ESTIMĂRILE "GOLDMAN SACHS", MAJORATE CU 31%: Preţul petrolului va ajunge la 85 de dolari barilul la finele anului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2009

Nouă criză de petrol în 2010?

Nouă criză de petrol în 2010?

"Goldman Sachs Group" Inc. şi-a modificat în creştere (cu 31%) estimarea pentru preţul petrolului în 2009, anticipând că, la finele lunii decembrie, cotaţia va ajunge la 85 de dolari barilul. "Goldman" preconizează că ascensiunea va continua în 2010.

Specialiştii băncii americane arată că, în condiţiile în care criza financiară se domoleşte, cererea de energie va fi tot mai mare, astfel că vor putea apărea probleme pe sectorul livrărilor.

Analiştii "Goldman" spun: "Întrucât riscul de declin al preţului s-a redus, estimăm o cotaţie de 75 de dolari/baril peste trei luni, faţă de 52 dolari/baril, cât preconizam anterior".

"Goldman" a stabilit o ţintă de preţ al petrolului american de 90 de dolari/barilul peste 12 luni, faţă de 70 de dolari, cât estima anterior. Pentru finele lui 2010, previziunea este de 95 de dolari/baril.

În luna mai, preţul petrolului a consemnat, pe piaţa din New York, cel mai mare câştig lunar din ultimul deceniu, depăşind 69 de dolari/baril pentru prima oară după luna noiembrie 2008. Evoluţia a fost determinată de speculaţiile potrivit cărora redresarea economiei globale va impulsiona cererea de ţiţei. Totodată, declinul dolarului i-a determinat pe investitori să facă plasamente în materii prime, în defavoarea monedei SUA.

Potrivit "Goldman", a cincea bancă din Statele Unite după valoarea activelor, vom asista la o criză a energiei în semestrul al doilea din 2010, întrucât Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reuşi să-şi majoreze capacitatea de producţie în concordanţă cu cererea, în condiţiile în care producţia ţărilor non-OPEC continuă să scadă.

Analiştii "Goldman" sunt de părere că, şi în situaţia în care OPEC revine la capacitatea maximă de producţie, aceasta va fi insuficientă pentru evitarea unui declin semnificativ al stocurilor.

Conform "Goldman", livrările de ţiţei din ţările non-OPEC ar putea să scadă cu 400.000 de barili/zi în 2009, respectiv cu 910.000 barili/zi în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb