Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins, ieri, cu 166 voturi pentru, 63 voturi împotrivă şi 29 abţineri, Ordonanţa de Urgenţă 123/2020 prin care Guvernul etapiza dublarea alocaţiilor copiilor. Conform actului normativ adoptat de Executiv, dar respins de Parlament, alocaţiile urmau să fie majorate de la 1 august cu 20%, iar celelalte creşteri cu acelaşi procent trebuia să aibă loc în 2021 şi 2022.
Legea prin care Parlamentul a respins OUG 123/2020 va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, iar adoptarea ei de către Legislativ înseamnă obligarea Guvernului la aplicarea măsurii dublării alocaţiilor copiilor stabilită prin actul normativ adoptat în decembrie 2019.
Un spectacol dizgraţios este expresia cu care deputatul Cătălin Drulă de la USR a caracterizat ceea ce s-a întâmplat, ieri, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor cu privire la OUG 123/2020 privind etapizarea dublării alocaţiilor copiilor.
"Am asistat la un spectacol dizgraţios. Unii vă faceţi pe alţii hoţi, alţii vă faceţi proşti, iar drama ţării este că aveţi şi unii şi alţii dreptate", a spus Drulă.
Vorbele deputatului de la formaţiunea politică al cărei şef este Dan Barna erau adresate parlamentarilor PSD şi PNL care au transformat dezbaterea într-un circ, în care fiecare parte a folosit toate armele din dotare pentru a se jigni cu privire la atitudinea privind dublarea alocaţiilor copiilor.
Disputele au început din momentul în care deputaţii liberali au solicitat ca proiectul de respingere a ordonanţei de urgenţă prin care guvernul Orban a etapizat dublarea alocaţiilor copiilor să fie retrimis, pentru două săptămâni, la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
După 30 de minute de dezbateri intense, retrimiterea a fost respinsă cu 78 de voturi pentru, 127 voturi impotrivă şi 5 abţineri.
De altfel, raportul comisiei pentru muncă şi protecţie socială conţinea un aviz de respingere a OUG nr.123/2020 şi menţinerea implicit a dispoziţiilor legii prin care alocaţiile copiilor au fost dublate.
În cadrul dezbaterilor generale, deputatul liberal Florin Roman a spus: "Este păcat că ajungem să facem din alocaţii un subiect de campanie. Ele au fost mărite doar de PNL, mai întâi prin legea iniţiată de Cristina Pocora, apoi prin amendamentul lui Robert Sighiartău, acum de guvernul Orban, în limita a ceea ce are în bugetul de stat. Românii înţeleg acest joc politic făcut de social-democraţi şi vă vor taxa la alegerile locale şi parlamentare. (...) Legea votată este inaplicabilă şi imperfectă".
Reprezentantul USR, deputatul Christian Seidler, a afirmat că nici cei de la PSD şi nici cei de la PNL nu au făcut vreo comparaţie sau vreun studiu între alocaţiile de stat din ţara noastră şi cele din Uniunea Europeană.
"Nu aţi făcut niciun studiu, pentru că retorica ieftină ţine loc de dezbatere serioasă. În alte ţări, valoarea alocaţiei de stat diferă în funcţie de numărul de copii sau de vârsta lor. (...) Se apropie alegerile şi mulţi dintre politicieni se folosesc de copii pentru interesele lor ascunse. USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil", a spus Christian Seidler.
Eva-Andrea Csep, reprezentanta UDMR, a precizat că în ţara noastră unul dintre şase români beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi că avem aproximativ 3,6 milioane de copii în care statul trebuie să investească.
"Nu se poate face şi nu se poate permite ca un guvern să facă economii pe spinarea copiilor sau a familiilor. Faceţi un exerciţiu şi vedeţi dacă o ţară şi-a permis să se atingă de beneficiile acordate prin lege copiilor referindu-se la pandemie sau de criza economică generată de pandemie. Acum jucaţi ping-pong politic pe dublarea alocaţiilor copiilor. Datoria Guvernului este să aplice legile şi să nu modifice ce scrie în ele. Asistăm la incapacitatea Guvernului de a identifica sursele de finanţare, surse pe care le identifică foarte repede pentru alte măsuri", a arătat Andrea Csep.
Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, a amintit că în anul 2015 şi în anul 2018 când ţara era condusă de guvernele PSD, Ponta şi Dăncilă, deşi Executivul a fost împotriva dublării alocaţiilor, a găsit resursele financiare necesare pentru a aplica legile votate de Parlament.
"În 2020, lucrurile s-au schimbat. Parlamentul, cu excepţia PNL, votează dublarea alocaţiilor, dar Guvernul amâna de nouă luni aplicarea legii. 20% înseamnă diminuare de 80% a alocaţiilor copiilor stabilite de Parlament. (...) Nu copiii României trebuie să deconteze furturile guvernului PNL. Nu ei sunt vinovaţi pentru modul haotic în care guvernul Orban a condus ţara în ultimele nouă luni. (...) În 2020, PNL e la guvernare, iar Parlamentul cu majoritatea PSD a votat dublarea alocaţiilor. Faceţi şi dumneavoastră ce am făcut noi: respectaţi legea", a spus Alfred Simonis.
În replică, liberalul Gheorghe Tinel a afirmat că PSD a rămas cantonat în trecut, în perioada în care se afla la guvernare şi că acum social-democraţii fac un joc iresponsabili, care urmăreşte cu disperare obţinerea de voturi în plus la alegerile locale şi parlamentare.
Christian Seidler de la USR a menţionat că măsurile luate de PSD se aseamănă celor luate de comunişti de 23 august, când vroiau să fie aplaudaţi pentru faptul că în acea zi magazinele alimentare primeau mai multă marfă.
În replică, Alfred Simonis a spus: "Grupul USR a votat pentru retrimiterea legii de respingere la comisie, deci şi USR îşi doreşte ca alocaţiile să nu fie dublate. Văd că USR moare de grija bătrânilor dar nu votează majorări de pensii, şi moare de grija copiilor dar nu votează dublarea alocaţiilor".
Conform ministrului de finanţe, Florin Cîţu, dublarea alocaţiilor copiilor înseamnă un efort bugetar de peste şase miliarde lei, sumă pe care Guvernul nu o are disponibilă în acest moment în bugetul de stat în condiţiile în care veniturile bugetare au scăzut considerabil din cauza pandemiei, iar deficitul bugetar preconizat pentru finalul acestui an este estimat la 8,6%, conform recentei rectificări bugetare.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.08.2020, 00:45)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2020, 12:41)
Măriți naibii alocațiile alea. Scoateți banii din piatra seaca, gândiți că de aia păpați banii la stat. V-ați asumat guvernarea sub papucul președintelui acum guvernați. Scoateți banii. Nu ați făcut nimic, numai vrajeala. Nicio investiție, învățământul praf, Horeca pe butuci. Macar cu atât da vă lăudați, că respectati legea și măriți alocațiile, că de pensii e clar, salariile profesorilor la fel. Chiar nu va e rușine? Daca nu puteți, lăstari psd-ul că să vă arate ăștia cum se măresc alocațiile, pensiile și salariile profesorilor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2020, 22:38)
Da,sa voteze parlamentul o lege prin care sa se taie 50% din salariile parlamentarilor pentru urmatorii 5 ani! Cu aceste sume importante care se vor economisi,sa ajute toti politicienii la cresterea alocatiilor! Dar nu va accepta mafia psd!