Băncile din Europa ar putea înstrăina active "non-core" (care nu sunt considerate de bază) de 100 de miliarde de euro, anul acesta - nivel record, comparativ cu 91 de miliarde de euro anul trecut, în condiţiile în care acestea îşi diminuează bilanţurile, conform societăţii de consultanţă "PricewaterhouseCoopers" (PwC).
Studiul PwC priveşte portofoliile de credite ce nu mai fac parte din afacerile de bază ale băncilor, care au în bilanţ active neperformante evaluate la aproximativ 1.900 de miliarde de euro. Estimarea de 1.900 miliarde de euro pentru creditele neperformante reprezintă aproximativ 4% din valoarea totală a activelor industriei bancare.
PwC preconizează că băncile europene vor avea nevoie de cel puţin încă cinci ani ca să-şi rezolve problemele legate de activele neperformante.
Analiza PwC notează că problema este vizibilă mai ales în Italia, unde băncile deţin credite neperformante de aproximativ 186 de miliarde de euro. Anul trecut, băncile italiene au vândut din portofoliile de credite active de opt miliarde de euro, iar suma ar putea creşte la 15 miliarde de euro anul acesta, estimează PwC.
Majoritatea activelor neperformante vândute anul trecut au aparţinut băncilor din Marea Britanie, Irlanda, Spania şi Germania. Activele înstrăinate includ credite corporatiste, portofolii de credit carduri şi alte împrumuturi retail negarantate, credite imobiliare.
PwC arată că normele de capital înăsprite au obligat băncile să admită că unele credite cu probleme nu vor fi rambursate. Vânzarea operaţiunilor neperformante eliberează fonduri ce pot fi utilizate de bănci pentru creşterea creditării.
Analiza PwC, care a urmărit circa 60 de cumpărători şi vânzători de portofolii de credite, estimează că firmele de investiţii au la dispoziţie peste 70 de miliarde de euro pentru achiziţii de active bancare "non-core" din Europa.