Estonia interzice avioanelor din Belarus să treacă prin spaţiul său aerian

J.P.
Internaţional / 28 mai 2021

Estonia interzice avioanelor din Belarus să treacă prin spaţiul său aerian

Joi, Estonia a declarat interzis spaţiul său aerian pentru cursele aviatice din Belarus după arestarea la Minsk a unui jurnalist de opoziţie în exil care se afla la bordul unui avion de linie deturnat de autorităţile din Belarus, potrivit AFP, citat de Hotnews.

"Guvernul a decis să interzică avioanele din Belarus sau cele care decolează din ţară pentru a ateriza pe teritoriul eston, decolează de pe acesta sau zboară în spaţiul aerian eston", a spus guvernul într-un comunicat.

Belarusul a stârnit indignarea internaţională prin redirecţionarea unui zbor Ryanair de la Atena la Vilnius către Minsk şi prin arestarea la bord a unui jurnalist de opoziţie din Belarus şi a partenerei sale.

"Prin deturnarea ... avionului de pasageri şi arestarea jurnalistului critic al guvernului (belarus) şi a partenerei sale, regimul belarus a comis un act de terorism de stat şi trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru aceste acţiuni", a declarat premierul eston Kaja Kallas, citat în comunicatul de presă.

Liderii UE au decis a doua zi după eveniment să interzică spaţiul lor aerian şi aeroporturile pentru avioanele din Belarus şi au recomandat companiilor aeriene din UE să evite spaţiul aerian al acestei ţări.

Miniştrii de externe din statele membre G7 au condamnat joi, "cu cea mai mare fermitate", arestarea de către Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei sale Sofia Sapega şi cer "eliberarea imediată şi necondiţionată" a acestora şi a celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din ţară.

Furnizorul de servicii de email Proton Technologies AG a spus joi că ameninţarea cu bombă invocată de autorităţile din Belarus pentru a deturna duminică avionul în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost trimisă după ce aeronava fusese deviată de la traseul ei, transmite Reuters.

"Nu am văzut nicio dovadă credibilă că ceea ce susţin bieloruşii este adevărat", a spus compania într-un comunicat de presă.

"Vom sprijini autorităţile europene dacă vom primi o solicitare legală", a adăugat Proton Techologies.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu are niciun motiv să se îndoiască de explicaţiile Belarusului, care susţine că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, şi nu pentru a aresta un opozant aflat la bord, adică pe jurnalistul Roman Protasevici

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb