"Erste Group" Austria are ca ţintă reducerea volumului creditelor neperfomante (NPL) în totalul împrumuturilor acordate, semnalând că managementul instituţiei se concentrează pe curăţarea bilanţului acesteia.
"Scăderea volumului creditelor neperfomante (NPL) este ţinta noastră, ţinta Băncii Naţionale a României, a Băncii Centrale Europene. Reducerea nivelului NPL este un efort constant pentru noi", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Viena, Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Group". Domnia sa a adăugat că nivelul mare de credite neperformante pe care le are "Erste" în portofoliul din România este urmarea "moştenirii" acestei bănci. Andreas Treichl a explicat: "BCR (n.r. - bancă deţinută de "Erste") a fost foarte mulţi ani bancă de stat. Povara pe care am preluat-o a fost mai mare ca la oricare altă bancă din România".
La rândul său, Andreas Gottschling, director de risc în cadrul "Erste Group", a spus: "Vom continua să vindem credite neperformante. Anul acesta, volumul NPL din portofoliul nostru a ajuns la 7,7% (n.r. 10,102 miliarde euro), de la 8,5% la sfârşitul anului trecut. Avem poveri din trecut, nu vom reduce mai mult acest nivel în 2015, dar vom ajunge la o proporţie de 6% în circa doi ani".
"Erste" a vândut credite neperformante de 149,9 milioane de euro în trimestrul al doilea, după ce, în primele trei luni ale anului, a înstrăinat astfel de împrumuturi de 61,6 milioane de euro.
În România, volumul NPL era de 21,1% din total la data de 30 iunie 2015, faţă de o proporţie de 23,6% la finele primului semestru din 2014.
• "Erste": profit de 487,2 milioane euro în semestrul întâi
"Erste Group" a încheiat primul semestru din 2015 cu rezultate pozitive, raportând un profit net de 487,2 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 929,7 milioane euro în perioada similară din 2014. Toate ţările în care activează banca, cu excepţia Ungariei, au contribuit pozitiv la acest rezultat.
Activele totale ale băncii au crescut la 197,5 miliarde euro la 30 iunie 2015, de la 196,3 miliarde euro la sfârşitul anului trecut. Evoluţia bilanţului "Erste" reflectă majorarea portofoliului de împrumuturi cu 2,2% faţă de finalul anului trecut, la 123,5 miliarde euro, care a fost susţinută de creşterea creditării cu 1,7% către persoanele fizice, cu 2% către IMM-uri şi cu 5,9% către companiile mari, potrivit datelor publicate de bancă. Acestea mai evidenţiază că portofoliul de depozite al "Erste" s-a majorat cu 1,6%, la 124,5 miliarde euro.
"Rezultatele bune pe care le-am înregistrat în prima jumătate a anului au fost susţinute de menţinerea profitului operaţional şi scăderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorându-se la 11,3% în prezent", a afirmat Andreas Treichl, cu ocazia prezentării rezultatelor, menţionând: "Majoritatea pieţelor noastre de bază din Europa Centrală şi de Est au evoluat mai bine decât restul Europei, creşterea economică fiind susţinută tot mai mult de cererea locală. Această evoluţie reprezintă baza pentru două tendinţe încurajatoare care se manifestă simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv".
Privind către restul anului, domnul Treichl a precizat: "Trebuie să fim prudenţi în previziuni. Situaţia din Europa nu este una echilibrată. Nu ştim cum va evolua zona euro, care va fi impactul relaxării cantitative, care va fi situaţia Greciei, dar nu aşteptăm nicio evoluţie negativă. Totuşi, date fiind evoluţiile economice, nu putem fi siguri".
Potrivit "Erste", contextul operaţional este favorabil creşterii creditării, banca anticipând un avans sub 5% pentru anul acesta.
• Sucursale închise, datorită tendinţei de digitalizare
Peter Bosek, membru în board-ul "Erste", responsabil cu sectorul de retail banking, a declarat, la Viena, că banca se ajustează cerinţelor clienţilor, iar în funcţie de acestea închide sau deschide sucursale. "Am închis unele sucursale, am deschis altele. În următorii cinci ani vom reduce cu siguranţă numărul sucursalelor ca să ne ajustăm cererii clienţilor", a spus Peter Bosek, adăugând că închiderea unor unităţi se datorează tendinţei de digitalizare a operaţiunilor. Domnia sa a menţionat că există diferenţe în cerinţe de la o ţară la alta, iar transferul către operaţiunile digitale se face treptat.
"Avem evoluţii bune pe segmentul retail în toate regiunile", a conchis reprezentantul "Erste".
• BCR, profit net de 603,4 milioane RON în primul semestru
Banca Comercială Română (BCR), deţinută de "Erste Group", a realizat un profit net de 603,4 milioane RON (135,7 milioane euro) în semestrul întâi din 2015, faţă de 280,2 milioane RON în primele şase luni din 2014, ca urmare a reducerii costurilor de risc, după o restructurare a portofoliului de credite în 2014, conform cifrelor anunţate de instituţia financiară, la finele săptămânii trecute.
Andreas Treichl, directorul "Erste", a declarat că, acum, BCR se redresează, iar ţinta sa nu este "o mare bancă după active", ci "o bancă bună pentru clienţi".
Rezultatul operaţional al BCR a fost de 778,5 milioane RON (175 milioane euro), cu 28,9% mai redus decât în anul precedent, din cauza veniturilor operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante şi costurilor uşor mai ridicate.
În activitatea bancară retail, volumele noi de credite garantate au fost mai ridicate cu 34%, în ritm anual, iar producţia nouă de credite Prima Casă a sporit cu 66%.
Soldul creditelor performante retail a fost de aproximativ 16,9 miliarde RON, în contextul unui volum al creditelor rambursate sau ajunse la maturitate mai mic decât al creditelor nou acordate. Cu o valoare de 9,9 miliarde RON, portofoliul total de credite pentru locuinţe a continuat să crească faţă de 9,45 miliarde RON la sfârşitul anului 2014, potrivit BCR.
În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la un miliard de RON, în prima jumătate a anului, în timp ce volumul total al creditelor corporate performante a fost de aproximativ 11,9 miliarde RON, faţă de 11,5 miliarde RON la finalul anului 2014.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 17,5%, la 1.013,6 milioane RON, de la 1.228,7 milioane RON (276,1 milioane EUR) în semestrul întâi din 2014.
Venitul operaţional a scăzut cu 16,8% la 1.500,5 milioane RON, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.
Pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere au înregistrat valoarea de -26,2 milioane RON (-5,9 milioane EUR) în semestrul întâi din 2015, faţă de o sarcină negativă de -1.306,6 milioane RON (-293,6 milioane EUR) în semestrul întâi din 2014.
Capitalul total al "Erste" s-a consolidat de la 13,4 miliarde euro la 31 decembrie 2014, la 14 miliarde euro la finalul lunii iunie 2015, iar indicele capitalului total (rata de solvabilitate) a crescut de la 15,7% la 16,8%. Indicele capitalul comun de rang 1 s-a îmbunătăţit de la 10,6% la 31 decembrie 2014 la 11,6% în prezent.
Treichl: "Nu spun nu unei achiziţii a unei bănci greceşti"
Andreas Treichl, directorul executiv al "Erste Group", a declarat, la Viena, că nu ar spune nu unei achiziţii a unei bănci greceşti în România. "Nu este oficială, deocamdată, vânzarea unei bănci româneşti cu capital grecesc, sunt doar zvonuri, însă, dacă va fi scoasă la vânzare o astfel de instituţie, nu spun nu", a afirmat Treichl.
Andreas Treichl: "BCR se redresează. Am investit mult în BCR, ne place România. Nu vrem să fim o mare bancă după active. Acest termen este depăşit. În prezent, vrem să fim cei mai buni pentru clienţi".
1. da cu Oltchim ce facem mon cher
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 10.08.2015, 02:21)
Ca matale spui ca vinzi creantele neperformante. Atunci de ce le-ai cumparat pe cele de la BCR? Din aceasta cauza iti Place Romania sau ca suntem invatati cu brutalitatea...
1.1. Erste minciuna, erste mare minciuna (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Plaiasul în data de 10.08.2015, 09:53)
.... nivelul mare de credite neperformante pe care le are "Erste" în portofoliul din România este urmarea "moştenirii" acestei bănci. Andreas Treichl a explicat: "BCR (n.r. - bancă deţinută de "Erste") a fost foarte mulţi ani bancă de stat. Povara pe care am preluat-o a fost mai mare ca la oricare altă bancă din România".
Cea mai mare enormitate, este sa vi dupa ce te-ai laudat cu achizitia BCR si dupa ce-ai muls-o bine ani la rand, sa spui ca neperformantele se datoreaza "mostenirii"; ce repede se invata lectiile in Romania; dam vina pe mostenire.
Nu, domnule Treichl; creditele neperformante se datoreaza avaritiei voastre, goanei dupa profit prin acordarea creditelor cu buletinul prin lasarea "analizei" clientilor la mana salariatilor ALTEX (si nu numai) salariati care luau bonusul lunar in functie de volumul vanzarilor, astfel ca imprumutau/indatorau la maxim clientii, asta bineanteles cu concursul "gratuit" al BNR care a ridicat gradul de indatorare al amaratilor de romani pana la 80% din veniturile familiei.
Nu-i asa, domnule Bestea?
1.2. Domnul Treichl e deja istorie (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 10.08.2015, 11:35)
La fel ca domnii Roiss si Mobius.Motivul Este simplu. Pentru ca Romania dispune de o mana de oameni pe care nu-i impresioneaza o limuzina S Klasse, o vila cu ultimele dotari sau ce spun opozantii politici sau oameni de afaceri despre ei. Ci ei continua sa le zambeasca si sa se opuna .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Eba în data de 12.08.2015, 10:03)
Este istorie, dar una de succesuri!
2. Erste
(mesaj trimis de Atentie ,la titlu ! în data de 10.08.2015, 08:30)
Alina,chiar vor sa "vanda credite neperformante" sau "creditele neperformate"?
2.1. Virgil Bestea (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2015, 12:09)
Articol interesant in wirtschaftsblatt unde prietenul Andreas face misto de nea Draghi. Inca Este sub influenta ideii ca BCE Este in esenta identic BNR.Probabil a uitat cand declara ca Europa Are nevoie de o armata comuna si nu de o moneda unica.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2015, 08:51)
Aviz cumparatorilor. Avem credite neperf de vanzare. Cine doreste, cine pofteste!
Suntem siguri ca se vor repezi niste autohtoni.
Ps Nu au decat ragalii negarantate sau garantate cu aberatii. Daca era ceva bun le luau altii nu le mai laudau atat.