ESTE OFICIAL Traian Băsescu: Intrăm în recesiune, optimismul BNR nu are acoperire

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iunie 2009

Preşedintele României, Traian Băsescu, le-a vorbit miniştrilor despre recesiune, în şedinţa de Guvern de ieri.

Preşedintele României, Traian Băsescu, le-a vorbit miniştrilor despre recesiune, în şedinţa de Guvern de ieri.

Optimismul Băncii Naţionale a României privind economia nu are acoperire în evoluţiile viitoare, din cauză că ţara noastră va înregistra o scădere a Produsului Intern Brut şi în trimestrul al doilea din acest an şi va intra în recesiune, a avertizat preşedintele Traian Băses­cu, ieri, în cadrul şedinţei de guvern convocate de urgenţă de premierul Emil Boc.

Traian Băsescu a declarat: "Părerea mea este, deşi nu am elemente definitive, că optimismul manifestat de BNR în luna aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice şi vom avea scădere şi în trimestrul doi, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele". Totuşi, deşi se anunţă vremuri grele, preşedintele ţării noastre a completat: "Plecând de la premisa că suntem parteneri în momente de criză, să ştiţi că în mod ferm rămân partenerul Guvernului până când trece criza, în speranţa că trece în timp util".

Prognoza preşedintelui arată că declinul economic va putea fi stăpâ­nit abia în trimestrul al treilea sau în ultimul trimestru din acest an.

O nouă rectificare bugetară negativă este extrem de probabil să se întâmple în august sau septembrie, potrivit declaraţiilor preşedintelui, care i-a avertizat pe miniştrii prezenţi la şedinţa de guvern să nu depăşească fondul de salarii mizând pe faptul că vom avea alegeri prezidenţiale anul acesta, căci exis­tă riscul major să nu aibă de unde plăti salariile, în octombrie.

"Dacă luăm banii din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, riscăm să intrăm într-un derapaj economic şi social, iar împrumutul nu este pentru salarii, ci pentru investiţii", a subliniat ieri preşedintele României.

Traian Băsescu a venit, duminică, la Guvern pentru a participa la şedinţa extraordinară a Executivului, şedinţă care viza stabilirea detaliilor programului "Prima Casă", dar şi măsuri privind descentralizarea.

Dobânda pentru programul ""Prima Casă"" ar trebui să fie stabilită la cinci procente, în cazul creditelor în euro, având în vedere că plasamentul pe care îl vor face băncile este garantat în totalitate de stat, a mai subliniat ieri preşedintele Traian Băsescu, după ce s-a arătat, în repetate rânduri, nemulţumit de comportamentul băncilor şi de nivelul dobânzilor din piaţă.

""Plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă şi, în acelaşi timp, are dobânzi foarte mari, sugestia mea este ca astăzi să stabiliţi o dobândă la euro în jur de cinci procente, dacă nu chiar cinci, şi băncile care doresc să-şi plaseze banii în acest program cu cinci la sută dobândă sunt bine venite, pentru că este un plasament sută la sută garantat de stat"", a explicat preşedintele.

Şeful statului a mai sugerat, pentru relansarea economică şi pentru coborârea dobânzilor de pe piaţa bancară, şi restructurarea datoriei ţării noastrea pe termen scurt.

""Sugerez Ministerului Finanţelor restructurarea datoriei pentru că în momentul de faţă datoriile sunt pe termen scurt şi trebuie să se treacă la o datorie pe termen mediu şi lung, iar asta înseamnă să se absoarbă excedentul de valută forte, excedentul de euro care există în bănci"", a menţionat preşedintele.

De asemenea, într-o relaţie cu Ministerul Finanţelor, şeful statului vrea ca

dobânzile să fie foarte mici, tot de aproximativ cinci la sută pe termen mediu şi lung.

Traian Băsescu a mai avertizat că Banca Naţională a României trebuie să fie predictibilă şi să poarte discuţii cu băncile comerciale cu privire la reducerea rezervei minime obligatorii (RMO) şi, implicit, la reducerea banilor băncilor comerciale care se află în rezerva băncii naţionale (n.r. - rezervele în vaută).

Preşedintele a declarat: ""Este bine ca toţi membrii Guvernului să ştie, că în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde euro, şi în lei echivalentul a şase miliarde euro, care nu sunt banii BNR, sunt banii băncilor comerciale"".

Totuşi, şeful statului vrea şi precauţie şi subliniază că BNR trebuie să

fie atentă atunci când va elibera sumele din rezervă, pentru a nu produce inflaţie şi a nu afecta cursul de schimb, astfel încât adoptarea euro în 2014 să nu fie pusă în pericol.

Adrian Vasilescu, BNR: Optimismul BNR este firesc, iar România nu este în incapacitate de plată

Optimismul Băncii Naţionale a României este firesc şi este legat de problemele financiare ale ţării noastre, în contextul în care Ministerul de Finanţe a reuşit să se împrumute ca să-şi plătească datoriile, iar România nu este în incapacitate de plată, a explicat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Consilierul Guvernatorului BNR a mai declarat: "În momentul de faţă, din punct de vedere tehnic, România este în prag de recesiune. Suntem în ultima lună a trimestrului al doilea. Am avut primul trimestru cu recesiune limpede. Prognozele ne arată că vom avea încă un trimestru de scădere cu minus şi minus cu minus, trimestrul I cu trimestrul II, va da recesiune oficială".

În şedinţa de guvern şeful statului s-a arătat foarte nemulţumit de nivelul dobânzilor. Astfel, Adrian Vasilescu a ţinut să readucă aminte că, până acum, Banca Centrală a ajustat dobânda de politică monetară chiar de două ori.

Domnia sa a mai explicat: "De la începutul anului, banca centrală a redus de două ori dobânzile. Probabil că mai departe, consiliul de administraţie al BNR va avea un program de reducere, în continuare, a dobânzilor, plecând de la faptul că avem inflaţia coborâtă la zero (n.r. - inflaţia lunară) şi probabil că vor mai fi câteva luni de aici încolo cu inflaţie spre zero. Aici, avem o problemă foarte serioasă. Dobânzile băncilor comerciale sunt sus, la 12-14%, adică cu mult peste rezerva BNR şi într-o situaţie nefirească de rată reală cu mult pozitivă".

În prezent, rata dobânzii de politică monetară a BNR este de 9,5% pe an, iar rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai, la 5,95%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb