ERSTE, LA CUŢITE CU AAF Dragoş Neacşu a demisionat de la conducerea Asociaţiei Administratorilor de Fonduri

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2015

Dragoş Neacşu a demisionat de la conducerea Asociaţiei Administratorilor de Fonduri

Daniel Stoicescu, Radu Hanga şi Dan Nicu, candidaţi pentru preşedinţia AAF, la alegerile de sâmbătă

Erste Asset Management, numărul 1 din piaţă, nu are nici un candidat la alegeri

Dragoş Neacşu, directorul general al "Erste Asset Management", a demisionat de la conducerea Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), conform unor surse din piaţă, iar AAF va ţine, sămbătă, alegeri pentru un nou Consiliu Director.

Pentru preşedinţia AAF, şi-au înscris candidaturile Daniel Stoicescu (de la SAI Muntenia Invest), Radu Hanga (de la SIF Moldova) şi Dan Nicu (de la SAI BRD-Asset Management).

"Erste Asset Management", administratorul cel mai mare de la noi, cu o cotă de piaţă de 26,93%, nu şi-a înscris nici un candidat pentru Consiliul Director al Asociaţiei.

Disensiunile dintre Dragoş Neacşu şi alţi administratori de fonduri au pornit de la faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară permite administratorilor de fonduri să evalueze obligaţiunile din portofoliu prin două metode - marcarea la piaţă, cea implementată de Erste Asset Management, din aprilie, sau amortizarea liniară (înregistrarea dobânzii acumulate, fără să se ţină cont de preţul de piaţă al instrumentului).

Se pare că Neacşu chiar a făcut reclamaţii pe acest subiect la ASF, fiind vizat în special Grupul Banca Transilvania, conform unor surse.

Directorul general al "Erste Asset Management" nu şi-a ascuns, public, amărăciunea faţă de faptul că marcarea la piaţă nu a fost preluată, deocamdată, de alţi jucători din piaţă.

Domnia sa ne-a declarat, în iulie: "Am adoptat această metodă (n.r. marcarea la piaţă) care reflectă, în fiecare zi, preţurile de piaţă, cu variaţiile lor pozitive sau negative. Volatilitatea nu este o poveste românească, ci una globală. Toţi administratorii care au fonduri de obligaţiuni sau fonduri de piaţă monetară s-au confruntat cu deprecierea activelor, în trimestrul al doilea din 2015, şi, pe de altă parte, cu volume mari de răscumpărări faţă de perioada similară din anii precedenţi. Este un fenomen care se întâmplă atât la scară continentală, cât şi dincolo de hotarele Europei".

Pe de altă parte, ASF nu a interzis folosirea metodei amortizării liniare, aşa că celelalte fonduri o pot folosi.

Însă Dragoş Neacşu apreciază că ar fi fost corect ca toţi jucătorii din piaţă să treacă la marcarea la piaţă, la acelaşi moment zero.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, de sâmbătă, AAF va avea o nouă conducere.

Pentru funcţia de vicepreşedinte AAF sunt înscrişi Daniel Stoicescu (SAI Muntenia Invest), Horia Gusta (SAI Certinvest) şi Dan Nicu (SAI BRD-Asset Manamgement).

Să facă parte din conducerea AAF îşi mai doresc şi Cristian Pascu (depozitarul BCR), Dorina Josan (SAI BT Asset Management), Bogdan Ploscaru (depozitarul BRD), Robert Burlan (SAI Raiffeisen Asset Management) şi Daniela Ştefu (SAI OTP -Asset Management).

AAF reuneşte 19 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), care administrează 53 fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 14 fonduri închise de investiţii (AOPC), 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF), 3 bănci depozitare, conform informaţiilor de pe site-ul Asociaţiei.

Asociaţia este condusa de un Consiliu Director, compus din preşedinte, vicepreşedinte şi cinci membri.

Activele nete ale fondurilor locale exprimate în euro au crescut uşor în luna septembrie, cu 0,2%, la 4,44 miliarde euro iar creşterea (în lei) în anul 2015 a fost 7,3%, potrivit AAF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tradare

    Poate ne explica cum a tradat Romania cu miiliardul de euro facut cadou arabilor. Atunci de ce nu si-a dat demisia? Este cea mai mare suma pierduta de Romania (dupa tezaurul de la rusi). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb