Erdogan instaurează starea de urgenţă în Turcia pentru trei luni după puciul eşuat

George Forcoş
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2016

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Facebook)

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 21:46 MAE: Ambasadorul Osman Koray Ertaş a informat cu privire la declararea stării de urgenţă în Turcia

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, l-a primit astăzi în audienţă pe ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaş, la solicitarea acestuia, ocazie cu care diplomatul turc a informat cu privire la ultimele evoluţii ale situaţiei din ţara sa, inclusiv despre declararea stării de urgenţă, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ambasadorul Turciei a reafirmat, în context, angajamentul ţării sale pentru valorile europene, precizează sursa citat.

"În cadrul discuţiilor, partea română a reconfirmat interesul României pentru menţinerea unei Republici Turce stabile, membru al NATO şi partener cheie al UE, ancorat în valorile europene. A evidenţiat că autorităţile române au condamnat în termeni cei mai fermi tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia şi a reiterat sprijinul pentru instituţiile legitime ale ţării. Totodată, partea română a exprimat regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti în decursul acestor evenimente", menţionează MAE.

Demnitarul român a subliniat că ţara noastră sprijină viitorul european al Turciei care să respecte pe deplin principiile democratice, drepturile omului, statul de drept, în linie cu concluziile Consiliului Afacerilor Externe din 18 iulie 2016.

România urmăreşte cu atenţie efectul măsurilor adoptate de autorităţile turce ulterior tentativei de lovitură de stat, care nu trebuie să împiedice dezvoltarea pe viitor a societăţii turce pe baze democratice, inclusive şi stabile, mai transmite MAE.

De asemenea, la solicitarea părţii române, ambasadorul turc a reconfirmat "atenţia specială" pe care autorităţile turce o acordă turiştilor străini, inclusiv cei români, aflaţi în această perioadă în Turcia, în principal în zonele turistice.

În cursul discuţiei, secretarul de stat român a solicitat clarificări privind unele declaraţii recent apărute în spaţiul public, cu privire la unităţile de învăţământ "Lumina", iar, ca răspuns, partea turcă a precizat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea acestora, precizează sursa citată.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:18 Parlamentul Turciei a aprobat instituirea stării de urgenţă

Deputaţii din Parlamentul Turciei au adoptat astăzi starea de urgenţă decretată cu o zi în urmă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în urma loviturii eşuate de stat de pe 15 iulie, transmite AFP.

"Puterea poporului a învins puterea tancurilor", a afirmat în Parlament prim-ministrul Binali Yildirim, după anunţul rezultatului votului, de 346 de voturi pentru şi 115 împotrivă.

"Drepturile şi libertăţile fundamentale sunt suspendate", şi-a exprimat regretul, pe Twitter, Sezgin Tanrikulu, din cadrul Partidului republican al poporului (CHP), principala formaţiune de opoziţie.

Formaţiunea preşedintelui Erdogan, Partidul justiţiei şi dezvoltării (AKP), dispune de o majoritatea absolută de 317 din 550 de deputaţi. Alături de formaţiunea aceasta a votat şi Partidul acţiunii naţionaliste (MHP, dreapta, 40 de deputaţi), mai scrie AFP.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:26 Vicepremierul turc: "Pieţele financiare trebuie să înţeleagă că Turcia va supravieţui şocului"

Pieţele financiare trebuie să înţeleagă că Turcia va supravieţui şocului provocat de tentativa eşuată de lovitură de stat, a afirmat joi vicepremierul turc Mehmet Simsek, adăugând că propria sa credibilitate în faţa investitorilor depinde de asta, informează Reuters.

"În astfel de circumstanţe, există reacţii tipice. Ştiu asta deoarece vin din mediul de afaceri", a explicat Simsek, care anterior a lucra pe Wall Street.

Acesta a adăugat: "Trebuie să-mi menţin credibilitatea. Am nevoie ca pieţele să înţeleagă că vom supravieţui acestor evenimente".

Şocul iniţial după tentativa eşuată de lovitură de stat "a trecut în cea mai mare parte" dar există riscuri la adresa inflaţiei din cauza deprecierii lirei turceşti, a afirmat vicepremierul turc, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 15:00 Turcia suspendă aplicarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului

Turcia va suspenda temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în ţară a stării de urgenţă, luând exemplul Franţei, a declarat astăzi vicepremierul turc Numan Kurtulmus, potrivit postului de televiziune NTV, citat de Reuters.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri introducerea stării de urgenţă pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autorităţile vor putea să acţioneze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

Franţa a declarat starea de urgenţă în urma atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie anul trecut.

Numan Kurtulmus a adăugat că "starea de urgenţă din Turcia poate fi ridicată după o lună - o lună şi jumătate". El a identificat "probleme structurale şi individuale" în timpul loviturii de state eşuate şi a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.

(G.F.)

--------

Actualizare 12:26 Vicepremierul turc: "Nu vor fi restricţii privind libertatea presei, de mişcare şi de adunare"

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat că starea de urgenţă nu va afecta libertăţi cetăţeneşti fundamentale, între care libertatea de mişcare, dreptul la adunare şi libertatea presei, relatează astăzi DPA.

"Nu este legea marţială din anii '90", a precizat Mehmet Simsek într-o serie de postări pe Twitter, referindu-se la o perioadă turbulentă din trecutul Turciei.

"Viaţa oamenilor obişnuiţi se va defăşura normal, afacerile se vor desfăşura ca de obicei. Respectăm principiile economiei de piaţă", a afirmat el. "Nu va fi nimic diferit de normele impuse de partenerii noştri europeni", a subliniat oficialul turc, citat de surse din presă.

Premierul Binali Yildirim a afirmat într-un mesaj apărut pe Twitter că starea de urgenţă nu vizează "viaţa de zi cu zi" ci o "funcţionare rapidă" a mecanismelor statului.

(L.B.)

--------

Actualizare 09:50 Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan se vor întâlni în Rusia la începutul lunii august

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Rusia la începutul lunii august, au anunţat autorităţile de la Kremlin, citate de cotidianul Le Figaro.

"Putin şi Erdogan au convenit să se întâlnească în primele zece zile ale lunii august. Întâlnirea va avea loc în Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Locul şi data urmează să fie anunţate", precizează sursa citată.

Duminică, Vladimir Putin a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan, urându-i acestuia din urmă o revenire rapidă la stabilitate după tentativa de lovitură de stat din Turcia şi cerându-i să garanteze siguranţa cetăţenilor ruşi.

(G.F)

------

ACTUALZARE 09:40 Erdogan a declarat că va reintroduce pedeapsa cu moartea, în ciuda opoziţiei UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană, notează agenţia DPA.

"Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveţi pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China şi în alte multe ţări? Da", a declarat el postului de televiziune Al Jazeera la Ankara, vorbind prin intermediul unui translator, întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecţiilor clare ale UE, care interzice pedeapsa capitală.

"Dacă parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităţilor este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă", a spus el, adăugând că "oamenii au cerut-o. Ei au ieşit în stradă şi au continuat să strige «pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capitală»".

(G.F.)

-------

Actualizare 08:50 Germania cere Turciei să pună capăt rapid stării de urgenţă

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a cerut miercuri Turciei să limiteze starea de urgenţă impusă în urma unei lovituri de stat eşuate numai la o perioadă necesară de timp şi să pună capăt rapid măsurii, informează Reuters.

Steinmeier a emis un comunicat miercuri seară, ca răspuns la declararea stării de urgenţă, cerând guvernului turc să menţină atât statul de drept cât şi o proporţionalitate în răspunsul său la tentativa de lovitură de stat.

"Declararea stării de urgenţă face să devină clar încă o dată că tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce", a afirmat Steinmeier.

El a mai spus că Germania continuă să ceară Turciei să exercite reţinere în răspunsul ei la lovitura de stat dejucată.

Numai implicarea dovedită în acte ilegale şi nu înclinaţiile politice suspectate ar trebui să declanşeze acţiuni guvernamentale", a insistat Steinmeier.

"Este de asemenea foarte important ca declararea stării de urgenţă să fie limitată numai la durata necesară şi apoi să fie ridicată în cel mai scurt timp posibil", a adăugat el.

(G.F.)

---------

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri instaurarea stării de urgenţă pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eşuate săptămâna trecută, informează agenţiile internaţionale.

Această măsură este "necesară pentru a eradica rapid toate elementele organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat", a precizat Recep Erdogan, după reuniuni ale Consiliului Naţional de Securitate şi cabinetului la Ankara.

Preşedintele turc a declarat, de asemenea, că introducerea stării de urgenţă reprezintă o măsură de precauţie necesară contra ameninţării terorii, la adresa democraţiei şi a statului de drept. "Această decizie are în vedere protejarea drepturilor fundamentale şi a libertăţilor", a subliniat Recep Erdogan.

Acesta a mai precizat că în urma instaurării stării de urgenţă, democraţia va funcţiona în Turcia şi a asigurat investitorii că reformele economice vor continua.

"Vom rămâne în cadrul unui sistem parlamentar democratic. Niciodată nu ne vom îndepărta de el". De asemenea, din punct de vedere exonomic "nu va fi nicio problemă cu lichidităţile", a insistat Recep Erdogan.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. oare va mai reusi Turcia sa fie o democratie autentica! sau va face Erdogan din Turcia un nou stat Islamic?

    Lucrurile au stat in felul urmator. Rusii au interceptat comunicatii in interiorul armatei puciste cu cateva ore inainte de inceperea loviturii de stat. L-au avertizat pe Erdogan si MIT. Este foarte probabil ca pucistii din armata primisera verde in partea unor cercuri de interese occidentale sa il dea jos sau sa il ucida pe Erdogan.

     

    Nimeni nu a negat acesta informatie venita pe surse iraniene. Ceea ce inseamna jumatate de confirmare. Cealalta jumatate de confirmare este data de urmatoarea stire:

    Turcia este pregătită să depună eforturi în vederea restaurării păcii şi stabilităţii în regiune, împreună cu Rusia şi Iran, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rohani, transmite TASS. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb