Erdogan depune plângere împotriva unui cercetător francez care a evocat asasinarea acestuia

Mina Irina
Internaţional / 24 aprilie 2017

Erdogan depune plângere împotriva unui cercetător francez care a evocat asasinarea acestuia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus plângere împotriva unui cercetător francez care a evocat posibila sa "asasinare", comentând victoria în referendumul controversat care-i consolidează puterile, scrie astăzi agenţia proguvernamentală de presă Anadolu, citată de AFP.

Philippe Moreau Defarges, un cercetător de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI) a apreciat, în emisiunea "7 jours dans la monde" ("7 zile în lume", n.r.) a postului francez BFM Business, că recursurile care contestă victoria preşedintelui turc, invocând eventuale nereguli, "nu vor conduce nicăieri, deoarece Erdogan va avea grijă să închidă tot".

Enumerând posibile scenarii în Turcia, Moreau Defarges a adăugat că "fie are loc un mare război civil, fie există altă ipoteză, care este dificil de evocat, asasinarea sa".

Un avocat care-l reprezintă pe Erdogan, Huseyin Aydin, a depus plângere astăzi împotriva lui Moreau Defarges la Parchetul din Ankara, potrvit Anadolu.

Plângerea asimilează declaraţiile cercetătorului francez "unei incitări" la asasinarea preşedintelui turc, potrivit aceleiaşi surse.

În urma controversei pe care a provocat-o prin declaraţiile sale, Philippe Moreau Defarges a prezentat sâmbătă scuze, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

El a scris: "Unele dintre declaraţiile mele au fost lipsite de tact şi au putut să fie interpretate. Ţin să-mi exprim regretul puternic şi îmi prezint scuzele sincere persoanelor sau grupurilor pe care le-am putut afecta".

În pofida acestui mesaj, declaraţiile sale de pe BFM provocau astăzi condamnări în Turcia.

"Un fost diplomat francez îndeamnă în mod deschis la asasinarea preşedintelui Erdogan. IFRI trebuie să pună capăt colaborării sale şi să prezinte scuze", a scris pe contul său de Twitter o consilieră a lui Erdogan, Gulnur Aybet.

Referendumul de la 16 aprilie pe tema consolidării puterilor lui Erdogan s-a încheiat cu o victorie fragilă a taberei "da".

Opoziţia turcă a contestat legalitatea unei decizii de ultim moment a Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a considera ca valide buletine de vot nemarcate cu ştampila oficială, apreciind că ar această hotărâre ar fi favorizat victoria taberei "da", conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb