Erdogan se deplasează în Rusia pentru a încerca să-l convingă pe Putin să reia acordul privind cerealele

S.B.
Internaţional / 4 septembrie 2023

Erdogan se deplasează în Rusia pentru a încerca să-l convingă pe Putin să reia acordul privind cerealele

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se deplasează luni în Rusia pentru a discuta cu omologul său Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră la timp pentru recolta de toamnă, informează news.ro.

Discuţiile vor avea loc la Soci, în sud-vestul Rusiei.

Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de după octombrie anul trecut are loc în contextul în care forţele ruseşti încearcă să limiteze o contraofensivă a Kievului care începe să fie promiţătoare după trei luni de lupte pe frontul de sud.

Şeful de stat turc speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova.

Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin.

Relaţia lor strânsă, dar uneori turbulentă, pare să se fi consolidat de când Rusia şi-a lansat "operaţiunea militară specială" în Ucraina în februarie 2022.

Decizia lui Putin de a reduce şi de a amâna plăţile Turciei pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice.

La rândul său, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a devenit o destinaţie importantă pentru ruşii care doresc să aibă acces la o serie de produse şi servicii.

Cu toate acestea, Erdogan l-a iritat pe omologul său rus prin furnizarea de arme Ucrainei şi prin susţinerea ambiţiilor acestei ţări de a adera la NATO.

Kremlinul a fost în special furios după ce preşedintele ucrainean Volodiimir Zelenski a repatriat în iulie mai mulţi comandanţi ucraineni, care ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului, conform unui acord între Moscova şi Kiev.

Dar Rusia şi Ucraina sunt acum dornice să obţină sprijinul lui Erdogan în conflictul lor din Marea Neagră, în special în ceea ce priveşte exporturile.

- DOAR PROMISIUNI" -

În iulie, Rusia s-a retras din acordul care permitea transportul pe mare al cerealelor ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, criticând faptul că trimiterea propriilor produse agricole şi a îngrăşămintelor pe piaţa internaţională era împiedicată de sancţiunile occidentale.

De atunci, Rusia a ameninţat că va ataca navele care părăsesc porturile ucrainene din Marea Neagră.

De asemenea, şi-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurilor portuare ucrainene.

În ceea ce priveşte o revenire la acordul privind cerealele, "există acum un proces bazat pe o mai bună înţelegere şi un răspuns mai bun la cererile Rusiei", a declarat şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, care s-a deplasat joi la Moscova pentru a pregăti vizita preşedintelui său.

Soluţia la problema transportului de cereale prin Marea Neagră "depinde de respectarea promisiunilor ţărilor occidentale", a declarat Erdogan la începutul lunii august, referindu-se la cererile Moscovei.

Ucraina depinde în prezent de rutele terestre şi de un port fluvial de mică adâncime pentru livrările sale, ceea ce limitează considerabil volumul de cereale exportate.

Kievul caută parteneri pentru a-şi spori exporturile, inclusiv prin Marea Neagră.

Ucraina a trimis recent patru nave pentru a testa o nouă rută de transport maritim care intră doar puţin în apele internaţionale şi le urmează în mare parte pe cele controlate de membrii NATO - şi, prin urmare, este mai puţin predispusă la atacuri ruseşti.

La rândul său, Moscova a prezentat propria propunere bazată pe trimiterea de produse alimentare gratuite în Africa şi de cereale la preţuri reduse pentru procesare în Turcia, datorită unei contribuţii financiare din partea Qatarului.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins o nouă propunere a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de reluare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene.

"Încă nu există garanţii în această (propunere), ci doar promisiuni", a declarat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb