Argentina, Tunisia, Bahrain, Turcia, Iordania şi Cipru se află în pericol în cazul unei recesiuni globale, anunţă o analiză Euler Hermes Economic remisă, astăzi, Redacţiei noastre.
Alte 12 ţări sunt "mai vulnerabile" şi ar necesita o monitorizare atentă în cazul în care încetinirea globală va fi deosebit de puternică.
Creşterea economică anuală globală a atins punctul culminant în perioada 2017-2018.
Pentru zona Euro se observă o cerere mai mare de împrumuturi de la IMM-uri în trimestrul 1 din 2019.
Banca Naţională a României (BNR) a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,5%, chiar dacă inflaţia a crescut din luna februarie de la 3,8%, la 4% în martie şi 4.1% în aprilie. Îngrijorările exprimate la nivelul unor membri ai Consiliului de Administratie ai BNR cuprind o serie de riscuri ascendente pentru inflaţia viitoare.
Mihai Chipirliu, CFA, Head of Risk Analysis Euler Hermes România, a declarat: "Într-adevăr, la nivelul ţărilor din CEE inflaţia în creştere (mai ales în România şi Ungaria) a fost asociată şi cu o creştere economică mult peste nivelul ţărilor mai dezvoltare din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, creşterea de 5.1% a Produsului Intern Brut din România pentru primul trimestru are ataşată şi deficitele cele mai ridicate enunţate mai sus. Acestea, potenţate de anumite incertitudini la nivel politic şi în lipsa măsurilor de ajustare a dezechilibrelor care se completeze politica monetară se pot uşor materializa în presiuni asupra cursului de schimb, ca supapă de reglare pe termen scurt".
În România, inflaţia este în creştere, dar ratele dobânzilor rămân neschimbate.