Erste Group: "România ar putea fi influenţată de Grecia, prin intermediul sectorului bancar"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2015

Grecia rămâne o necunoscută importantă pentru regiunea Europa Centrală şi de Est (ECE), arată o analiză a Erste Group, potrivit căreia vestea bună este că indicatorii fundamentali denotă puţine motive de contagiune şi, mai important, pieţele de capital au rămas rezonabile până în acest moment.

"Pe lângă faptul că dezechilibrele sunt controlate, legăturile comerciale ale regiunii cu Grecia sunt minore", conform analiştilor Erste Group, care adaugă: "Bulgaria se detaşează în această privinţă având cea mai mare expunere, prin intermediul sectorului bancar, fiind urmată de România".

În opinia analiştilor, România, având o situaţie macroeconomică bună, ar putea fi influenţată ca urmare a expunerii la Grecia prin intermediul sectorului bancar. "Chiar dacă noi considerăm că această este exagerată, ar trebui să ţină piaţa în umbră", adaugă Erste Group.

Analiştii citaţi subliniază existenţei unei expuneri mai ridicate a Bulgariei în ceea ce priveşte activele deţinute de băncile greceşti: "Aparent, instituţiile greceşti deţin aproximativ 28% din activele bancare din Bulgaria. În ceea ce priveşte Serbia, banca centrală menţionează o expunere de circa 14% din activele sectorului bancar local. Faptul că discutăm despre instituţii locale cu acţionariat grecesc (subsidiare, nu filiale), ceea ce ar înseamnă că au şi finanţare locală rezonabilă, oferă totuşi un anumit grad de confort. Activele deţinute de băncile greceşti în România s-au redus constant şi se situează în prezent la circa 3 miliarde euro (primul trimestru din 2015). De asemenea, finanţarea acordată băncilor din România de către instituţiile financiare greceşti s-a diminuat semnificativ şi însumează în prezent circa 2,6 miliarde euro. Totodată, băncile greceşti din România şi din regiune sunt subsidiare. Prin urmare, presupunem că ar fi tentant pentru băncile greceşti să retragă finanţarea transfrontalieră pentru nevoile de finanţare proprii, dar punem la îndoială că acest lucru s-ar putea realiza sub formă unei decizii de urgenţă cu respectarea prevederilor impuse de autorităţile de reglementare locale. Vânzarea activelor bancare pare a fi o opţiune mai viabilă".

În concluzie, Erste Group consideră că riscurile sunt mai evidente pentru Bulgaria şi moderate, dacă există, pentru România şi Serbia. "Reacţia generală a pieţei la situaţia din Grecia a fost destul de rezonabilă şi calmă momentan", conform raportului citat: "Este evident că marja dintre randamentele obligaţiunilor regionale şi obligaţiunile germane de referinţă (bund) s-a majorat şi nu doar pentru că randamentele pentru obligaţiunile germane, privite drept o investiţie sigură, au scăzut. Cu toate acestea, comparând evoluţia marjei de-a lungul timpului, nu suntem deocamdată îngrijoraţi cu privire la nivelurile înregistrate".

Piaţa de capital din România ar putea fi impulsionată datorită Petrom şi Romgaz pe fondul informaţiilor recente privind continuarea liberalizării preţului gazelor pentru gospodării, conform Erste Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb