ESTIMĂRI IATA PENTRU 2012 Companiile aeriene europene vor pierde peste un miliard de dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2012

Companiile aeriene europene vor pierde peste un miliard de dolari

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) şi-a majorat de aproape două ori estimarea privind pierderile pe care le vor înregistra companiile europene de profil anul acesta, din cauza crizei datoriilor din regiune.

IATA preconizează că operatorii de transport aerian din Europa ar putea consemna pierderi de 1,1 miliarde dolari, comparativ cu un deficit de 600 de milioane de dolari, cât era estimarea lansată în luna martie.

IATA anticipează că industria mondială a transportului aerian va avea un profit de 3 miliarde dolari în 2012, însă această sumă ar putea fi mai mică dacă actuala criză a datoriilor din Europa se va adânci. În 2011, profitul companiilor aeriene din întreaga lume a însumat 7,9 miliarde dolari, astfel că 2012 va fi al doilea an de declin în industria de profil. Anul trecut, câştigurile au scăzut de la 15,8 miliarde în 2010.

Directorul executiv al IATA, Tony Tyler, afirmă că situaţia din domeniul transportului aerian se deteriorează atât din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, cât şi a preţului ridicat al petrolului.

"Deşi toţi trans-portatorii se confruntă cu preţurile ridicate ale carburanţilor şi cu incertitudinea economică, există contraste regionale", a arătat Tyler, subliniind: "În timp ce companiile din America şi-au îmbunătăţit perspectivele pentru anul 2012, cele din restul lumii au o profitabilitate mai redusă. Cât priveşte companiile din Europa, aici mediul de afaceri se degradează rapid, ceea ce implică pierderi semnificative". În opinia sa, situaţia din Europa prezintă cel mai mare risc pentru ansamblul sectorului transportului aerian.

IATA preconizează că traficul aerian european va creşte cu numai 2,3% anul acesta, la circa 2,966 miliarde de călători, după un avans de 6,7% anul trecut.

IATA estimează că operatorii de transport aerian din America de Nord vor obţine profituri de 1,4 miliarde dolari anul acesta, cei din Asia-Pacific, de 2 miliarde dolari, iar companiile din Orientul Mijlociu - de 400 de milioane de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb