EUGEN TEODOROVICI: Obiectivul meu este generalizarea taxării inverse

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iunie 2018

Obiectivul meu este generalizarea taxării inverse

Ministrul de Finanţe doreşte ca de anul viitor, în România, să fie introdusă taxarea inversă a TVA, de la beneficiar către producător, în toate sectoarele de activitate economică.

Scopul introducerii acestei măsuri ar fi reducerea drastică a evaziunii fis­cale, după cum afirmă Eugen Teodorovici.

În acest moment, conform legislaţiei în vigoare, în România doar 14 operaţiuni beneficiază de procedura taxării inverse, dintre care enumerăm livrarea de deşeuri şi materiale feroase şi neferoase, de materiale reciclabile, livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase, de cereale şi plante tehnice, de energie electrică şi certificate verzi, de aur, de telefoane mobile, de dispozitive cu circuite integrate, furnizări de console, jocuri, tablete, PC şi laptopuri, ş.a.m.d.

Eugen Teodorovici a declarat, cu prilejul unei informări de presă: "Noi dorim o modificare drastică a directivei europene pe TVA. Am dori ca această modificare să fie făcută la întrunirea de anul viitor a ECOFIN, care va avea loc la Bucureşti. Totodată, dorim şi actualizarea listei diferenţiate privind aplicarea TVA. Consider că aplicarea taxării inverse în toate sectoarele de activitate pentru tranzacţiile de pes­te 10.000 de euro va duce spre o valoare cât mai apropiată de zero a evaziunii fiscale".

Ministrul de resort consideră că România are aliaţi în acest demers fis­cal european, dar şi că se confruntă cu o poziţie circumspectă din partea Franţei şi Germaniei cu privire la generalizarea taxării inverse:

"Franţa şi Germania se opun taxării inverse pentru toată activitatea economică. Premierul Cehiei a avut acelaşi punct de vedere ca noi, dar, din păcate, francezii l-au contactat şi l-au convins să accepte taxarea inversă doar pentru anumite sectoare de activitate".

Tot în privinţa luptei împotriva evaziunii fiscale, Ministrul Finanţelor Publice consideră că este necesară o rupere a ANAF de celelalte structuri cu atribuţii în control din acest domeniu. Teodorovici declară că ar fi necesară o modificare legislativă prin care să se stipuleze că doar ANAF poate interpreta dacă o faptă este evaziune fiscală sau nu, înainte de a trimite dosarul spre cercetare către alte instituţii ale statului. Ministrul de Finanţe a afirmat că statul nu a reuşit să recupereze multe sume rezultate din evaziunea fiscală din cauza tergiversării proceselor penale şi duratei destul de mari a cercetării penale în cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni.

"Ideea e să recuperez prejudiciul, nu să îl bag pe evazionistul fiscal la puşcărie", a concluzionat Eugen Teodorovici.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca nu il bagi pe evazionist la puscarie, vom deveni o tara de evazionisti, pentru ca fiecare va considera ca cel mai rau lucru care ii se poate intampla este sa fie prins si sa i se ia ce a furat.

    1. Vorbesti prostii!

      N-ai habar anonimule!

      In vest accentul se pune pe recuperarea prejudiciului: vezi multele situatii in care se ajunge la "settlement" intre autoritati si diferite companii care incalca legea si nu la puscarie.

      De ce? Pentru ca aia au fost destul de destepti ca sa-si dea seama ca scopul nu e sa distrugi afaceri si implicit locurile de munca ci sa recuperezi prejudiciul si amenda suplimentara. 

      Prejudiciul nu cred ca se va recupera, dar vor scapa si de puscarie. In Tara in care conduc infractorii sustinuti de evazionisti, permite-mi sa am rezervele mele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb