ETORO: 80% dintre femeile investitor îşi protejează finanţele pentru viitor

G.B
Piaţa de Capital / 23 februarie 2022

80% dintre femeile investitor îşi protejează finanţele pentru viitor

Patru din cinci femei investitor sunt încrezătoare că îşi vor atinge venitul dorit la pensie dacă vor continua cu actualele lor strategii de investiţii, în timp ce 18% spun că vor atinge acest obiectiv în următorii cinci ani, arată un sondaj realizat de eToro, conform unui comunicat remis redacţiei.

Femeile de la noi sunt chiar şi mai optimiste, aproape două din cinci fiind de părere că vor atinge acest obiectiv în unul până la cinci ani şi un număr similar de investitoare crede vor atinge acest obiectiv în şase până la 10 ani.

Rezultatele provin dintr-un sondaj global realizat de reţeaua socială de investiţii eToro în rândul a 9.500 de femei investitor la nivel global.

Dintre femeile intervievate, 72% investesc cel puţin o dată pe lună, iar în total 16% investesc o treime (30%) sau mai mult din venitul lor lunar. Acestea investesc pentru a-şi spori economiile, pentru a-şi completa veniturile, pentru a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă, pentru a face o plată ocazională şi pentru a-şi obţine independenţa financiară.

Sondajul arată de asemenea că 80% dintre femeile investitor din România investesc cel puţin o dată pe lună, iar 25% dintre acestea investesc o treime sau mai mult din veniturile lor.

În ceea ce priveşte motivul pentru care au început să investească, atât investitoarele din ţara noastră, cât şi cele din alte ţări spun că au făcut acest lucru pentru a genera un venit suplimentar şi pentru a contracara ratele scăzute ale dobânzilor. La nivel global, mai mult de o cincime (22%) citează "securitatea pe termen lung" ca fiind principalul motiv pentru care au început să investească. Pentru 21% dintre ele, obţinerea independenţei financiare pentru a se pensiona mai devreme este motivaţia lor numărul unu. Doar 18% dintre românce au pornit la drum cu gândul la siguranţa financiară, iar 9% au în vedere un venit la pensie.

Dr. Hedva Ber, Director global de operaţiuni şi Director executiv adjunct al eToro a declarat: "Femeile folosesc investiţiile ca pe o pârghie puternică pentru a-şi asigura viitorul, pentru a-şi spori veniturile şi/sau pentru a-şi crea un venit net. Din cercetare reiese clar că acestea îşi croiesc propriul viitor şi construiesc pe termen lung, ceea ce este de apreciat.

Cu toate acestea, nu ne putem culca pe lauri. Femeile doresc în mod clar să îşi îmbunătăţească veniturile şi vor mai multă educaţie în materie de investiţii. Trebuie să răspundem solicitărilor de a avea mai multe exemple de urmat şi să ne asigurăm că acestea sunt reprezentative pentru toate femeile care ar putea beneficia de pe urma educaţiei în domeniul finanţelor. Educaţia financiară este esenţială şi, deşi se înregistrează progrese, mai sunt multe de făcut. Avem responsabilitatea de a face o diferenţă pozitivă în viaţa femeilor, acum şi în viitor."

Cea mai populară investiţie deţinută de femeile investitor chestionate a fost reprezentată de acţiunile locale (41%), urmată de criptoactive (36%), obligaţiuni locale (25%), acţiuni internaţionale (23%), investiţii alternative (23%), numerar (21%), mărfuri fungibile (14%), obligaţiuni internaţionale (13%) şi valute (11%).

Investitoarele din România preferă însă criptomonedele (56%), urmate de numerar (32%), investiţii alternative, inclusiv imobiliare, private equity, NFT-uri (30%), acţiuni locale(28%), acţiuni internaţionale (23%), valute (23%), obligaţiuni locale (19%) şi obligaţiuni internaţionale (15%).

La nivel global, respondentele intenţionează să investească pe viitor în criptoactive (35%), acţiuni locale (32%), investiţii alternative (28%), internaţionale (23%), obligaţiuni locale (22%), mărfuri (21%), numerar (17%), obligaţiuni internaţionale (14%) şi valute (12%).

Româncele intenţionează să investească în criptomonede (49%), investiţii alternative, inclusiv imobiliare, private equity, NFT-uri (36%), acţiuni internaţionale (33%), acţiuni locale (28%), mărfuri fungibile (26%), numerar (25%), obligaţiuni internaţionale (20%), obligaţiuni locale (20%) şi valute (19%).

Mai mult de jumătate dintre femeile investitor intervievate au menţionat necesitatea de a avea mai multe femei model de urmat. Comentând cercetarea, Heloise Greeff, un Investitor Popular eToro, a declarat: "Mi-am început călătoria ca investitor pe eToro pentru a obţine libertate financiară şi pentru a fi independentă în raport cu aşteptările societăţii faţă de mine ca femeie. Deşi sindromul impostorului (să te îndoieşti de abilităţile tale şi să te simţi ca un impostor) m-a împiedicat să încep mai devreme, de atunci am învăţat că sunt capabilă de mult mai mult decât mi-am putut imagina. Investiţiile m-au învăţat ce înseamnă răbdarea, disciplina şi cum să mă concentrez.

Mai important, mi-au oferit mijloacele de a-mi controla viitorul şi de a-mi creşte veniturile pentru familia mea şi pentru mine. Cred că egalitatea financiară este ultima frontieră a adevăratei egalităţi. Sper ca exemplul meu să le insufle curaj şi altor femei pentru a face primul pas spre egalitatea financiară între sexe."

Consecinţele pandemiei continuă să se facă simţite, 53% dintre femeile investitor spunând că aceasta a avut un impact asupra obiceiurilor lor de investiţii şi aproape o treime (30%) se simt mai presate să îşi îmbunătăţească situaţia financiară; în timp ce 29% spun că acum au nevoie de un fond de economii, iar 24% spun că acum se concentrează asupra unui obiectiv financiar pe termen lung.

Alte rezultate ale sondajului:

-La nivel global, peste o cincime (22%) au început să investească în urmă cu 3-5 ani (21% în România); 11% au început în urmă cu 6-10 ani (10% în România) şi aproape jumătate (47%) dintre acestea au început să investească în urmă cu 2 ani sau mai puţin. În România, în mod particular, acest procent a crescut la 57%.

-Femeile investitor consideră că cele mai bune oportunităţi de investiţii în următoarele trei luni vor veni din partea energiei verzi şi a surselor regenerabile, urmate de acţiunile MAMAA (Meta, Apple, Microsoft, Amazon şi Alphabet).

-Femeile se bazează foarte mult pe recomandările personale pentru informaţii despre cum şi când să investească, aproape 1 din 2 femei (47%) apelând la prieteni, familie sau colegi pentru informaţii. Doar una din trei femei din România apelează la prieteni şi familie pentru recomandări, majoritatea (45%) căutând buletine şi rapoarte de la brokeri.

-76% dintre femeile care investesc consideră că investiţiile fac parte din gestionarea financiară a gospodăriei lor; 63% deţin controlul majoritar sau total al finanţelor gospodăriei lor. 89% dintre femeile investitor din România consideră investiţiile ca făcând parte din gestionarea financiară a gospodăriei, în timp ce 65% deţin controlul majoritar sau total al finanţelor gospodăriei lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb