ESTIMĂRI EBA 1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2022

1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

EBA: "Implementarea integrală a acordului Basel III va genera o creştere medie cu 15% a actualelor rezerve de capital Tier 1"

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro ca să îndeplinească integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunţat vineri Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

EBA a apreciat că implementarea integrală a acordului global Basel III va avea ca rezultat o creştere medie cu 15% a actualelor rezerve de capital "Tier 1", cea mai mare parte a deficitului de capital fiind înregistrată în rândul băncilor mai mici, concentrate pe creditarea internă.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului ca să ajungă din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii, notează Agerpres.

Cerinţele Basel III au fost în mare parte adoptate, dar au rămas unele elemente, care ar urma să fie integral implementate până în 2028 în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte jurisdicţii.

UE intenţionează să amâne cu doi ani, până în ianuarie 2025, data la care băncile ar urma să înceapă implementarea restului reglementărilor Basel III.

Statele membre UE şi Parlamentul European negociază, de asemenea, dacă vor fi introduse derogări temporare sau permanente de la unele reglementări, băncile susţinând că aplicarea lor integrală va duce la creşterea substanţială a cerinţelor privind capitalul. În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis recent o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Dacă propusele "ajustări" ale UE la Basel III sunt luate în calcul, atunci deficitul de capital va scădea la 400 de milioane de euro, dar dacă sunt a3dăugate rezerve suplimentare planificate de către UE, deficitul de capital va creşte la 1,4 miliarde de euro, a precizat EBA.

Ana Botin, preşedintele Federaţiei bancare europene (EBF) şi şeful băncii spaniole Santander, a declarat recent la o conferinţă EBF că va creşte dependenţa de bănci deoarece statele membre UE şi companiile vor face împrumuturi mai mari pentru a redresa creşterea economiei şi tranziţia la emisii zero.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb