Ministrul de Finanţe doreşte ca de anul viitor, în România, să fie introdusă taxarea inversă a TVA, de la beneficiar către producător, în toate sectoarele de activitate economică.
Scopul introducerii acestei măsuri ar fi reducerea drastică a evaziunii fiscale, după cum afirmă Eugen Teodorovici.
În acest moment, conform legislaţiei în vigoare, în România doar 14 operaţiuni beneficiază de procedura taxării inverse, dintre care enumerăm livrarea de deşeuri şi materiale feroase şi neferoase, de materiale reciclabile, livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase, de cereale şi plante tehnice, de energie electrică şi certificate verzi, de aur, de telefoane mobile, de dispozitive cu circuite integrate, furnizări de console, jocuri, tablete, PC şi laptopuri, ş.a.m.d.
Eugen Teodorovici a declarat, cu prilejul unei informări de presă: "Noi dorim o modificare drastică a directivei europene pe TVA. Am dori ca această modificare să fie făcută la întrunirea de anul viitor a ECOFIN, care va avea loc la Bucureşti. Totodată, dorim şi actualizarea listei diferenţiate privind aplicarea TVA. Consider că aplicarea taxării inverse în toate sectoarele de activitate pentru tranzacţiile de peste 10.000 de euro va duce spre o valoare cât mai apropiată de zero a evaziunii fiscale".
Ministrul de resort consideră că România are aliaţi în acest demers fiscal european, dar şi că se confruntă cu o poziţie circumspectă din partea Franţei şi Germaniei cu privire la generalizarea taxării inverse:
"Franţa şi Germania se opun taxării inverse pentru toată activitatea economică. Premierul Cehiei a avut acelaşi punct de vedere ca noi, dar, din păcate, francezii l-au contactat şi l-au convins să accepte taxarea inversă doar pentru anumite sectoare de activitate".
Tot în privinţa luptei împotriva evaziunii fiscale, Ministrul Finanţelor Publice consideră că este necesară o rupere a ANAF de celelalte structuri cu atribuţii în control din acest domeniu. Teodorovici declară că ar fi necesară o modificare legislativă prin care să se stipuleze că doar ANAF poate interpreta dacă o faptă este evaziune fiscală sau nu, înainte de a trimite dosarul spre cercetare către alte instituţii ale statului. Ministrul de Finanţe a afirmat că statul nu a reuşit să recupereze multe sume rezultate din evaziunea fiscală din cauza tergiversării proceselor penale şi duratei destul de mari a cercetării penale în cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni.
"Ideea e să recuperez prejudiciul, nu să îl bag pe evazionistul fiscal la puşcărie", a concluzionat Eugen Teodorovici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2018, 11:03)
Daca nu il bagi pe evazionist la puscarie, vom deveni o tara de evazionisti, pentru ca fiecare va considera ca cel mai rau lucru care ii se poate intampla este sa fie prins si sa i se ia ce a furat.
1.1. Habarnistule (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2018, 15:29)
Vorbesti prostii!
1.2. minte putina (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2018, 13:42)
N-ai habar anonimule!
In vest accentul se pune pe recuperarea prejudiciului: vezi multele situatii in care se ajunge la "settlement" intre autoritati si diferite companii care incalca legea si nu la puscarie.
De ce? Pentru ca aia au fost destul de destepti ca sa-si dea seama ca scopul nu e sa distrugi afaceri si implicit locurile de munca ci sa recuperezi prejudiciul si amenda suplimentara.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2018, 12:25)
Prejudiciul nu cred ca se va recupera, dar vor scapa si de puscarie. In Tara in care conduc infractorii sustinuti de evazionisti, permite-mi sa am rezervele mele.