"Este posibilă achiziţionarea unei bănci, în acest an, de către OTP Bank"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 februarie 2017

"Este posibilă achiziţionarea unei bănci, în acest an, de către OTP Bank"

Banca pe care o va achiziţiona OTP trebuie să aibă o cotă de piaţă mai mare de 1%

Este posibil ca, în acest an, grupul financiar ungar OTP să achiziţioneze o bancă, dar nu la orice preţ, a spus, ieri, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank.

Instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi.

"Văd probabilă achiziţia unei bănci în acest an. Vizăm doar băncile cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%. Nu ne grăbim, nu vom cumpăra la orice preţ", a spus Laszlo Diosi, citat de News.ro.

OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piaţă de 2,3%, în creştere faţă de nivelul de 1,3% din 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Cota de piaţă a crescut semnificativ în 2015, ca urmare a finalizării achiziţiei băncii cu capital portughez Millennium Bank, tranzacţie evaluată la 39 milioane de euro.

Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost şi Alpha Bank.

Banca mamă din Ungaria a anunţat, miercuri, că a semnat un acord cu Societe Generale pentru preluarea diviziei din Croaţia a băncii franceze, Splitska Banka.

În piaţă există de mai mult timp informaţii despre posibila achiziţie a unor bănci cu capital grecesc din România, în contextul în care băncile mamă din Grecia s-au confruntat cu unele probleme în ultimii ani.

Grupul elen Eurobank a anunţat că este în căutarea unui partener strategic care să cumpere o participaţie din divizia Bancpost, care activează la noi.

Surse din cadrul Eurobank, citate de Reuters şi preluate de Hotnews, au spus că Eurobank, care are operaţiuni în România, Bulgaria, Serbia şi Cipru, trebuie să îşi reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro, cât are în prezent, la 8,7 miliarde de euro, în 2018, pentru a respecta angajamentele convenite cu autorităţile europene în domeniul concurenţei.

"Am numit doi consultanţi pentru a căuta un partener strategic pentru achiziţia unei participaţii la Bancpost. Asta va ajuta banca să îşi reducă afacerile în România şi să îşi respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinatate", au spus sursele citate.

Acestea au precizat: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".

De altfel, Laszlo Diosi vede o reducere în viitor a numărului de bănci existent în România, fie prin achiziţii, fie prin închidere: "Ar putea dispărea 5-6 bănci în următorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achiziţionate de jucători existenţi în piaţă sau de jucători noi, care vor dori să intre în România, ori vor fi închise"

Directorul OTP Bank România consideră că piaţa bancară de la noi, care numără 37 de bănci în prezent, este foarte stabilă, în contextul în care procesul de curăţare a portofoliilor de credite neperformante (NPL) a luat amploare în ultimii doi şi va continua şi în 2017.

La acest proces de stabilizare a pieţei bancare a contribuit şi creşterea economiei din ultimii ani, dar şi existenţa unor domenii cu un mare potenţial investiţional, precum agricultura.

Laszlo Diosi, OTP Bank: "Dobânzile ar putea creşte cu 1-2 puncte procentuale, în acest an"

Dobânzile aferente creditelor şi depozitelor ar putea creşte cu 1-2 puncte procentuale, în acest an, la nivelul întregii pieţe bancare, în contextul avansului inflaţiei şi a costurilor de finanţare, a declarat, vineri, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, citat de News.ro.

Acest an va fi caracterizat atât printr-o creştere a inflaţiei, cât şi printr-un avans al dobânzilor, consideră bancherul.

Diosi consideră că sistemul bancar va continua şi în 2017 procesul de consolidare început acum câţiva ani, prin curăţarea portofoliului de credite neperformante, dar şi prin conversia creditelor în franci elveţieni (CHF).

OTP Bank România a convertit, până în prezent, circa 7.000 din cele 10.000 de credite în CHF, clienţii obţinând un discount de 21% la ratele plătite, a precizat managerul băncii.

Totodată, banca a fost de acord şi cu o scădere a dobânzilor cu 2-3 puncte procentuale, ceea ce înseamnă venituri anuale mai mici cu circa 30 milioane de lei.

Managerul băncii a mai precizat că, în total, costul acestei operaţiuni, întins pe zece ani, se ridică la circa 700 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb