eToro: Unul din patru investitori individuali deţine acum acţiuni legate de inteligenţă artificială

Companii / 18 ianuarie 2024

eToro: Unul din patru investitori individuali deţine acum acţiuni legate de inteligenţă artificială

Mai mult de un sfert dintre (27%) investitorii individuali la nivel global deţin în prezent în portofoliul lor de investiţii acţiuni legate de inteligenţa artificială (IA), potrivit datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 ţări, investitorii au fost întrebaţi despre expunerea lor la companii care dezvoltă sau investesc masiv în IA. În timp ce un sfert dintre aceştia (inclusiv 26% dintre români) deţin în prezent astfel de acţiuni, alţi 35% au declarat că intenţionează să investească în viitor în companii de inteligenţă artificială, iar 30% au spus că nu sunt interesaţi. Românii par şi mai entuziasmaţi de IA, cu aproape 50% dintre respondenti declarându-şi intenţia de a achiziţiona acţiuni de IA în viitor, în timp ce doar 18% au declarat că nu sunt interesaţi.

Investitorii mai tineri au cel mai mare apetit pentru acest sector în creştere rapidă, 43% dintre ei având în prezent expunere la acţiuni legate de inteligenţa artificială, comparativ cu 34% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, 28% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani şi 11% pentru investitorii cu vârste de peste 55 de ani.

La nivel mondial, investitorii individuali din SUA (32%) şi din Republica Cehă (33%) sunt pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în acţiuni legate de inteligenţa artificială, faţă de doar 20% dintre australieni, cel mai mic procent dintre toate ţările analizate. Investitorii români (26%) sunt la egalitate cu colegii lor din Italia, Olanda şi Norvegia.

De asemenea, investitorii individuali continuă să folosească tehnologia IA ca instrument ajutător în strategia lor de investiţii, 12% dintre aceştia folosind în prezent instrumente precum ChatGPT pentru a decide în ce să investească. În prezent, 14% dintre investitorii români au declarat că folosesc un instrument de tip IA, dar procentul este mai mic decât cel de 19% afişat în trimestrul al treilea. La nivel global, încă o dată, cei mai tineri investitori sunt cei care adoptă cel mai mult aceste mijloace, unul din cinci (20%) dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani utilizând instrumente de inteligenţă artificială, faţă de doar 3% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani. Dintre tinerii investitori români, 21% folosesc IA, în scădere accentuată faţă de cei 31% de acum trei luni, dar în continuare tinerii sunt lideri între categoriile de vârstă. Doar 7% dintre investitorii mai în vârstă, de peste 55 de ani, folosesc acest tip de instrumente, procentul lor menţinându-se stabil în ultima jumătate de an.

Comentând aceste date, Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro, a declarat: "Acţiunile de inteligenţă artificială au fost giganţii performanţei din 2023, conducând la renaşterea sectorului tehnologic şi propulsând S&P 500 în teritoriul pieţei bull (de creştere). Anul trecut, pe vremea aceasta, mulţi dintre noi începeau să se familiarizeze cu potenţialul uriaş oferit de noile tehnologii generative de inteligenţă artificială, în urma lansării ChatGPT, iar investitorii individuali au acceptat-o rapid în ultimele 12 luni.

Tendinţele legate de IA au ajutat ca NVIDIA şi Meta să aibă cele mai bune performanţe ale acţiunilor S&P 500 de anul trecut, preţul acţiunilor lor triplându-se. Deşi este puţin probabil să vedem o repetare a performanţelor din partea copiiilor minune ai AI în aceeaşi măsură şi în 2024, beneficiile adoptării rapide a tehnologiei se extind pe piaţa bursieră şi în economie, pe măsură ce se trece rapid de la hype la realitate."

Investitorii au fost, de asemenea, întrebaţi care sunt sectoarele şi clasele de active cărora le vor acorda cel mai probabil prioritate în lunile următoare. La nivel global, criptoactivele au condus detaşat, în urma recentei reveniri a pieţei, 15% dintre aceştia fiind cei mai predispuşi să îşi majoreze investiţiile în cripto, urmate de activele în numerar, cum ar fi conturile de economii (13%) şi acţiunile naţionale (12%).

Dintre sectoare, cel de tehnologie conduce clasamentul, 14% dintre respondenţi declarând că cel mai probabil îşi vor creşte investiţiile în această industrie. Acesta a fost urmat de serviciile financiare (11%) şi de sectorul imobiliar, sănătate şi energie (toate 9%).

Criptoactivele sunt clasa de active în care cei mai mulţi investitori români (22%) doresc, de asemenea, să-şi mărească deţinerile. Este cel mai mare procent de investitori după polonezi (26%) din întregul sondaj. Criptoactivele sunt urmate în preferinţele românilor de activele în numerar şi de acţiunile străine (13%), precum şi de acţiunile naţionale (10%). În ceea ce priveşte creşterile deţinerilor pe sectoare, investitorii români preferă tehnologia (15%), urmată de energie, imobiliare (14%) şi servicii financiare (13%).

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă, a declarat: "Investitorii individuali administrează un portofoliu echilibrat având atât active riscante cât şi unele mai conservatoare, format din poziţii majore în sectorul tehnologiei şi din active cripto, alături de alocări mai conservatoare de numerar.

Iarna cripto s-a terminat, existând un nou nivel de interes pentru această clasă de active din partea unor investitori, cu catalizatori precum viitorul halving al Bitcoin, care se aşteaptă să aibă un impact pozitiv în 2024. Între timp, sectorul de tehnologie rămâne favoritul investitorilor individuali, după ce anul trecut a înregistrat randamente de top pe piaţă. O mulţime de alţi investitori deţin, de asemenea, niveluri ridicate de lichidităţi, având ceva "muniţie" pentru investiţii mai riscante pe măsură ce ratele dobânzilor scad şi incertitudinile de pe piaţa bursieră se atenuează în cursul anului 2024."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb