Directorul Comisiei Europene pentru Turism (ETC), Eduardo Santander, susţine că sectorul turismului din Europa are nevoie de 375 miliarde de euro pentru a se redresa de pe urma crizei generate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi a-şi relua operaţiunile, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.
"Uniunea Europeană estimează că sunt necesari aproximativ 255 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să redreseze industria şi aproximativ 120 de miliarde de euro pentru investiţii suplimentare, pentru a-i ajuta pe operatori şi antreprenori să-şi reia operaţiunile", a declarat Eduardo Santander, într-un interviu acordat duminică agenţiei portugheze de presă Lusa.
În timp ce sectorul turismului din Europa stagnează, din cauza restricţiilor impuse de statele membre pentru a ţine sub control pandemia, inclusiv limitarea călătoriilor între ţări, "turismul a trecut de la 100% la zero" şi astăzi "este redus practic la 10% din ce era", ţinând cont de pierderile totale, a explicat oficialul ETC.
"Totul este în mod egal afectat, deoarece întregul lanţ valoric din turism este interconectat. De la vasele de croazieră, la alţi operatori, şi în special companiile aeriene, toată lumea înregistrează pierderi masive, cu scăderi de la 45% pentru operatorii aerieni la 70% pentru hoteluri şi restaurante", a explicat Santander.
Acesta a estimat că actuala criză "este reflectată în nivelul ridicat al şomajului în sectorul turismului din Europa, "fiind în pericol zece milioane de locuri de muncă pe continent dacă situaţia continuă în următoarele luni".
Cele mai afectate vor fi ţările unde turismul are un aport ridicat în PIB, precum Grecia, Portugalia, Spania şi Italia, a avertizat directorul Comisiei Europene pentru Turism.
România este membră din anul 1998 în Comisia Europeană pentru Turism (ETC) - organism nonprofit care reuneşte organizaţiile naţionale de turism din Europa.
1. opinie
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2020, 12:32)
Citim peste tot: intreprinderile ... au nevoie de ..., turismul are nevoie de ... (... = milioane si miliarde de euro/dolari/ etc)
Stiu ca va fi hulita si infierata cu manie proletara , DAR am o simpla intrebare dupa o "mica introducere":
O afacere durabila (a se citi definitiile : durabila /sustenabila) este o afacere care rezista unei crize cum este si nenorocita asta de criza (care a dat totusi o pauza naturii sa isi revina din "cresterea economica" la care se roaga tot globul , din pacate pretul platit in vieti omenesti este imens si incuantificabil).
Banii ceruti vin de la ... (statul injurat oricum ar face) si merg ... la "toata" lumea .
Bugetul national (pentru orice stat) este o constructie cu plus si minus , unde plusul > sau = cu minus este OK (dar putine tari se pot lauda cu asta) .
Minus = datorie exsitenta + cheltuieli , care datorie publica tot creste ca minusul creste si el (rating de tara scazut , imprumuturi cu dobanda mare ca sa acoperi minusul prezent). De cheltuieli .................
DECI daca dam bani pentru "nevoiile turismului" ii ducem la afacerile private (care contribuie prin taxe si impozite la buget) deci din imensa diferanta creata (de unde taxe si impozite pe o cifra de afaceri anemica) apare un mare minus la buget pe care TREBUIE sa il compensam cu recticare bugetara (a se citi imprumuturi adaugata la datoria publica si sume preluate de la alte capitole bugetare). Am considerat ca investitiile sunt/raman la un minim istoric.
Ca turismul sa mearga , exceptand turistii externi(???) te bazezi pe cei autohtoni care trebuie sa aiba bani de cheltuit -deci sa mearga "snur" salariile bugetare, salariile din domeniu privat , inclusiv profitul pentru activitati de traning la HORECA si pensiile . Orice deviere de la ecuatie o anuleaza.
DECI daca statul (in general un PROST manager) nu este extrem de performant sa asigure functionarea ecuatiei mentionate , ajutoarele date TURISMULUI se duc pe apa smabetei sau in buzunarele baietilor destepti.
Intrebare : POATE statul sa asigure in mod continuu, ajutoarele SOLICITATE de sectorul TURISM si sa plateasca salariile bugetare si pensiile sau NU?
Daca NU atunci rezulta ca vom creste datoria publica ca sa "ajutam" sectorul privat din TURISM sa "supravietuiasca" ( a se citi baietii destepti sa isi creasca veniturile personale), taind ca intotdeauna de la alte sectoare economice , vazi veniturile bugetarilor - cca 50% din populatia tarii impreuna cu famiile lor, care asigura consumul si supravietuirea altor sectoare economice (ca pensiile daca nu se platesc atunci chiar s-a ales praful de stat si rest ).
DE aici intrebarea;
DE CE NU LASAM SA SUPRAVIETUIASCA NUMAI COMPANIILE DURABILE (care fac fata crizei) din TURISM, nu la "gramada" unde traseul ajutorului se "pierde"?