Bursa din România a avut în trimestrul al doilea cea mai slabă performanţă în rândul pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est (ECE), care au avut în ansamblu o evoluţie dezamăgitoare din cauza încrederii scăzute a investitorilor, potrivit unui raport al "Erste Group", citat de Mediafax.
Erste a precizat totodată că rezultatele pe ansamblul regiunii Europa de Sud-Est (Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia) au fost afectate în special de evoluţia negativă a bursei din România, piaţă care nu a confirmat aşteptările.
Indicele BET al Bursei de Valori din Bucureşti, care include cele mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 25,4% în trimestrul al doilea, calculat în euro.
De la începutul acestui an, indicele BET a înregistrat un declin de 1,9%, se arată în raport.
Potrivit datelor BVB, declinul BET calculat în lei a fost de 20,47% în trimestrul al doilea, în timp ce la semestru a avut loc o creştere de 1,13%.
Al doilea mare declin a fost consemnat în trimestrul al doilea de indicele BUX al bursei din Budapesta, de 19,1%, care de la începutul anului a pierdut 6%.
Indicele polonez WIG 20 a înregistrat a treia mare scădere în rândul ţărilor analizate, de 15,1% în intervalul aprilie-iunie, iar la semestru de 5,6%.
Cehia a consemnat la semestru un avans de 1,6% al indicelui PX, cu un declin de 8,7% în trimestrul al doilea, iar Rusia o creştere de 8,6% a indicelui IRTS în primele şase luni şi o scădere de 5,9% în ultimele trei luni.
Indicele SE National din Turcia este singurul care a avansat atât în trimestrul al doilea cât şi la semestru, cu 3%, respectiv 15,1%.
Erste a inclus în analiză indicii bursieri din România, Austria, Serbia, Ungaria, Croaţia, Cehia, Slovenia, Polonia, Rusia, Turcia şi Bulgaria.
Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a continuat să se înrăutăţească în iunie, dar cea referitoare la Europa Centrală şi de Est (ECE) s-a îmbunătăţit, reiese din sondajul institutului ZEW şi al grupului Erste.
Astfel, indicatorul ZEW al aşteptărilor experţilor financiari privind evoluţia economiei româneşti în următoarele şase luni a scăzut în luna iunie cu 1,5 puncte faţă de luna mai, la 25,7 puncte.
În cazul indicatorului referitor la condiţiile economice actuale, a avut loc un declin cu 15,6 puncte, la -63,4 puncte.
În raport se arată totodată că, după anunţarea de către guvern a măsurilor de austeritate şi în baza analizei impactului, Erste va anunţa în curând revizuirea drastică a prognozelor referitoare la evoluţia economiei României.
În rândul statelor din Europa Centrală şi de Est, România şi Ungaria sunt singurele care au o balanţă negativă privind evoluţia inflaţiei.
Astfel, România a înregistrat un indicator de -5,6, iar Ungaria -30.
În privind indicatorului referitor la evoluţia ratei de schimb leu/euro, acest a scăzut în iunie cu 3,3 puncte, la -12,8 puncte.
În regiunea ECE, indicatorul privind încrederea în economie a scăzut cu 14,8 puncte, la 20,4 puncte, dar majoritatea analiştilor continuă să anticipeze o îmbunătăţire a ciclului de afaceri în următoarele şase luni.