eToro: Pericolul de recesiune depăşeşte inflaţia ca principală preocupare pentru investitorii individuali

F.D.
Macroeconomie / 27 septembrie 2023

eToro: Pericolul de recesiune depăşeşte inflaţia ca principală preocupare pentru investitorii individuali

Perspectiva unei recesiuni depăşeşte inflaţia ca principală preocupare a investitorilor individuali din întreaga lume, conform datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Conform sondajului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 ţări, peste o cincime (22%) au declarat că privesc starea economiei şi o potenţială recesiune ca fiind cele mai mari riscuri pentru investiţiile lor, în timp ce 13% consideră că inflaţia este cel mai mare risc. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă faţă de acum şase luni, când inflaţia era principala preocupare (20%), iar temerile legate de recesiune se aflau mai jos pe lista îngrijorărilor (13%).

Pentru 23% dintre investitorii români, o recesiune a economiei locale pare să fie principala preocupare, urmată de o recesiune a economiei mondiale (19%), de ratele ridicate ale dobânzilor (14%) şi de un conflict internaţional (12%). Doar 8% dintre investitori sunt îngrijoraţi de inflaţie. În ciuda anunţurilor guvernului român că va creşte taxele, doar 7% consideră că acesta va fi cel mai mare risc extern pentru portofoliile lor.

Datele sondajului RIB arată, de asemenea, că, deşi o potenţială recesiune este acum cea mai mare ameninţare percepută pentru portofoliile de investiţii, aceasta nu apasă asupra sentimentului investitorilor în acelaşi mod în care o făcea inflaţia scăpată de sub control în urmă cu şase luni. Atunci când investitorii individuali au fost întrebaţi cât de încrezători se simt în diferite aspecte ale vieţii în ultimele trei luni, fiecare indicator de încredere a crescut. Cei încrezători în portofoliul lor de investiţii au crescut de la 71% în iunie la 78% în prezent, în timp ce, cei încrezători în ceea ce priveşte veniturile şi nivelul de trai au crescut de la 65% la 70% în aceeaşi perioadă. Totodată, încrederea investitorilor români în investiţiile lor a crescut de la 80% la 82%, în timp ce încrederea în veniturile şi standardele de viaţă a crescut cu 8%, ajungând la 73%.

În timp ce încrederea în investiţii a crescut în mod uniform în toate ţările, investitorii individuali olandezi sunt cei mai optimişti (91%), în timp ce spaniolii au cel mai mic scor la acest indicator (71%).

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro pentru pieţe globale, a declarat: "Investitorii individuali nu se mai concentrează asupra inflaţiei şi sunt în mod clar optimişti în ceea ce priveşte capacitatea băncilor centrale de a controla creşterea preţurilor fără a majora prea mult ratele dobânzilor. În timp ce îngrijorările s-au mutat acum către recesiunea pe care aceste creşteri ale ratelor dobânzilor ar putea să o provoace, acest lucru nu influenţează sentimentul în aceeaşi măsură în care o făcea inflaţia.

De fapt, investitorii individuali sunt mult mai optimişti cu privire la investiţiile lor decât în urmă cu trei luni şi sunt în general destul de încrezători în ceea ce priveşte restul anului 2023, iar consensul în rândul acestui grup este în continuare că piaţa va creşte în în mod sustinut în prima jumătate a anului viitor. Acest lucru ar putea continua redresarea de 23% a acţiunilor globale la care am asistat deja de la minimul istoric din octombrie 2022."

Creşterea încrederii legate de investiţii are ca rezultat o abordare mai optimistă în ceea ce priveşte mărimea contribuţiilor la portofoliile de investiţii. Conform datelor, o treime din respondenţi (33%) intenţionează să-şi mărească valoarea contribuţiilor obişnuite în următoarele trei luni, acest grup depăşindu-i net pe cei care intenţionează să îşi reducă contribuţiile (7%). Investitorii români sunt şi mai optimişti, 50% dintre ei declarându-se pregătiţi să îşi majoreze alocările pentru investiţii, în timp ce doar 5% spun că îşi vor diminua contribuţiile.

Sectorul care va beneficia cel mai probabil de această revenire a încrederii este cel al tehnologiei, investitorii fiind mai predispuşi să majoreze investiţiile în acest sector decât în oricare alt sector în trimestrul al patrulea. Industria serviciilor financiare - una care, din punct de vedere istoric, are performanţe bune în condiţiile unor rate ale dobânzii ridicate - a fost a doua favorită în rândul respondenţilor pentru restul anului 2023, urmată de sectoarele imobiliar şi energetic. Pe de altă parte, cel mai puţin atractive pentru investitorii individuali la nivel global în T4 sunt bunurile de consum discreţionar şi sectorul industrial. Pentru investitorii români, cel mai popular sector este cel al serviciilor financiare, urmat de cel al tehnologiei, sectorul imobiliar, utilităţi şi energie. Cele mai puţin atractive sectoare sunt cele industriale (maşini, căi ferate, industria aerospaţială), urmate de materiile prime (minerit) şi sănătate (farma şi biotehnologie).

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă pentru România al eToro, adaugă: "Tehnologia a revenit în forţă în 2023 şi este din nou în atenţia investitorilor individuali ca fiind cel mai performant sector al anului, cu acţiunile de inteligenţă artificială care şi-au adus cea mai mare contribuţie. Deloc surprinzător, având în vedere riscurile de recesiune, sectoarele industriale şi materiile prime se află pe ultimul loc pe lista investitorilor români în acest moment. Dar aceştia nu se tem să fie împotriva curentului, punând un accent semnificativ pe sectorul imobiliar şi pe cel al utilităţilor, sectoare care au înregistrat recent performanţe scăzute şi care s-ar descurca bine în cazul unei eventuale reduceri anticipate a ratelor dobânzilor."

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. bondurile pe usa 10 minus 3 luni… se ridica din inversare si deci e crash in fata iminent!

    s c c r e t 

    1. Cât timp mai avem sa vindem??!?

      pai si “creditarea” (slabirea si intarirea) e in tavan!

      tre sa vad crashul politicii de intarire creditare intersectat cu inversare ce urca la deal = bank panic. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb