Estonia îşi alege astăzi parlamentul

Elena Deacu
Internaţional / 1 martie 2015

Estonii îşi aleg parlamentul astăzi, într-un vot marcat de îngrijorări pentru securitatea ţării în faţa Moscovei şi de un scor bun aşteptat de la partidul prorus Centru, dar care ar fi în imposibilitatea de a forma un guvern, relatează AFP.

Anexarea Crimeii şi acţiunile ruse în Ucraina sunt urmărite atent în această fostă republică sovietică de 1,3 milioane de locuitori, dintre care un sfert vorbitori de limbă rusă, care a divorţat de URSS în 1991.

Exerciţiile militare ruse la frontiera estonă cu câteva zile înaintea scrutinului au întărit temerile celor care afirmă că Kremlinul intenţionează să destabilizeze foşti membri ai Uniunii Sovietice.

Sondajul TNS Emori publicat sâmbătă acordă aproximativ 22% din intenţiile de vot Centrului, urmând imediat după partidul Reformă (26%) şi social-democraţi (19%), cele două formaţiuni în prezent la putere.

Scorul bun posibil al Centrului se explică prin sprijinul oferit acestui partid de minoritatea rusofonă în această ţară relativ prosperă, membru al NATO, UE şi zonei euro.

Sondajele anterioare plasau Centrul în fruntea cursei electorale, dar potrivit analiştilor, acest partid nu are aliaţi pentru a forma o majoritate în parlament (101 locuri) şi tocmai coaliţia actuală ar trebui să rămână la putere, susţinută de asemenea de conservatorii IRL creditaţi cu 16% din intenţiile de vot.

Cota de popularitate a liderului Centrului, Edgar Savisaar, a scăzut anul trecut după vizita sa controversată la Moscova unde a spus că aprobă anexarea Crimeii de către Rusia. Primul şef de guvern de după căderea URSS, Savisaar este din 2007 primarul Tallinnului.

Secţiile de votare vor fi deschise de la 7.00 la 18.00 GMT. O treime din alegători, aproape 177.000 de persoane, au votat deja pe internet. Rezultatele complete ale alegerilor sunt aşteptate în jurul orei 21.00 GMT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb