Erste Bank: Aşteptări optimiste pentru pieţele din Europa Centrală şi de Est la început de an

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie 2008

Economiile din Europa Centrală şi de Est au continuat să afişeze rate impresionante de creştere, în pofida pers-pectivelor economice mai puţin favorabile la nivel global, se arată într-un raport de cercetare al Erste Group, "CEE Equity Strategy".

Astfel, aşteptările pentru debutul acestui an sunt optimiste pentru ţările din ECE, fapt arătat şi de indicatorul de sentiment al ZEW/Erste Bank. În timp ce în Zona Euro 2/3 dintre subiecţii chestionaţi au aşteptări economice mai slabe şi numai 1/3 se aşteaptă la un mediu stabil, în Europa Centrală şi de Est, lucrurile stau invers: 2/3 se aşteaptă la un mediu stabil şi numai 1/3 au aşteptări economice mai pesimiste pentru 2008.

Ritmul de creştere va încetini într-o oarecare măsură în primul trimestru din acest an în majoritatea economiilor din ECE, consideră analiştii băncii. Aceştia susţin că, deşi criza subprime de pe piaţa imobiliară din SUA şi lipsa de lichidităţi de pe marile pieţe au avut un impact limitat asupra economiilor central şi est-europene, preţurile ridicate ale anumitor bunuri (în special ţiţei, grâu şi lapte praf) au determinat creşterea inflaţiei în ECE.

"Încetinirea procesului de creştere nu ar trebui să fie semnificativă în Europa Centrală şi de Est, deoarece companiile din zonă au realizat cash flow-uri puternice în perioada de boom a ultimilor ani şi ar trebui să îşi poată finanţa investiţiile într-o măsură mai mare", afirmă Henning Esskuchen, Director Equity în cadrul Erste Group.

Performanţele ţării noastre în debutul anului 2008 vor depinde în mare măsură de sentimentul faţă de ţară şi de situaţia sa economică. "În România, deşi actualul deficit de cont curent este de urmărit, suntem liniştiţi de ideea că structura importurilor (investiţiilor) este mai degrabă una normală pentru o ţară aflată în acest stadiu, iar consumul nu reprezintă un motiv important de îngrijorare", se arată în raportul "Erste". Analiştii se aşteaptă la câştiguri pentru acţiunile importante, cum sunt băncile locale (BRD, "Banca Transilvania") şi SIF-urile (care se tranzacţionează la discounturi de 50% din valoarea activelor nete, ceea ce nu este justificat pe deplin). "Impact oferă expunere sectorului imobilar, aflat în creştere (şi care a depăşit agricultura ca procent din PIB pentru prima oară în 2007)", potrivit raportului citat.

Pieţele emergente şi-au sporit ponderea în fonduri de investiţii în acţiuni, în detrimentul pieţelor dezvoltate, mai subliniază analiştii. Fondurile globale ale pieţelor emergente şi-au îmbunătăţit percepţia faţă de pieţele emergente europene, iar ponderea lor a sporit, spre deosebire de pieţele emergente asiatice şi ale Americii Latine. Astfel, concluzia "Erste" este că Europa emergentă va deveni cel mai puternic câştigător (după Asia), în rândul tuturor pieţelor emergente în acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca avem in vedere cum a inceput acest an, cate certuri intre palate vedem zi de zi si slabul sprijin pe care il are guvernul, mi se pare ca evolutia bursei reflecta cel mai exact situatia actuala atarii. Dea Domnul ca in perspectiva cea mai apropiata, sa se adevereasca optimismul analistilor austrieci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb