Estul Europei este de trei ori mai sărac decît Vestul

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2004

Locuitorii din ţările candidate la aderarea în Uniunea Europeană sînt de trei ori mai săraci decît cei din statele deja integrate, arată un studiu al Biroului de Statistică European (Eurostat) publicat la sfîrşitul săptămînii trecute. În acest sens a fost comparat produsul intern brut pe locuitor din diverse ţări, măsurat la paritatea puterii de cumpărare (PPC). Astfel, unui locuitor din Bulgaria, România sau Turcia îi revenea, anul trecut, un nivel al PIB-ului de peste trei ori mai mic decît media existentă în Uniunea Europeană, în formula cu 25 de state. În ţara noastră, PIB-ul PPC pe locuitor era anul trecut la 30% din cel al UE, iar Bulgaria avea acest indicator la 29%. Pe ultimul loc se afla Turcia cu 27%. Adică, dacă preţurile ar fi la acelaşi nivel în toată Europa, atunci populaţia din vestul şi centrul Europei şi-ar permite de trei ori mai multe bunuri decît bulgarii, românii sau turcii.

Totuşi, comparaţia PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare este subiectivă. Metoda transformă moneda naţională într-una convenţională, fără a ţine cont de cursul de schimb. În acest sens, este compus un coş de bunuri şi servicii vandabile, fără a le include pe cele nevandabile, cum ar fi chiriile şi bunurile subvenţionate de stat. Spre exemplu, în standardul "Big Mac" elaborat de "The Economist", coşul de bunuri este format numai din Big Mac-ul vîndut de McDonalds.

Din cauza subiectivităţii medotei şi a modului de compunere a coşului de bunuri, pot apărea diferenţe între diverse modalităţi de calcul. Astfel, în datele publicate de Fondul Monetar Internaţional, PIB-ul pe locuitor al Bulgariei a fost anul trecut de 7.273 dolari PPC, în timp ce în ţara noastră nivelul a fost mai mic, rspectiv 6.974 dolari PPC. Totuşi, şi în calculele FMI, locuitorii din Bulgaria, România şi Turcia sînt de trei ori mai săraci decît media Uniunii Europene.

La nivel continental, cel mai mare nivel al PIB-ului pe locuitor îl deţine Luxembourg. Însă, potrivit Eurostat, în această ţară există foarte mulţi muncitori străini care, deşi contribuie la formarea PIB-ului, nu sînt luaţi în considerare ca parte a populaţiei rezidente. De aceea cei circa 60.000 de dolari PPC care revin unui locuitor din Luxembourg sînt aproape de două ori mai mulţi decît cei ai unui american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb