Erdogan spune că încă nu este pregătit să susţină aderarea Suediei la NATO

T.B.
Internaţional / 19 mai 2023

Erdogan spune că încă nu este pregătit să susţină aderarea Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se pregăteşte pentru o premieră în viaţa sa politică, un al doilea tur de scrutin în alegerile prezidenţiale, a declarat într-un interviu pentru CNN că încă nu este pregătit să sprijine aderarea Suediei la NATO, dar s-a lăudat, în schimb, cu relaţia specială pe care o are cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, conform news.ro.

Erdogan a spus că nu poate privi favorabil candidatura de aderare a ţării nordice, "atât timp cât Suedia continuă să permită ca ramificaţiile grupărilor teroriste din Turcia să umble libere pe străzile din Stockholm", a spus el, în contextul în care acuză de mult timp Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat grupare teroristă şi interzis în Turcia.

Erdogan spune că ar dori ca aceşti indivizi să fie extrădaţi, dar justiţia suedeză refuză. Impasul a blocat aderarea Suediei la NATO, chiar dacă Finlanda, cealaltă ţară nordică ce a început procesul de aderare la NATO concomitent cu Suedia, între timp a devenit membră cu drepturi depline.

Unii oficiali occidentali şi observatori din Orientul Mijlociu cred că aceste condiţii puse de Erdogan îi oferă de fapt un pretext pentru a nu se angaja prea mult în demersurile NATO şi pentru a nu-l înfuria pe liderul rus Vladimir Putin într-un moment nepotrivit din punct de vedere politic.

Rusia a oferit un colac de salvare economiei Turciei după ce alte state au impus sancţiuni Ankarei, iar Putin rămâne un partener atractiv în eforturile de reconstrucţie a ţării după cutremur, plus un furnizor important în materie de energie.

Turcia are o relaţie "specială" şi în creştere cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida presiunilor tot mai mari asupra Ankarei pentru a contribui la consolidarea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, a confirmat Erdogan în interviul acordat CNN înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 28 mai.

"Nu suntem în punctul în care să impunem sancţiuni Rusiei, aşa cum au făcut occidentalii. Nu suntem legaţi de sancţiunile Occidentului", a declarat Erdogan."Suntem un stat puternic şi avem o relaţie pozitivă cu Rusia", a punctat el. "Rusia şi Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile", a adăugat Erdogan.

Erdogan este aparent favorit în cursa prezidenţială din Turcia. El şi rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, au avut divergenţe în ceea ce priveşte o serie de probleme de politică externă, inclusiv relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia.

Kilicdaroglu a promis că va repara anii de diplomaţie tensionată cu Occidentul. De asemenea, el a declarat că nu va încerca să imite relaţia lui Erdogan cu Putin, bazată pe personalitate, şi că, în schimb, va recalibra relaţia Ankarei cu Moscova pentru a fi "condusă de stat". În zilele care au precedat primul tur al cursei prezidenţiale din 14 mai, Kilicdaroglu şi-a înăsprit tonul faţă de Moscova, acuzând-o de amestec în alegerile din Turcia şi ameninţând cu ruperea relaţiei dintre cele două ţări. "Dragi prieteni ruşi, voi vă aflaţi în spatele montajelor, conspiraţiilor, conţinutului deepfake şi al înregistrărilor care au fost expuse ieri în această ţară", a declarat el pe Twitter. "Dacă doriţi continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luaţi-vă mâinile de pe statul turc", a transmis Kilicdaroglu.

În schimb, Erdogan şi-a consolidat relaţia cu Putin şi crede că Occidentul ar trebui să-i urmeze exemplul. "Occidentul nu are o abordare foarte echilibrată", a declarat el pentru CNN. "Ai nevoie de o abordare echilibrată faţă de o ţară precum Rusia, care ar fi fost o abordare mult mai inspirată", a spus liderul turc, acuzându-l pe rivalul său că încearcă să "detaşeze" Turcia de Rusia.

De când Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, omul forte de la Ankara a încercat să menţină un echilibru între cele două părţi, o atitudine căreia în diplomaţie i se spune "neutralitate pro-ucraineană". El a ajutat la medierea unui acord-cheie privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. "Acest lucru a fost posibil datorită relaţiei noastre speciale cu preşedintele Putin", a punctat el în interviul pentru CNN, potrivit news.ro.

De asemenea, Erdogan l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden pentru că l-a numit "autocrat" în campania sa pentru Casa Albă din 2020. "Ar intra vreodată un dictator într-un tur de scrutin?" a întrebat Erdogan, în condiţiile în care este pentru prima dată în istoria Turciei când are loc un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, semn al unei cursei fără precedent de strânse.

Erdogan a declarat pentru CNN că se aşteaptă ca performanţa foarte bună a partidului său în competiţia parlamentară să îi sporească şansele în turul doi al alegerilor prezidenţiale, argumentând că alegătorii ar putea fi descurajaţi de perspectiva de a vota pentru un parlament fără majoritate. "Stabilitatea şi încrederea sunt foarte importante, iar oamenii care caută stabilitate vor face ceea ce este necesar la urne", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb