Erdogan către pieţe: "Dacă vă prindem speculând, vă sugrumăm"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2013

Erdogan către pieţe: "Dacă vă prindem speculând, vă sugrumăm"

Lira turcească se depreciază din nou

Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Turcia au scăzut ieri, iar moneda naţională, lira, s-a depreciat după ce premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, i-a avertizat pe protes­tatarii din ţară şi i-a ameninţat pe speculatorii interesaţi să obţină profituri ca urmare a situaţiei locale că "vor fi strânşi de gât".

"Cei care încearcă să scufunde bursa, se vor prăbuşi (...) Dacă vă prindem cu speculaţii, vă vom sugruma. Nu contează cine sunteţi, vă vom sugruma", a afirmat Erdogan.

Indicele National 100 al Bursei din Istanbul a scăzut cu 2,3% la ora 17.48, ajungând la 76.548,06 punc­te. Acţiunile "Garanti Bank", cea mai mare instituţie de credit din Turcia, au coborât cu 2,7%, la 8,56 lire, iar cele ale "Akbank" - cu 0,7%, la 8,22 lire.

Lira a scăzut cu 1,1% la ora 13.00, pe piaţa din Istanbul, la 1,8962 uni­tăţi/dolar (cel mai redus curs din decembrie 2011 până în prezent).

Guvernul de la Ankara s-a arătat dispus să se întâlnească cu reprezentanţi ai protestatarilor, însă dacă aceştia vor rămâne pe străzi li se va da "un răspuns pe limba lor", a declarat, duminică, premierul Erdogan, care a participat la mai multe manifestaţii ale susţinătorilor regimului său.

Premierul turc a mai spus că există forţe în interiorul şi exteriorul Turciei care nu sunt mulţumite de succesul economic al ţării, iar un grup de interese încearcă să facă profit subminând economia acestui stat prin menţinerea dobânzilor la niveluri ridicate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte interesate reactiile d-lui Erdogan. Parca am mai auzit noi d-astea, nu? Ce este interesant este ca in continuare se comporta ca un nespecialist. Se cunoaste ca poti lupta impotriva folosirii confirmatiilor confidentiale folosind o transparenta generalizata si rapida, ca poti lupta impotriva speculatiilor cu altele contrare s.a.m.d. Daca ar vrea sa stabilizeze economia, atunci ar da dovada de intelepciune si echilibru, si atunci cei care speculeaza se vor linisti, pentru ca pericolul de a rata speculatiile este invers proportional cu echilibrul si calmul politicienilor. Dar te pui cu badaranii, prostii si tupeistii? Turcia s-a dezvoltat pentru ca era o padure virgina. Acum, cand trebuie sa umble la acordul fin, se vede treaba ca nu prea stie... Sunt degetele prea groase pentru butoane asa de fine... Iar populatia turca se pare ca s-a autoeducat, s-a modernizat, in timp ce politicienii au ramas inchistati in vremurile trecute. Parca si la noi se vede asta. Singurul lucru cu care se obisnuiesc politicienii este luxul, pe care si-l asuma invers proportional cu cunoasterea realitatii din domeniul pe care-l conduc. Iar pe speculanti sa-i lase-n pace, ca au si ei rolul lor. La fel cum au si tantarii, mustele, lacustele, etc. in lantul trofic. Trebuie numai gasite contramasuri eficiente, specializate, care pot echilibra situatia. In cazul d-lui Erdogan ar fi o echilibrare a discursurilor, manifestarea unei intelegeri a situatiei si de ce nu, o schimbare de tactica la nivel reglementar si legislativ, in asa fel incat sa indeplineasca ce vor contestatarii care sunt foarte multi, se pare. Nu stiu de ce, insa acolo se pare ca dl.Erdogan este sustinut de o minoritate extremista mai degrama de majoritatea "eliberata" de dogmele religioase musulmane.

    1. Marturisesc ca atatea viraje intre "confirmatii confidentiale" si "pericolul de a rata speculatiile este invers proportional cu echilibrul si calmul politicienilor", intre presupunerea ca Erdogan ar fi "badaran, prost si tupeist", amator de lux pe bani publici si presupunerea ca protestatarii sunt foarte multi "se pare", toate conducand la concluzia ca (nu stiti de ce, dar totusi enuntati) "Erdogan este sustinut de o minoritate extremista mai degrama de majoritatea "eliberata" de dogmele religioase musulmane"... toate astea m-au ametit de tot.

      N-ati putea sa spuneti ce-aveti de spus in cuvinte mai putine si eventual mai clare, asa, cat sa inteleaga si un sarman ca mine?

      Multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb