Banca Europeană de Investiţii (BEI) nu doreşte să dea explicaţii cu privire la o informaţie publicată de site-ul Euobserver referitoare la un împrumut "fraudulos" pe care l-a obţinut compania auto germană Volkswagen, anunţă Euobserver.
Conform acestui site, banca nu a dorit să îi furnizeze un răspuns atunci când a solicitat o părere privind un raport elaborat de agenţia europeană antifraudă OLAF în privinţa creditului obţinut de compania germană, care a fost trimis şi la BEI în luna august.
Site-ul Euobserver le-a cerut celor de la OLAF să facă public raportul, însă instituţia a trimis această solicitare la BEI, iar când Euobserver s-a adresat BEI, banca a făcut trimitere din nou la OLAF.
În situaţia dată, nu există un document public care să arate ce este ilegal în dosarul menţionat şi nici nu există vreo dovadă că BEI are cunoştinţă de înşelăciune, scrie Euobserver.
Ulterior, la un eveniment, vicepreşedintele BEI, Jonathan Taylor, a declarat pentru site-ul Euobserver: "Am luat la cunoştinţă ceea ce spuneţi. Înţeleg situaţia, dar nu am nimic de adăugat în acest caz. Aşa cum vă puteţi imagina, acesta este un aspect cu ramificaţii considerabile şi nu aş vrea să spun ceva în acest moment". Taylor mai spune că banca nu vrea să fie victima fraudelor, dar BEI "nu are un sistem perfect de apărare".
Ca urmare a dezvăluirii că, în anul 2015, grupul Volkswagen (VW) a trişat la testele privind emisiile, agenţia antifraudă a UE, OLAF, a examinat un împrumut BEI în valoare de 400 milioane euro acordat constructorului german de maşini, temându-se că fondurile ar fi putut fi utilizate pentru dezvoltarea milioanelor de automobile diesel echipate cu software-ul prin care compania a trişat la testele de emisii.
Cu toate că preşedintele BEI, Werner Hoyer, a anunţat la începutul anului 2017 că banca "nu a găsit nicio dovadă" că o parte a împrumutului a fost folosită în scopuri frauduloase, raportul OLAF arată că VW "a înşelat" BEI.
Site-ul de ştiri Politico a informat că, potrivit unor surse OLAF care au dorit să-şi păstreze anonimatul, VW a primit împrumutul prin "fraudă" şi "înşelăciune".
Întrebat de Euobserver dacă acest lucru ar putea fi făcut public, OLAF a refuzat să confirme sau să infirme înşelăciunea, dar a precizat că a transmis "o recomandare juridică" Procuraturii germane, ceea ce ar da indicii despre un posibil comportament fraudulos. Apoi, OLAF a transmis o declaraţie prin care informa că a "recomandat" BEI să ia măsuri active pentru implementarea politicii sale antifraudă.
Ca răspuns, banca a precizat: "Avem o politică antifraudă. Luăm măsuri în mod constant".
Împrumutul de la BEI a fost obţinut de VW în 2009 şi rambursat de companie ulterior.