EUGEN NICOLĂESCU: "Cererile sindicaliştilor sunt exagerate"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2008

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului executiv al Federaţiei Sanitas, că solicitările sindicaliştilor din domeniu, de majorare a salariilor cu 50%-60% sunt exagerate şi nejustificate. Ministrul a precizat însă că un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi sindicate, vor analiza această problemă săptămâna viitoare, existând în opinia sa, şi alte soluţii de rezolvare a cererilor sindicale. "Dorim să păstrăm forţa de muncă în sistem pe cât se poate în condiţiile liberei concurenţe", a declarat Nicolăescu, citat de Agerpres. Pe de altă parte în data de 21 octombrie, va avea loc o nouă întâlnire cu Comisia de negocieri, urmărindu-se încheierea unui acord anual prin care să fie rezolvate problemele din sistem.Conform ministrului, acordul va fi încheiat în limitele pe care economia le poate suporta, astfel încât să nu afecteze drepturile pacienţilor şi obligaţiile sistemului sanitar.

Concurenţa, cu ochii pe distribuitorii de medicamente

Anunţul Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România de a sista pe termen nedeterminat livrările de medicamente pe bază de prescripţie medicală către farmacii a atras atenţia Consiliului Concurenţei."Acţiunea comună a distribuitorilor de medicamente, manifestată pe fondul refuzului Ministerului Sănătăii Publice de a ajusta trimestrial preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului de schimb, trebuie să respecte principiile legislaţiei de protecţie a concurenţei", potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.

Mircea Ifrim: "Eliminarea plafonului pentru medicamentele subvenţionate poate încuraja ilegalităţile din domeniu"

Eliminarea plafonului de subvenţionare a medicamentelor compensate şi gratuite poate încuraja ilegalităţile comise de către medici în complicitate cu farmaciştii, susţine Mircea Ifrim, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Măsura este bună, pentru că nu vor mai exista cazuri în care bolnavii rămân fără medicamente, din cauza terminării banilor în farmacii. Dar dacă această măsură nu va fi suplimentată prin răspunderea medicilor şi farmaciştilor, va fi o nenorocire". Măsura de eliminare a plafonului a fost aplicată de la începutul acestei luni. O altă problemă adusă în discuţie în cadrul conferinţei de ieri este cea a preţurilor medicamentelor. În România, unele medicamente sunt mai scumpe decât în alte ţări. Mircea Ifrim a dat ca exemplu produsele farmaceutice din Ungaria, care sunt mai ieftine cu 12-14% decât în România, drept pentru care românii din Ardeal le cumpără din ţara vecină. Domnul Dan Zaharescu, Director General al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, este de părere că trebuie evitată o politică a preţului minim al medicamentelor, pentru că ar face ca produsele autohtone să ajungă pe pieţele străine, unde medicamentele sunt mai scumpe. Este cazul Greciei, unde producătorii au preferat să-şi comercializeze produsele în afara ţării, decât să le vândă la un preţ de nimic, care i-ar fi adus în pragul falimentului. Preţul medicamentelor este reglementat de Ministerul Sănătăţii. Potrivit normelor în vigoare, acest preţ nu poate scădea sub o anumită limită, având în vedere costurile de fabricaţie, nivelul de profit pe care trebuie să-l atingă producătorul şi adaosurile comerciale pe filialele de distribuţie, a menţionat Dan Zaharescu. Domnia sa a arătat că preţul medicamentelor produse în România suferă actualizări cu 5% atunci când fluctuează cursul de schimb al leului. Preţurile medicamentelor importate din spaţiul comunitar european sunt reglementate de CIP (Cost Insurance Paid), aplicat în 12 ţări din UE, la care se adaugă modificările aduse de fluctuaţiile schimbului valutar. O altă categorie de medicamentele sunt cele la care se aplică preţuri şi adaosuri comerciale libere. În aceste condiţii, dacă preţurile medicamentelor româneşti vor continua să scadă, ele fie vor dispărea prin comercializarea în afară, fie prin falimentarea producătorilor dezavantajaţi de nişte preţuri prea mici.

Viviani Mirică

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb