Reporter: Excelenţa voastră cum descrieţi relaţiile economice şi diplomatice dintre România şi Italia?
Marco Giungi: Într-un singur cuvânt - excelente! Relaţiile economice sunt înfloritoare, suntem al doilea partener comercial al României şi al patrulea investitor străin în ţara voastră. Mai mult decât atât, suntem încă în creştere, încă ne dezvoltăm şi consider că acesta este lucrul cel mai promiţător. Nu suntem satisfăcuţi încă cu ceea ce avem, suntem încă înfometaţi şi ar trebui să adaug că este o opinie împărtăşită de contrapartea românească. Atât noi, cât şi partea românească ne dorim să facem mai mult, lucru care nu este, desigur, mereu uşor, nu este greu să creşti 10% din 10, care înseamnă o creştere cu unu, dar să creşti 10% din 1000, înseamnă 100. Este, deci mai dificil, dar este mereu loc pentru îmbunătăţire.
Pe partea economică, noi, acest club italian de lucru (n.r. ambasada Italiei, Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Camera de Comerţ Italiană şi Confindustria), am propus Ministerului Econimiei şi Ministerului pentru Mediul de Afaceri să facem un pas în faţă şi să începem o cooperare comună cu ţările terţe. Cred că acolo este potenţialul. România are o istorie pe partea de cooperare industrială cu ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, Siturile industriale au nevoie de modernizare, România are know-how pe partea tehnologică, multe branduri industriale folosesc tehnologie românească, iar noi avem un know-how pe partea de modernizare industrială. Ar trebui să ne punem la comun aceste abilităţi şi să acţionăm împreună, în afara spaţiului României şi al Italiei. Cred că acesta este următorul pas pe care un astfel de parteneriat îl merită.
Pe partea diplomatică, politică, avem de asemenea, relaţii excelente.
Schimburile de vizite confirmă acest lucru. Am avut o vizită de stat a preşedintelui Klaus Iohannis în Italia care s-a întâlnit cu preşedintele Republicii noastre şi care a fost un success, întâlniri cu preşedintele Senatului, Camerei Deputaţilor, cu prim-ministrul, care au fost calde, prietenoase şi substanţiale. Vice-premierul nostru - Matteo Salvini, a venit în România, unde a fost primit cu o atmosferă caldă, iar vizita a avut o substanţă importantă. Acestea sunt motivele pentru care aş defini relaţiile dintre ţările noastre, atât pe parte economică, cât şi diplomatică, ca fiind excelente.
Reporter: Care sunt principalele domenii de colaborare dintre România-Italia?
Marco Giungi: Politic, acum, în acest moment, ne focusăm foarte mult pe Europa, pe viitorul Europei. Nu doar pentru că România va avea primul ei semestru la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, dar şi în general pentru că, trebuie să recunoaştem, Brexitul a fost ca o piatră aruncată într-o apă liniştită. Trebuie să ne gândim la viitorul Europei. Desigur, semestrul României va fi crucial şi ne focusăm asupra subiectelor specifice acestui semestru, dar noi ducem mai departe, în general, cooperarea bilaterală şi în sistemul European. Suntem asemănători în multe aspecte ale viitorului Europei. Una dintre discuţiile principale după Brexit va fi următorul cadru financiar multianual şi cred că Italia are o abordare echilibrată faţă de acest aspect, pentru că suntem contributori neţi, dar suntem în favoarea menţinerii politicilor de coeziune, care este, în principiu, mai mult în interesul beneficiarilor neţi, decât a contributorilor. Noi considerăm că pentru ca Europa să fie coezivă, are nevoie de fonduri de coeziune. Avem nevoie de o putere de cumpărare mai echilibrată şi de o adevărată calitate a vieţii, fără de care nu poţi crea o uniune în Europa. Cred că avem multe puncte comune cu România şi putem lucra foarte aproape pe cadrul financiar multianual şi în general asupra viitorului Europei.
Economic, aşa cum am spus, mai sunt multe de făcut. Dar numărul de companii italiene în România ne face să fim primul partener ca număr de companii străine.
Reporter: Cum vedeţi contextual politic din România? Afectează mediul de afaceri?
Marco Giungi: Politica afectează mai mult sau mai puţin totul. Dar, desigur, principala problemă pentru un investitor, în ceea ce priveşte politica, este stabilitatea, mai mult ca orice altceva. Până acum nu văd în statistici şi în numerele investiţiilor interferenţe ale stabilităţii. Din contră, mai de grabă sectorul de afaceri este influenţat de taxe şi costul forţei de muncă. Şi dacă taxele sunt un pro pentru România, costul forţei de muncă este în creştere. Deci văd ca posibil obstacol pentru investiţiile viitoare nu contextul politic, dar lipsa forţei de muncă care va înfrâna companiile în a face mai multe investiţii.
Reporter: Potrivit statisticilor, în Italia este cea mai mare comunitate de români. Cum a evoulat conform celor mai recente informaţii? Dar comunitatea italienilor din ţara noastră?
Marco Giungi: Nu am datele statistice cu privire la acest aspect, dar ştiu că, în Italia, este cea mai mare comunitate românească, de 1,2 milioane de locuitori. Nu văd o descreştere a acesteia, aş spune că este o comunitate stabilă.
În ceea ce priveşe comunitatea italiană în România, aceasta creşte. Avem pe de o parte datele statistice, dar pe de altă parte tendinţa. Pot spune că este în creştere, cred că numerele oficiale sunt mai mici decât în realitate. Avem 8000 de cetăţeni rezidenţi permanenţi în România, dar ştim că foarte mulţi investitori călătoresc cu regularitate între România şi Italia, mai ales de când legăturile de transport sunt foarte bune între cele două ţări, astfel că mulţi fac naveta şi nu se înregistrează la consulat ca rezidenţi permanenţi. Ştim deci că acest număr este mult mai mare de atât şi este în creştere.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. "putere de cumpărare"
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2018, 07:32)
Pentru firme, clasa muncitoare joc de glezne?
2. fără titlu
(mesaj trimis de MAKE în data de 05.12.2018, 10:40)
Fotografia aceasta, dar si celelalte trei ale grupajului acestuia sint foarte frumoase. Bravo Oana!