) şi Dan Diaconescu. Realizatorul de televiziune a câştigat licitaţia cu oferta de 45 milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, deţinut de stat la combinatul vâlcean. Licitaţia a fost anulată, pentru că Dan Diaconescu nu a prezentat dovada banilor, în termenul anunţat de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).

Eugen Anca a fost implicat şi în privatizarea Oltchim din toamnă, despre care ne-a povestit, la vremea respectivă: "În ziua licitaţiei efective, Dan Diaconescu m-a contactat telefonic şi m-a rugat să-l pun în contact cu cei de la TISE, fiindcă se părea că va fi declarat câştigător. El dorea să discute cu ei despre posibilitatea ca TISE să preia managementul de la Oltchim. Poate părea neverosimil, dar Dan Diaconescu chiar intenţiona să păstreze acţiunile de la Oltchim în interiorul României şi ar fi vrut să le ofere populaţiei, contra unei acţiuni populare de subscripţie publică, fiindcă în caietul de sarcini era prevăzut ca termen final de plată data de 14 februarie 2013".

Domnul Anca afirmă că a acceptat să-l ajute pe jurnalist, fiindcă i s-a părut că Dan Diaconescu avea o intenţie lăudabilă şi i-a aranjat o întâlnire cu Alexander Dokychuk, consilier financiar şi economic pe relaţia Rusia şi ţările CSI, persoana care a avut iniţiativa ca TISE să vină şi să investească în România. Alexander Dokychuk i-ar fi explicat lui Dan Diaconescu că TISE nu obişnuieşte să-şi dezvolte afacerile din România prin intermediari şi că preluarea integrală sau parţială a managementului la Oltchim este o acţiune complexă, ce necesită o analiză profundă.

Potrivit domnului Anca, Alexander Dokychuk i-ar fi facilitat realizatorului de televiziune obţinerea sprijinului altor investitori care i-au oferit lui Dan Diaconescu posibilitatea accesării unui aşa-zis credit-punte, de circa 91 milioane dolari. Creditul avea menirea de a-l ajuta pe Dan Diaconescu să achite acţiunile Oltchim în doar 10 zile, urmând ca ulterior, prin subscripţie publică, populaţia României să cumpere aceste acţiuni, iar creditul punte să fie restituit până în 14 februarie 2013, mai susţine Eugen Anca.

Până la urmă, Dan Diaconescu ar fi a obţinut, prin propriile lui puteri, fără implicarea lui Eugen Anca, alte două sume atrase, în valoare de 43 milioane euro, pe care intenţiona să le utilizeze pentru plata salariaţilor de la Oltchim şi asigurarea unui capital de lucru.

Dezvoltare recentă

Se pare că premierul Victor Ponta ar fi refuzat să discute, săptămâna trecută, pe subiectul Oltchim cu o altă companie rusească, alta decât TISE, potrivit unor informaţii din piaţă. Şi această companie ar fi interesată de combinat, dar tot într-o formulă integrată cu rafinăria Arpechim şi Olil Terminal, potrivit surselor noastre.

La solicitarea ziarului BURSA, biroul de presă al Guvernului ne-a răspuns că "primul-ministru Victor Ponta nu are cunoştinţă de nicio solicitare privind stabilirea unei întrevederi cu domnia sa, venită de la vreo firmă interesată de preluarea Oltchim".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Am avut prilejul să-l cunosc pe reprezentantul lui TISE la București, cu care am vorbit despre dorința rușilor de a investi la Oltchim. Omul a fost foarte franc și mi-a zis cam așa: cât timp a fost PDL-ul la putere (plus Băsescu) negocierile au mers normal, previzibil și într-o anumită logică. De aceea TISE a participat inițial la procesul de privatizare. Dar cum a venit Ponta la putere s-au schimbat de 4 ori în 3 luni condițiile de privatizare ! Nici nu aveai timp să te pregătești pentru o modificare a condițiilor de participare, că imediat aflai că s-a schimbat schimbarea ! Dar culmea este că acele schimbări s-au făcut numai în favoarea lui PCC și în dauna lui TISE ! Concluzia: PCC - ul are un om de bază în Guvernul Ponta, care îndeplinește orice dorință i se transmite de către Zaremba (conducătorul PCC-ului). Cel puțin PCC-ul a anunțat, fără ocolișuri, că dorește să preia Oltchimul (fără Arpechim), să concedieze 2.800 de oameni (din 3.300), să păstreze 3 secții (din 9), iar restul să le taie și să le vândă la fier vechi ! Iată așadar care este politica lui Ponta ! Mai clar de atât nu se poate !

    Foarte interesant.Ponta trebuie sa faca ,astazi,o declaratie publica;daca nu vrea presa trebuie sa-l preseze.

    1. Ce-ar fi ca televiziunile de nișă (dar mai ales RTV și Antena 3) să-i invite pe Ponta, Dan Diaconescu și pe acest misterios Eugen Anca, să-i pună față în față și să vedem cine minte și cine spune adevărul.

      Care RTV? Televiziunea lui Ghita, parlamentar PSD? Poate B1 sa faca treaba asta.

      eu este cum vine asta: "primul-ministru Victor Ponta nu are cunoştinţă de nicio solicitare privind stabilirea unei întrevederi cu domnia sa, venită de la vreo firmă interesată de preluarea Oltchim". Cum adica "nu are cunostinta"? Au existat sau nu solicitari? Da sau nu? De ce raspund astfel incat sa fie interpretabil?

    Jocul Guvernului nu surprinde pe nimeni! Se platesc polite politice care falimenteaza OLTCHIM! Cum ai piete si concurezi fratii din Vest te sugruma cu 1000 de maini! Sunt eu COMUNIST? Poate n-am inteles eu bine CAPITALISMUL dambovitean! ponta e mai mic decat am scris eu numele sau guvernamental! Rusine pentru clasa politica care se da dupa prun si prunul este gaunos!

    In afara de concluzia ca trebuie sa dam Oltchimul Rusilor pe degeaba pentru ca asa vrea un oarecare Anca mai are vreo concluzie articolul asta?. Anca ne spune ca nemtii sunt rai, rusii buni si Dan Diaconescu patriot vizionar. Ridicol, ridicol, ridicol.

    1. Sorine, de multe ori, presa spune ce si cum ii convine, rastalmaceste cuvinte si promoveaza anumite interese. Adica presa poate manipula. Asta daca nu stiai pana acum. Si iti mai spun ceva: ideea e sa gandesti singur si sa verifici din mai multe surse, cu alte cuvinte..sa nu te lasi manipulat.

      Si stai tu linistit, ca nu mi-e rusine nici cu 'nemtii', crezi ca lor le place concurenta? De ce au bagat atatea bete in roate de-a lungul timpului? 

    Baiatul din fotografie este premierul Romaniei ?

    Seamana cu un clovn. De ce rade intruna ? Parca este un student care a copiat si nu a fost prins si acum se minuneaza de reusita sa.  

    Nu stie sa-si faca nod la cravata ? Nodul ala este de spanzuratoare.  

    La lucruri mai complicate cum este Oltchimul ce pretentii putem avea ?

    1. "Cat pot fac"... Asta zice fatau lu ponta

    rusii astia au mai mult de 100 euro?sau numai 50 ca la mechel?

    domnule Prim-Ministru. Altfel nu veti reusi sa va impuneti in aceasta companie ilustra unde in momentul in care va salutati interlocutorii de discutie ei deja sunt gata sa va ofere marea cu sarea. O mare personalitate a scenei financiare spunea in urma cu cativa ani referitor la salariul pe care il platesc unui bancher de investitii ca nu se poate face rabat daca nu vrei ca talentele sa emigreze catre alte societati financiare. Iertati-mi nediplomatia insa pana in momentul de fata se observa o nedeterminare extrem de profitabila pentru partenerii de discutie, deoarece exista o multitudine de aspecte pe care interlocutorii le vor folosi pentru a va convinge ca aveti de vandut o gogoserie si nu un concern ancorat in peisajul petrochimic european si mondial. Spuneti-le celor ce prezinta intreprinderea sa nu o mai laude cum face doamna Gheorghe cu rafinaria spunand ca este mica , ineficienta si fara deschidere la mare (aceste afirmatii in pozitia unui posesor de active care doreste sa le exprime la cel mai bun pret:-))Nu am intalnit pana acum un manager, fie el nevoit sa administreze o firma aflata in insolventa care intr-o zi sa faca glume despre vopseaua noua acoperind instalatii invechite , iar in alta zi sa laude posibilitatile de productie si existenta unei piete de desfacere competitive. Daca ceea ce se intampla minunatilor lucratori nu este suficient de concludent pentru a va mahni ca se intampla in timpul guvernarii dvs., totusi ganditi-va la valoarea acestei imagini care va fi preluata de marile agentii de rating, asa cum s-a intamplat si atunci cand s-a dorit exprimarea a 10% din participatia statului si neconving investitorii Romania a fost taxata de Moody "Petrom Sale Failure Is Credit Negative for Romania - Issuer ..." Si acest lucru apare doar cand pe Google dati urmatoarea cautare: ROMANIA MOODY PETROM- aceasta stire aflandu-se pe prima pozitie dupa Wikipedia versiunea germana si engleza. Cand o sa va inaltati la nivelul presedintelui si sa aduceti in constiinta concernului austriac sansa istorica pe care au primit-o in 2004 astfel ca in 2005 sa scape de spectrul unei preluari ostile sau a trecerii in domeniul insignifiant in raport cu marii jucatori din domeniu. Daca va puteti ridica la inaltimea acestor asteptari va veti fi meritat aceasta onoare care va si obliga de a conduce destinele romanilor...

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb