Este posibil ca minimele Bursei, din februarie, să nu mai fie depăşite în jos

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2009

Răzvan Paşol: "Preţurile actuale crează condiţii favorabile pentru o strategie de acumulare treptată de acţiuni".

Răzvan Paşol: "Preţurile actuale crează condiţii favorabile pentru o strategie de acumulare treptată de acţiuni".

Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj "Intercapital Invest", ne-a împărtăşit opiniile sale referitoare la evoluţia pieţei de capital în acest an, într-un scurt interviu. Aflaţi din răspunsurile sale şi care sunt proiectele "Intercapital Invest" pentru următoarea perioadă.

(Interviu cu Răzvan Paşol, Preşedinte - Director General la SSIF "Intercapital Invest")

Reporter: Cum descrieţi evoluţia de anul acesta a pieţei de capital autohtone?

Răzvan Paşol: Piaţa de capital a avut o evoluţie foarte agitată în primul trimestru al anului curent. Astfel, în primele două luni, tendinţa generală de scădere a continuat în forţă, indicele BET (care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti) atingând noi minime succesive, până pe data de 25 februarie. La acel moment, indicele BET înregistra o scădere de 35% faţă de sfârşitul anului precedent, după scăderea de 70% înregistrată în 2008.

Luna martie, însă, a adus o schimbare dramatică de tendinţă. Indicele BET a câştigat 52% în intervalul scurs de pe 25 februarie până în prezent. Revenirea pieţei româneşti de capital a urmat revenirile înregistrate pe pieţele dezvoltate. Cel mai probabil scenariu este că investitorii au conştientizat scăderile mari înregistrate începând cu 2007 şi, încurajaţi de anumite semne timide de stabilizare a situaţiei economiilor, şi-au îmbunătăţit percepţiile.

În acest context, este posibil ca minimele înregistrate în februarie să nu mai fie depăşite în jos (deşi nu există garanţii în acest sens). Cu toate aces­tea, volatilitatea va rămâ­ne ridicată pe piaţă şi cred că vom vedea o perioadă agitată în următoarele luni, până spre sfârşitul anului.

Reporter: Cum preconizaţi că va fi evoluţia Bursei de Valori Bucureşti în luna mai?

Răzvan Paşol: Într-un context agitat, precum cel prezent, nu se pot face estimări pe termene atât de scurte. Cred, însă, că lunile următoare vor aduce, în continuare, oportunităţi de câştiguri din speculaţii pe termen scurt, atât din poziţii long, în anumite perioade, cât şi din poziţii short, în altele.

De asemenea, preţurile actuale creează condiţii favorabile pentru o strategie de acumulare treptată de acţiuni, pentru investitorii pe termene mai lungi (spre exemplu 2-3 ani).

Reporter: Care consideraţi că vor fi acţiunile spre care se vor îndrepta investitorii în această perioadă?

Răzvan Paşol: În asemenea perioade, în mod normal, investitorii se orientează spre acţiunile lichide de pe piaţa reglementată: societăţile de investiţii financiare, acţiunile bancare, acţiunile companiilor de utilităţi sau "Petrom" Bucureşti. Totuşi, în condiţiile prezenţei pe piaţă a inves­titorilor speculatori, putem anticipa că aceştia nu vor neglija nici acţiunile companiilor mai mici.

Trecând peste considerente legate de lichiditate (care rămân întotdeauna în actualitate), în asemenea momente, selecţia acţiunilor este mai puţin importantă (mai ales pe o piaţa de capital emergentă precum cea a României, unde coeficientul de corelaţie între acţiunile listate este extrem de ridicat). Prin urmare, investitorii vor trebui să se concentreze, în primul rând, pe identificarea corectă a trendurilor primare şi secundare, iar de-abia în al doi­lea rând pe selecţia acţiunilor.

Reporter: Cum caracterizaţi primul trimestru al acestui an din pers­pectiva SSIF "Intercapital Invest"?

Răzvan Paşol: Vom publica în cursul acestei săptămâni un comunicat oficial cu anumiţi parametri ai activităţii noastre.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru acest an?

Răzvan Paşol: În această perioadă lucrăm la implementarea unor proiecte noi pentru investitori. Considerăm că în perioada agitată prin care trece piaţa în prezent trebuie să aducem pe piaţă produse şi servicii noi, adaptate contextului actual. Dorim să lansăm aceste noi proiecte în trimestrul doi al acestui an.

Mai departe, punem un accent sporit pe programul de educaţie financiară lansat anul trecut.

Răzvan Paşol: De asemenea, punem accent pe creşterea continuă a calităţii serviciilor pentru clienţi. Am simplificat anumite operaţiuni, am introdus comisioane speciale pentru tranzacţii intraday, am redus comisioanele incluse în grila standard pentru conturile online şi cele asistate de broker. Avem în vedere lansarea unei noi platforme de tranzacţionare pe piaţa spot în săptăm­â­nile următoare, precum şi introducerea unor facilităţi noi în sistemul de analiză.

Din punct de vedere al rezultatelor financiare, am pus accent pe creşterea eficienţei operaţionale prin introducerea unui program de reducere a costurilor, dar şi prin iniţiative de diversificare a surselor de venit, prin intermediul proiectelor noi despre care vorbeam mai sus.

Reporter: Mai doriţi să lansaţi tranzacţionarea pe plan extern?

Răzvan Paşol: Da, acesta rămâne în continuare un obiectiv pe termen mediu al companiei noastre. Am efectuat deja o serie de demersuri în această direcţie şi vom prezenta informaţii pe măsură ce acestea devin disponibile.

Reporter: În trecut aţi spus că vreţi să listaţi compania pe bursă în 2010. În ce stadiu este acest proiect? Credeţi că va fi posibilă listarea anul viitor?

Răzvan Paşol: Listarea "Intercapital Invest" rămâne un obiectiv important. Însă, după cum probabil vă imaginaţi, toate proiectele de listare din România au fost amânate din cauza crizei financiare. Prin urmare, şi calendarul listării "Intercapital Invest" se modifică în mod cores­punzător. În funcţie de evoluţia pieţelor de capital, vom stabili un nou calendar.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb