ESTIMĂRI EY PENTRU ANUL CURENT Circa 100 milioane dolari - costul eliminării Libor pentru o bancă mare

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2021

Circa 100 milioane dolari - costul eliminării Libor pentru o bancă mare

Costurile presupun, printre altele, investiţii în revizuirea sistemelor IT şi renegocierea contractelor

Cele mai multe dinte marile bănci globale vor cheltui, fiecare, peste 100 de milioane de dolari, anul acesta, cu pregătirea pentru renunţarea la indicele de referinţă Libor, potrivit unui sondaj realizat de firma de contabilitate şi consultanţă Ernst & Young (EY), preluat de Bloomberg.

Directorii de bănci şi consilierii acestor bănci se aşteaptă, în majoritate, ca facturile pentru tranziţia către alte referinţe să scadă sub 50 de milioane de dolari în 2022 şi 2023. Conform sursei, costurile presupun investiţii în revizuirea sistemelor IT, decontări de plăţi, renegocierea contractelor cu contrapărţi individuale.

Dobânda interbancară Libor (London Interbank Offered Rate) încă susţine contracte de 260 de trilioane de dolari la nivel global, potrivit estimărilor Autorităţii de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie.

Multe dobânzi Libor vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2021, însă autorităţile de reglementare globale ar putea întârzia termenul pentru abandonarea unora până la mijlocul anului 2023.

"Claritatea şi finalitatea tranziţiei către alte referinţe vor fi utile pentru piaţă şi pentru toate băncile, din perspectiva costurilor", declară Beth Hammack, trezorier global la Goldman Sachs Group Inc., bancă americană care nu a dorit să dezvăluie amploarea cheltuielilor sale cu eliminarea Libor.

Mai multe bănci importante au din 2018 echipe dedicate procesului de renunţare la Libor. Spre exemplu, Wells Fargo Bank NA din SUA are un birou de tranziţie cu personal specializat în mai multe domenii, inclusiv în produse derivate şi produse de numerar, în managementul proiectelor şi comunicaţii, conform spuselor lui Brian Grabenstein, directorul general al echipei de tranziţie Libor din cadrul băncii americane. Acesta mai afirmă: "În afara biroului de tranziţie Libor, sute de angajaţi Wells Fargo din diverse segmente de afaceri lucrează integral sau parţial la acest proces".

La JPMorgan Chase & Co., personalul din întreaga bancă, inclusiv de la departamentele de tranzacţionare, operaţiuni şi legal, lucrează la ieşirea din referinţa Libor, potrivit lui Chris Palmer, şeful programului de tranziţie Libor. "Nu avem doar o singură echipă Libor care lucrează izolat. Acest lucru este extrem de important", subliniază Palmer.

Citigroup Inc. şi-a stabilit o echipă globală de tranziţie Libor în februarie 2019, care dezvoltă un răspuns coordonat la toate nivelurile, conform spuselor lui Rekha Jogia-Soni, purtător de cuvânt al băncii.

Băncile din SUA cheltuiesc considerabil mai puţin pe procesul de tranziţie, ceea ce prezintă un risc mai mare, potrivit sondajului EY, care a fost realizat pe un eşantion de 28 de bănci, în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021. Aproximativ 85% dintre acestea au informat că au bugetat mai puţin de 25 de milioane de dolari pentru 2021, iar altele au pus deoparte sub 10 milioane de dolari.

Băncile din afara SUA se aşteaptă să cheltuiască o treime din buget pe schimbări tehnologice şi aproximativ un sfert pe renegocierea contractelor în contextul eliminării Libor, astfel încât să poată trece la noi dobânzi.

Un punct major de dispută între bănci şi clienţi este cine va plăti pentru modificarea contractelor, potrivit lui Claude Brown, partener la Reed Smith LLP din Londra, care adaugă că, în majoritatea cazurilor, băncile au absorbit costurile.

În general, în cazul Libor, băncile mai mari "au un set mai complex de expuneri", declară Simon Woods, liderul departamentului de servicii financiare globale al EY, menţionând că unele rate esenţiale Libor în dolari, cum sunt cele la trei luni, pot să mai fie aplicate încă 18 luni. EY preconizează că, în procesul de tranziţie, costurile ar putea creşte şi mai mult după această prelungire şi este posibil să apară probleme la un număr mare de contracte financiare care nu vor putea trece la alte referinţe.

Aproximativ 82% dintre băncile chestionate se aşteaptă să înceteze emiterea de noi împrumuturi legate de Libor până la sfârşitul anului, faţă de două treimi în urmă cu 12 luni.

Totodată, până la sfârşitul lunii martie, băncile ar trebui să înceteze să emită noi obligaţiuni, împrumuturi, securitizări şi instrumente derivate legate de Libor, care vor expira după sfârşitul anului curent, potrivit unui grup de lucru susţinut de Bank of England.

În SUA, autorităţile de reglementare au îndemnat băncile să nu mai încheie noi contracte legate de Libor până la sfârşitul anului, cel mai târziu.

"Preocuparea noastră principală, acum, nu sunt băncile", declară Marcus Burnett, directorul SOFR Academy, companie de tehnologie educaţională, ai cărei clienţi includ creditori şi administratori de active. Acesta subliniază: "Este vorba despre fonduri speculative, administratori de active şi corporaţii nefinanciare din indicele S&P 100, care abia încep aceste procese de tranziţie".

Tranziţia de la Libor la dobânzi alternative - una dintre cele mai mari schimbări din industria serviciilor financiare

Lexology.com scria, în decembrie 2020, că tranziţia de la Libor la dobânzi alternative, în 2021, reprezintă una dintre cele mai mari schimbări din industria serviciilor financiare vreodată, care va afecta în mod semnificativ preţurile contractelor şi modul în care este gestionat riscul de către participanţii la piaţă, creditori, împrumutaţi şi alte părţi care utilizează această referinţă.

În urma crizei financiare globale din 2007-2008, au existat acuzaţii pe scară largă de manipulare a dobânzii Libor, care datează din anii 1990 sau chiar mai devreme. Acest lucru a dus la impunerea unor amenzi semnificative mai multor bănci internaţionale şi la pierderea încrederii participanţilor la piaţă cu privire la acurateţea şi fiabilitatea Libor.

În iulie 2018, FCA le-a recomandat participanţilor la piaţă trecerea la rate alternative fără risc.

La rândul lor, autorităţile de reglementare din SUA au îndemnat băncile să nu mai încheie contracte folosind indicele de referinţă Libor din 2021. În acelaşi timp, acestea au aprobat un plan care să permită aplicarea referinţei încă 18 luni pentru instrumentele derivate existente pe rata dobânzii şi împrumuturile comerciale legate aceasta, înainte ca Libor să fie eliminată complet în iunie 2023. Atât SUA, cât şi Marea Britanie anunţaseră anterior că Libor va fi eliminată treptat după 2021.

Posibila renunţare la Euribor, în atenţia BCE

Amintim că, în noiembrie 2020, un comitet de lucru susţinut de Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să exploreze opţiunile pentru o tranziţie către o altă referinţă a sistemului financiar al Uniunii Europene în cazul în care Euribor va înceta să mai existe, chiar dacă deocamdată nu se pune problema eliminării acesteia. Euribor este rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară din zona euro.

Potrivit Bloomberg, în timp ce grupul de lucru al BCE pentru dobânzi fără risc a informat că nu există planuri actuale de retragere a referinţei Euribor, care este legată de o piaţă de produse financiare cu o valoare noţională de 180 de trilioane de euro (214 trilioane de dolari), acesta explorează consecinţele unei renunţări la dobândă.

Spre deosebire de dobânda interbancară Libor, Euribor va supravieţui după sfârşitul anului 2021, dar există speculaţii potrivit cărora şi Euribor ar putea fi în cele din urmă eliminată treptat, ca parte a unei revizuiri mai ample a referinţelor afectate de scandaluri de manipulare.

BCE a informat în luna iulie 2020 că băncile trebuie să fie pregătite pentru toate scenariile, inclusiv pentru sfârşitul Euribor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb