Erste: Bursa din România a avut în trimestrul al doilea cea mai slabă performanţă din ECE

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2010

Bursa din România a avut în trimestrul al doilea cea mai slabă performanţă în rândul pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est (ECE), care au avut în ansamblu o evoluţie dezamăgitoare din cauza încrederii scăzute a investitorilor, potrivit unui raport al "Erste Group", citat de Mediafax.

Erste a precizat totodată că rezultatele pe ansamblul regiunii Europa de Sud-Est (Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia) au fost afectate în special de evoluţia negativă a bursei din România, piaţă care nu a confirmat aşteptările.

Indicele BET al Bursei de Valori din Bucureşti, care include cele mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 25,4% în trimestrul al doilea, calculat în euro.

De la începutul acestui an, indicele BET a înregistrat un declin de 1,9%, se arată în raport.

Potrivit datelor BVB, declinul BET calculat în lei a fost de 20,47% în trimestrul al doilea, în timp ce la semestru a avut loc o creştere de 1,13%.

Al doilea mare declin a fost consemnat în trimestrul al doilea de indicele BUX al bursei din Budapesta, de 19,1%, care de la începutul anului a pierdut 6%.

Indicele polonez WIG 20 a înregistrat a treia mare scădere în rândul ţărilor analizate, de 15,1% în intervalul aprilie-iunie, iar la semestru de 5,6%.

Cehia a consemnat la semestru un avans de 1,6% al indicelui PX, cu un declin de 8,7% în trimestrul al doilea, iar Rusia o creştere de 8,6% a indicelui IRTS în primele şase luni şi o scădere de 5,9% în ultimele trei luni.

Indicele SE National din Turcia este singurul care a avansat atât în trimestrul al doilea cât şi la semestru, cu 3%, respectiv 15,1%.

Erste a inclus în analiză indicii bursieri din România, Austria, Serbia, Ungaria, Croaţia, Cehia, Slovenia, Polonia, Rusia, Turcia şi Bulgaria.

Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a continuat să se înrăutăţească în iunie, dar cea referitoare la Europa Centrală şi de Est (ECE) s-a îmbunătăţit, reiese din sondajul institutului ZEW şi al grupului Erste.

Astfel, indicatorul ZEW al aşteptărilor experţilor financiari privind evoluţia economiei româneşti în următoarele şase luni a scăzut în luna iunie cu 1,5 puncte faţă de luna mai, la 25,7 puncte.

În cazul indicatorului referitor la condiţiile economice actuale, a avut loc un declin cu 15,6 puncte, la -63,4 puncte.

În raport se arată totodată că, după anunţarea de către guvern a măsurilor de austeritate şi în baza analizei impactului, Erste va anunţa în curând revizuirea drastică a prognozelor referitoare la evoluţia economiei României.

În rândul statelor din Europa Centrală şi de Est, România şi Ungaria sunt singurele care au o balanţă negativă privind evoluţia inflaţiei.

Astfel, România a înregistrat un indicator de -5,6, iar Ungaria -30.

În privind indicatorului referitor la evoluţia ratei de schimb leu/euro, acest a scăzut în iunie cu 3,3 puncte, la -12,8 puncte.

În regiunea ECE, indicatorul privind încrederea în economie a scăzut cu 14,8 puncte, la 20,4 puncte, dar majoritatea analiştilor continuă să anticipeze o îmbunătăţire a ciclului de afaceri în următoarele şase luni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb