Erste Bank: Europa Centrală şi de Est (CEE) rămâne principala forţă de impulsionare a Bursei din Viena

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2007

Bursa din Viena a deviat în acest an de la tendinţa sa de depăşire a pieţelor internaţionale, pentru prima dată în ultimii şase ani (evoluţia faţă de anul anterior +11,4%), potrivit unui raport al Erste Bank. În ciuda faptului că indicele ATX a depăşit pentru scurtă vreme indicativul de 5.000, luni, 9 iulie, evoluţia pieţei vieneze este aliniată la media celorlalte burse europene, până în prezent. Nivelul actual de evaluare al bursei vieneze rămâne atrăgător, ca şi al tuturor celorlalte burse. Piaţa încă este impulsionată de afacerile din Europa Centrală şi de Est şi de nivelul ridicat de lichidităţi. Profitul considerabil mai ridicat oferit de capitalul aus­triac decât de obligaţiunile pe termen lung (beneficii pe 10 ani) pledează de asemenea în favoarea acţiunilor plătitoare de dividente.

Pieţele internaţionale de capital ar trebui să furnizeze suport pentru res­tul anului 2007. În contextul în care creşterea economică a început să îşi diminueze ritmul în SUA, şi creşterea veniturilor a început să se realizeze într-un ritm mai lent, în 2006 şi 2007. Profiturile pentru companiile americane încă mai cresc la nivel de trimestru, dar într-un ritm mai lent decât în trimestrele precedente. Încetinirea aces­tui ritm în Europa nu este la fel de semnificativă, iar ratele de creştere vor fi robuste, depăşind 2,5% pentru 2006 şi 2007 (previziunile actuale se ridică la 2,7% în ambele cazuri), deşi pornind de la valori anterioare reale mai scăzute de creştere a PIB-ului decât în SUA. Ritmul creşterii dobânzilor ECB a fost moderat până în prezent şi nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra pieţelor de capital. Dintr-o perspectivă de termen lung, perioadele de creştere a ratelor dobânzilor nu au un efect de durată asupra burselor. În ansamblu, majoritatea factorilor semnalează în mod clar o creştere pozitivă, deşi restricţionată, pe pieţele internaţionale de capital în 2007. Beneficiile în continuă creştere pe care le oferă acţiunile, în comparaţie cu obligaţiunile pe 10 ani, sunt de asemenea avantajoase. În Europa, acesta este un context bun pentru o dispersie pozitivă a acţiunilor de 260 puncte de bază şi a celor de 240 puncte de bază în Austria.

Europa Centrală şi de Est (CEE) rămâ­ne principala forţă de impulsionare a Bursei din Viena. Acest aspect este confirmat de "Raportul Pieţei Financiare pentru ECE", publicat de Centrul pentru Cercetări Economice Europene (ZEW) şi Erste Bank. Acest raport compilează indicatorii macroeconomici pentru condiţiile economice (sentimentul) din regiunea ECE în prezent, cu un orizont de timp de şase luni. Raportul este publicat lunar şi include în plus estimări asupra inflaţiei, ratelor dobânzilor, pieţelor valutare şi de capital. Indicatorul ZEW/Erste Bank a fost calculat din mai 2007 şi funcţionează ca reper pentru pieţe. Ultima publicare a raportului pentru iunie 2007 confirmă că atât condiţiile economice stabile din regiunea ECE, cât şi estimările pentru ECE, pentru următoarele şase luni, depăşesc indicatorii echivalenţi pentru zona euro şi Austria, cu o marjă amplă.

Nivelul de evaluare pe Bursa din Viena rămâne atrăgător. Cum profiturile considerabil mai mari sunt oferite de acţiuni, nu de obligaţiuni, este puţin probabil să existe o perioadă îndelungată de corecţii semnificative pentru preţurile de capital. Raportul P/E este atrăgător în comparaţie cu multe alte pieţe internaţionale în prezent (Raportul P/E de 14 pentru 2007e şi 12 pentru 2008e). "Totuşi, va sosi şi momentul unei faze de uşoară corecţie sau consolidare, pe parcursul verii (lunile iulie, august), parţial datorită unui nivel ridicat de supracumpărare. Creşterea proiectată a profiturilor şi, mai presus de orice, situaţia bună a lichidităţilor, vor produce noi creşteri moderate de preţuri, până la sfârşitul lui 2007", se mai precizează în comunicatul "Erste Bank".

În ansamblu, previziunile pentru ATX sunt pozitive, deşi este probabil ca nivelul creşterilor de preţuri să fie mai moderat. Condiţiile rămân pozitive pe principalele pieţe de vânzări din Europa Centrală şi de Est, unde multe companii austriece se bucură de un succes considerabil. Principalul argument pentru Bursa din Viena rămâne "business-ul profitabil din Est". După cum am văzut recent, investitorii vor acorda tot mai multă atenţie rezultatelor obţinute în ECE - în special, investitorii instituţionali vor continua să îşi aleagă acţiuni. Lichiditatea ridicată va continua să fie folosită ca element de susţinere (volumul mediu de tranzacţionare/zi din 2007 până în prezent: 730 milioane EUR; +43% faţă de aceeaşi perioadă din 2006).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb