Euforia generată de acordul privind "vârful fiscal" din SUA se temperează

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2013

Barack Obama

Barack Obama

FMI avertizează că Statele Unite mai au multe de făcut

Piaţa americană a acţiunilor a încheiat, totuşi, cea mai bună săptămână din ultimele 13 luni

Euforia generată pe bursele europene şi americane de acordul privind evitarea "vârfului fiscal" din SUA s-a mai temperat în a doua parte a săptămânii trecute, în urma unei intervenţii a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Instituţia a salutat înţelegerea temporară a parlamentarilor americani, dar a atras atenţia că "mai sunt multe de făcut" pentru evitarea deraierii redresării fragile a economiei SUA.

"Salutăm acţiunea Congresului SUA, menită să evite creşterea brus-că a taxelor şi reducerea cheltuielilor publice, inclusiv prin extinderea unor beneficii de şomaj în 2013", a anunţat, săptămâna trecută, FMI, prin intermediul purtătorului de cuvânt Gerry Rice.

Instituţia subliniază: "În absenţa unei acţiuni parlamentare, redresarea economiei ar fi fost deraiată. Totuşi, mai sunt multe de făcut în sectorul finanţelor publice din SUA, pentru ca acestea să revină pe o cale sustenabilă fără să afecteze economia americană, a cărei redresare este, încă, fragilă. În mod concret, este nevoie cât mai curând posibil de un plan cuprinzător care să asigure atât venituri mai mari la buget, cât şi reducerea cheltuielilor publice pe termen mediu. În plus, este esenţială majorarea, cât mai curând, a plafonului datoriei şi înlăturarea incertitudinilor rămase în privinţa cheltuielilor".

Menţionăm că şi Biroul Bugetului din Congres a arătat că "vârful fiscal" ar putea genera, la începutul anului curent, încetinirea economiei.

Analiştii aşteaptă ca economia SUA să înregistreze un avans de 2% anul acesta, după o creştere de 2,2% în 2012.

Amintim că, săptămâna trecută, Congresul SUA a adoptat acordul privind "vârful fiscal", preşedintele american Barack Obama considerând că acesta este "ceea ce trebuie pentru ţară".

Actul adoptat de Congres evită activarea automată a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, care ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013. Legislaţia blochează, astfel, cea mai mare parte a majorărilor de taxe şi amână reducerile de cheltuieli, compensate în mare parte prin creşterea taxelor pentru americanii bogaţi. Congresul a oprit majorarea taxelor pentru circa 99% dintre americani şi a amânat cu două luni reduceri de cheltuieli în valoare de 109 miliarde dolari pentru armată şi programe guvernamentale interne. Conform noului acord, taxele vor rămâ-ne aceleaşi pentru clasa mijlocie şi vor creşte pentru cei cu venituri de peste 400.000 de dolari de persoană şi de 450.000 de dolari de familie.

Totuşi, nici democraţii şi nici republicanii nu au obţinut, în Parlament, tot ce şi-au dorit.

Conform declaraţiilor preşedintelui Obama, care a ratificat actul normativ, legislaţia prevede o abordare echilibrată de reducere a deficitului SUA "investind în clasa de mijloc" şi "cerând în acelaşi timp celor bogaţi să plătească ceva mai mult".

Liderul de la Casa Albă a spus: "Mai trebuie făcute multe lucruri pentru reducerea deficitelor şi sunt dispus le fac. Acest acord, însă, garantează că, mergând înainte, vom continua să diminuăm deficitul printr-o combinaţie de noi reduceri de cheltuieli şi noi încasări de la americanii înstăriţi".

Peste două luni, Congresul şi preşedintele SUA vor relua negocierile odată cu expirarea amânării reducerilor, dar şi pentru creşterea plafonului de îndatorare.

Indicele S&P 500 a avut, în 31 decembrie, cea mai bună zi de final de an din 1974

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au urcat în 31 decembrie, înregistrând cel mai important avans dintr-o ultimă zi a unui an după 1974, în condiţiile în care Congresul american se apropia de aprobarea acordului privind evitarea majorărilor de taxe şi reduceri de cheltuieli în sumă de 600 de miliarde dolari.

Indicele S&P 500 a urcat cu 1,7% în ultima zi din 2012, la 1.426,19 puncte, încheind anul cu un câştig de 13%. Performanţa anuală a acestui indice a fost cea mai bună din 2009 până în prezent.

La rândul său, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,3% în 31 decembrie, la 13.104,14 puncte.

Acordul privind evitarea "vârfului fiscal" a generat avansul burselor americane şi miercuri, 2 ianuarie, însă în ziua următoare acestea s-au înscris pe un curs des-cendent.

La data de 3 ianuarie, acţiunile au scăzut după ce banca centrală a SUA, Federal Reserve, a informat că, probabil, în 2013 va pune capăt programului lunar de achiziţii de obligaţiuni în sumă de 85 de miliarde dolari. Avansul a revenit pe pieţele americane vineri, în urma anunţului privind creşterea peste aşteptări a numărului locurilor de muncă în SUA, în luna decembrie.

Pe întreaga săptămână trecută, acţiunile de pe pieţele americane au crescut, consemnând cel mai important câştig din ultimele 13 luni. Acţiunile din toate cele 10 grupuri industriale din cadrul indicelui Standard & Poor's 500 au urmat un curs ascendent în intervalul 2-5 ianuarie. Titlurile "Bank of America" Corp., a doua mare bancă din SUA, şi cele ale "Caterpillar" Inc., cel mai mare producător mondial de excavatoare, au câştigat cel puţin 6,6%. Acţiunile companiilor auto "General Motors" Co. şi "Ford Motor" Co. au urcat cu peste 5,4%.

Indicele S&P 500 a crescut cu 4,6% săptămâna trecută, la 1.466,47 puncte - cel mai ridicat nivel din decembrie 2007 până în prezent. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 3,8%, la 13.435,21.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb