Începerea unui nou an ne îndreptă atenţia către rezoluţii clasice, cum ar fi să mergem la sală, să mâncăm mai sănătos sau să învăţăm o nouă meserie, dar, în timp ce astfel de obiective personale se află adesea în centrul atenţiei, este la fel de important să stabilim rezoluţii financiare, comentrează Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Analistul oferă câteva soluţii, pentru ca anul 2025 să fie cel mai bun an financiar de până acum.
Acesta începe spunând să puneţi ordine în finanţele personale.
"La fel ca un constructor care nu începe să ridice pereţii casei fără a avea mai întâi o fundaţie solidă, înainte de a începe să investiţi trebuie să fiţi siguri că finanţele personale sunt în regulă. Trebuie să ştiţi care vă este valoarea activelor şi cea a datoriilor şi asta vă dă valoarea netă. Creaţi un buget care să includă veniturile, cheltuielile şi economiile dvs. şi actualizaţi-l o dată pe lună. Ştiţi cât câştigaţi şi cât cheltuiţi? Acesta este primul pas către construirea averii. Urmărirea valorii nete vă permite să vă monitorizaţi progresul pe calea către independenţa financiară. Începeţi prin a economisi aproximativ 10% din venituri în fiecare lună. Chiar dacă nu puteţi atinge acest obiectiv imediat, începeţi cu ceea ce puteţi economisi şi apoi evoluaţi. Creaţi un fond de urgenţă pentru a acoperi evenimentele financiare neprevăzute - cheltuieli medicale neaşteptate, reparaţii ale maşinii sau alte urgenţe care vă pot afecta capacitatea de a genera un venit. Acesta ar trebui să acopere cel puţin 3 luni de cheltuieli obligatorii în cazul în care se întâmplă ceva cu venitul tău. În mod ideal, fondul de urgenţă ar trebui să acopere mai mult de şase luni de cheltuieli. .", spune acesta.
Un alt sfat oferit ar fi acela dea a începe să rambursaţi datoriile cu dobânzi mari. "Creditele de consum precum cele făcute cu cardurile de credit, împrumuturile rapide sau creditele de consum vă pot ruina finanţele. Faceţi din plata datoriilor cu dobânzi mari prioritatea numărul unu. Cu cât scăpaţi mai repede de ele, cu atât mai repede puteţi începe să faceţi economii.
Stabiliţi-vă principalele obiective financiare şi acţionaţi, chiar dacă sunt sume mici de bani. Cea mai mare greşeală este să aşteptaţi condiţiile perfecte. Este mai bine să economisiţi şi să investiţi sume mici decât să aşteptaţi "momentul perfect".", explică el.
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat, 40% dintre investitorii individuali români deja şi-au atins obiectivele financiare principale, în timp ce doar 11% spun că nu şi le-au îndeplinit. Acţiunea este mai importantă decât planificarea perfectă.
"Nu aşteptaţi momentul ideal - s-ar putea să nu vină niciodată. Stabiliţi obiective realiste. Nu vă propuneţi să cuceriţi Everestul financiar imediat. Împărţiţi-vă obiectivele în paşi mai mici şi sărbătoriţi fiecare realizare. Obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile şi realiste.", adaugă Bgdan Maioreanu.
Analistul spune că pentru a avea ordine în finanţe, ar trebui să ne uităm la investiţii. Efectuarea de investiţii în mod constant, chiar dacă sunt modeste, poate duce la o creştere substanţială în timp, datorită puterii de capitalizare.
"De exemplu, investind echivalentul a 500 de dolari pe lună într-un fond de indecsi bursieri, diversificat - adesea cu un randament mediu anual de aproximativ 10% - s-ar putea ajunge la un portofoliu de un milion de dolari în câteva decenii. Deşi niciun randament nu este garantat, contribuţiile constante vă ajută să evitaţi capcanele încercării de a prinde maximele şi minimele pieţei, o strategie care de multe ori eşuează. Pe termen lung, aceste depuneri regulate pot transforma sume mici într-o fundaţie solidă pentru viitorul dumneavoastra financiar. Automatizaţi-vă investiţiile. Creaţi transferuri automate către contul de investiţii. În acest fel, nu veţi fi tentat să cheltuiţi banii în altă parte. Investiţiile regulate, chiar şi cu sume mici, produc rezultate impresionante în timp. Automatizarea elimină emoţiile din procesul de investiţii.
Dacă sunteţi deja un investitor experimentat, prioritizaţi reechilibrarea portofoliului la intervale regulate. Omiterea acestui lucru este una dintre cele mai frecvente greşeli făcute de investitori, deoarece poate schimba pe nesimţite nivelul de risc al unui portofoliu. Prin reducerea poziţiilor care au crescut mai mult decât era prevăzut şi realocarea fondurilor către zonele subponderate, nu numai că vă marcaţi o parte din profituri, dar vă asiguraţi, de asemenea, că portofoliul rămâne în concordanţă cu toleranţa dumneavoastră la risc şi cu obiectivele de investiţii asumate. Această abordare disciplinată vă menţine sub control alocarea acţiunilor, ajutându-vă să navigaţi cu mai multă încredere atât pe pieţele în ascensiune, cât şi pe cele descendente.", mai explică el.
Nu în ultimul rând, reevaluarea periodică a obiectivelor financiare.
"Viaţa nu stă pe loc şi nici obiectivele financiare nu ar trebui să stea pe loc. Ceea ce altădată părea esenţial - cum ar fi economisirea pentru prima casă sau pentru o maşină - s-ar putea să nu mai reflecte priorităţile dumneavoastră actuale. Poate că acum intenţionaţi să vă mutaţi într-o casă mai mare, sau vă pregătiţi pentru sosirea unui copil, ori visaţi la un buget de călătorie mai aventuros sau vă concentraţi asupra pensionării. Revizuindu-vă obiectivele în mod regulat, vă asiguraţi că acestea evoluează odată cu viaţa dumneavoastră.", încheie analistul.
Opinia Cititorului