EUGEN RĂDULESCU (BNR): "România are cel mai mic sistem bancar din UE"

V.D.
Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2018

Eugen Rădulescu (Sursa foto: Twitter)

Eugen Rădulescu (Sursa foto: Twitter)

România are cel mai mic sistem bancar din UE, atât din punctul de vedere al activelor, cât şi al intermedierii financiare, a declarat sâmbătă directorul Direcţiei de Stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurenţei şi de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

"Totalul activelor şi totalul intermedierii financiare este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Deci, dacă împărţim activele la PIB şi împărţim creditul la PIB, suntem la cel mai scăzut nivel din UE", a declarat sâmbătă directorul Direcţiei de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, conform News.ro.

El precizează că, asemănător, lucrurile stau rău şi în ceea ce priveşte monetizarea economiei, respetiv cantitatea de bani raportată la totalul PIB-ului, menţionând că este cel mai scăzut din UE.

Întrebat dacă acest aspect afectează şi ratele plătite de persoanele fizice băncilor, el afirmă că nu mai sunt diferenţe foarte mari între România şi alte ţări din regiune.

"Nici în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a creditelor, nici în privinţa costurilor, lucrurile se ameliorează. Sigur, în momentul în care mergi într-o economie dezvoltată şi cu oameni care au mai multe resurse financiare, condiţiile se ameliorează şi mai mult. Dar aceasta este inevitabil, pentru că băncile lucrează cu banii altora şi trebuie să încerce să nu-i piardă", subliniază Rădulescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. D-lor de la BNR, nu mai terminati cu ''filosofiile''voastre de 2 bani?''Cel mai mic sistem bancar''-cum altfel din moment ce avem cele mai mici salarii si venituri din UE? Simplu nu? La fel si cu monetizarea?Ce salar primeste um muncitor di Romania pe unitatea de PIB? Tot cel mai mic. Simplu nu? Mai aud ca gradul de indatorare al tarii este de X% din PIB (ceva 40-42%) si ca ne mai putem indatora, ca alte tari au peste 100%.(Italia de ex). Dar fiti realisti.Sa afcem o analiza simpla:la capacitatea economica a Romaniei sa zicem ca sintem capabili sa returnam 1 Euro pe luna-deci 12 intr-un an. O alta economie-dezvoltata care are peste 100% grad de indatorare poate returna 5-6 Euro pe luna, deci 60-72 Euro/an.Deci ei pot returna cei 100 de euro in mai putin de 2 ani, iar noi cei 40-42 (cu 12 Euro/an) in 3 ani si ceva.Asa ca mai terminati cu marota aceasta a indatorarii. A te imprumuta e o treaba care trebuie bine gindita , atit pentru familie cit si pentru o tara. O familie cu credite va fi mereu si mai saraca chiar daca va reusi sa ramburseze acel credit. Munca si economisirea sint baza societatilor care au progresat -Germania e modelul.Chiar nu ati auzit-dlor de la BNR de Max Weber? (Stiti la ce ma refer) Chiar si economia politica ce ati invatat-o la scoala (ca si mine-1968-1979-liceu+facultate ) asa cum a fost e valabila si azi.Asa ca ..la munca asidua si EFICIENTA!!

    Pina acum cei care nu si-au facut treaba in Romania sunt 'elitele' mai ales cele financiare adica de la BNR si banci, cele economice iarasi putin pt ca au inteles gresit economia in democratie si capitalism si au avut si ceva piedici prin actiunile monetare ale BNR . . Politicul, spre surprinderea chiar si a mea a facut ce era de asteptat in general, asta si pt ca acolo lupta e la vedere. Adica ma astept ca un LEU sa se poarte ca un LEU, nu ca o oaie. Hai sa ne uitam in urma si vedem cum actiunile BNR practic submineaza economia si tin bancile in brate, alea straine maI ales, si asta pe banii alora care muncesc. Prin actiunile voastre nu faceti decat sa incurajati importuri si creditarea in valuta, atat, cu efecte in scaderea puterii de cumparare a celor care muncesc si mai ales care s-au imprumutat si cresterea arieratelor in favoarea bancilor care scot profitul in extern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb