EUGEN TEODOROVICI: "Analizăm excluderea unor active din calculul «taxei pe lăcomie»"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 februarie 2019

"Analizăm excluderea unor active din calculul «taxei pe lăcomie»"

Teodorovici: "BNR îşi cam depăşeşte atribuţiile"

Ministrul Finanţelor: "Din discuţia cu băncile, trebuie să iasă un pachet de măsuri"

Ministrul Finanţelor Publice ia în calcul excluderea unor diferite categorii de active financiare din calculul taxei pe activele bancare, printre care creditele pe care băncile le acordă companiilor, obligaţiunile de stat, precum şi creditele guvernamentale şi cele din programul Prima Casă, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul de resort, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a precizat: "Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Şi repet, nimeni nu doreşte, eu nu doresc, ca ministru de Finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei să finanţeze în România, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât capitalul public, cât şi cel privat".

Întrebat în legătură cu afirmaţia lui Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), care a declarat luni că administratorii fondurilor de pensii Pilon II se gândesc să se retragă din ţara noastră, în condiţiile măsurilor din OUG 114, Teodorovici a răspuns că BNR şi-a depăşit, în ultima perioadă, atribuţiile.

"Domnul Lazea este economistul-şef al Băncii Centrale. Nu cred că are în sarcină şi atribuţii astfel de acţiuni. Nu cred că reprezintă punctul de vedere al Băncii Centrale. Eu cred că BNR îşi cam depăşeşte o parte din atribuţii pentru că sunt fel de fel de declaraţii care nu-şi au rostul, mai ales în zona publică".

Ministrul de resort a mai spus, ieri, că va trimite o invitaţie formală pentru a-i chema la discuţii pe cei şapte administratori ai fondurilor private de pensii Pilon II pentru a le auzi argumentele.

Luni, Valentin Lazea a declarat: "Ordonanţa le cere administratorilor fondurilor de pensii Pilon II să aducă pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 milioane de euro, o sumă de unsprezece ori mai mare decât capitalul social existent în prezent şi de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii unsprezece ani, deci de două ori mai mult decât câştigurile din ultimii unsprezece ani. În acelaşi timp, OUG reduce cu 70 % nivelul maxim legal al comisioanelor maxime ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg din discuţia cu Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), marea majoritate dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, în situaţia în care trebuie să depună un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent".

În ceea ce priveşte întâlnirea de ieri cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ministrul de resort a evidenţiat că aceasta are loc pentru a vedea punctul de vedere al băncilor şi pentru a clarifica forma în care urmează să acţioneze coaliţia de guvernare astfel încât în sectorul financiar să nu existe temeri sau întrebări ulterioare.

Eugen Teodorovici a mai adăugat: "Ce va ieşi din această discuţie trebuie să fie un pachet (n.r. de măsuri). Nu discutăm separat de rupere (n.r. a taxei pe activele financiare de ROBOR). Discutăm, la pachet, şi de modul de calcul al unui alt nivel de referinţă, rupere sau nu, ce rămâne masa impozabilă, ce acte se modifică. Va fi totul agreat la pachet şi la pachet mergem cu ele. Nu facem greşeala să mergem separat".

Discuţia dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice a fost la nivel de principii şi va continua astfel încât să se ajungă la chestiuni concrete, a afirmat, ieri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB.

În legătură cu mediul privat şi necesitatea de investiţii, reprezentantul Guvernului a spus că Ministerul Finanţelor pregăteşte un pachet de măsuri, pe diverse zone, pentru sporirea finanţării mediului privat.

"Fie că vorbim de amnistie fiscală, de curăţarea capitalului negativ din economie, de concurenţa neloială dintre diverse companii sau finanţarea mai bună a mediului privat (n.r. acesta a fost şi unul dintre punctele de discuţie de pe ordinea de zi de la întâlnirea cu băncile), vor fi măsuri pe care, cu siguranţă, mediul privat le va primi cu mare deschidere", a completat Eugen Teodorovici.

Guvernul a mai propus anul trecut, prin Darius Vâlcov, o altă formă de amnistie fiscală pentru ca ulterior să renunţe la ea, în condiţiile în care această măsură este inclusă în programul de guvernare al PSD-ALDE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu avem prea multe societati comerciale bancabile in Romania, asta daca nu vrem sa aruncam banii deponentilor pe geam. Dobanzile la credite trebuie sa fie in concordanta cu riscul de tara, iar daca socotim obligatiunile guvernamentale pe 10 ani ca reper general acceptat, constatam ca Romania se imprumuta cam cu 4,5% mai scump decat Germania si cu aproximativ 2-2,5% mai scump decat Polonia sau Ungaria. De asta avem creditele mai scumpe.

    Riscul de tara este generat de proasta administrare a tarii, iar actuala coalitie psd-alde-udmr a condus Romania vreo 25 de ani din cei 30 de la revolutie. Deci ei sunt principalii vinovati pentru riscul mare al tarii. Oricat ar incerca sa reduca administrativ acest risc nu vor reusi, intr-o tara care are peste 200 de modificari de fiscalitate intr-un an (cine sa crediteza planuri de afaceri?), deficite oriunde este posibil, taxe aberante si nationalizari de profit, lipsa grava de infrastructura, coruptie generalizata si infractori recunoscuti international la conducere.  

    1. Mai avem si o legislatie comerciala confuza si deseori contradictorie, o legislatie a insolventei foarte blanda ceea ce favorizeaza, asa cum ati spus, companiile subcapitalizate care "sunt gata" sa-si asume riscuri pe banii creditorilor, avem foarte multe companii medii si mari umflate de afacerile cu statul si statul poate fi foarte "capricios" atunci cand trebuie sa-si platesca furnizorii. Nu ma mir ca bancile cer dobanzi mai mari decat in Germania.

    In cosciugul guvernării s-au bătut doua cuie zdravene : oug 114 si oug 7 . Sa vedem ce se mai întâmpla pana vine dricul .

    Vedeti daca v-ati lacomit!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb