Atacurile senatorului PNL, Florin Cîţu, după ce a transmis mai multe mesaje pe pagina sa de Facebook referitoare la Teodorovici şi legăturile acestuia cu Banca Internaţională de Investiţii (BII), au primit şi un răspuns de la Ministrul Finanţelor. În primă instanţă, Cîţu a vorbit despre faptul că OUG 114 ar fi fost dată în folosul BII, despre care a spus că este "un vehicul prin care să intre bani ruseşti şi să iasă bani "curaţi".", ca mai apoi, la doar şase zile diferenţă, să critice şi noua variantă a OUG 114, ca în cele din urmă să îl acuze pe Teodorovici că ar avea imunitate diplomatică acordată de Rusia .
Astăzi, Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, a venit cu un răspuns la atacurile senatorului PNL:
"Este un proverb românesc care spune că binele nu face zgomot şi zgomotul nu face bine.
Acum nu am să vă vorbesc despre ceea ce am făcut sau fac bine pentru această ţară şi pentru români, ci mă voi referi strict la zgomote .... la zgomotele care, iată, pot face mult mai mult rău, atât în plan naţional, cât şi european sau internaţional şi care pot cauza prejudicii ireparabile imaginii externe a României."
Teodorovici continuă: "În calitate de persoană care deţine o funcţie de demnitate publică, din respect pentru toţi cei care aşteaptă explicaţii cu privire la acuzaţiile nejustificate lansate în spaţiul public, prezint câteva informaţii tehnice pe care le consider relevante pentru o informare corectă:
- Banca Internaţională de Investiţii (BII) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată la data de 10 iulie 1970. România a ratificat aderarea la BII - Banca Internaţională de Investiţii în data de 28 ianuarie 1971 şi este în prezent acţionar al acestei bănci, alături de Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam, Mongolia şi Rusia.
- În conformitate cu Statutul său, Banca Internaţională de Investiţii NU RECOMPENSEAZĂ ÎN NICIUN FEL ACTIVITATEA GUVERNATORILOR statelor membre legată de atribuţiile lor în Consiliul Guvernatorilor.
- Privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se LIMITEAZĂ STRICT la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect DOAR în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influenţa în vreun fel obligaţiile şi îndatoririle rezultate din relaţiile juridice dintre autorităţile statului membru ai cărui cetăţeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său.
- Astfel, ministrul finanţelor publice NU beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei Bănci.
- România a ratificat Protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia prin Legea nr. 244, din 29 noiembrie 2016.
- Ministrul finanţelor publice are calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaţionale de Investiţii, SIMILAR ca în toate celelalte instituţii financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură)
- În cadrul Consiliului Guvernatorilor, 5 state membre sunt reprezentate de către miniştrii de finanţe/viceprim-miniştrii (Cehia, Ungaria, Mongolia, România şi Slovacia), 2 state de către miniştri adjuncţi ai finanţelor (Bulgaria şi Rusia) şi 2 state de către guvernatori ai Băncilor Centrale (Cuba şi Vietnam).
- România NU a fost reprezentată de ministrul finanţelor publice la Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii defăşurat la Varadero, în perioada 3-4 decembrie 2018, ci de Ambasadorul României în Republica Cuba, conform Memorandumului aprobat de Guvern.", explică Teodorovici în mesajul transmis pe pagina sa de Facebook.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2019, 12:33)
Catu de mai mult timp minte.Este o lupta politica dar vad ca unii mint mereu printre care si catu.Probabil un ajuns mare in PNL inainte de termen si prin calitatile lui de mincinos.
1.1. oare?! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2019, 12:45)
stii cine a dat ordonanta, ca ministrul finanţelor publice sa aiba printe alte avantaje si calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaţionale de Investiţii???
2. fără titlu
(mesaj trimis de dan în data de 02.04.2019, 12:33)
Ministrul nu beneficiaza,doar acolitii d-lui.