Dobânda Euribor pe trei luni - costul împrumuturilor în euro pe piaţa interbancară, a urcat, vineri, până la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, pe motiv că surplusul de lichidităţi din sistemul bancar s-a redus. Creşterea a avut loc la o zi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda cheie la 1% - nivel minim record.
Dobânda Euribor, care arată interesul băncilor pentru împrumuturi, a urcat la 0,822% vineri, de la 0,810% în ziua precedentă, atingând astfel cel mai ridicat nivel din septembrie 2009 până în prezent. Au crescut, de asemenea, dobânzile pentru împrumuturi pe termen de o săptămână, şase luni şi un an.
Nivelul dobânzii Euribor este important şi pentru consumatorii locali, deoarece în funcţie de acest indicator se stabilesc şi dobânzile la creditele în euro acordate de băncile comerciale.
În urmă cu aproape două săptămâni, băncile europene au rambursat BCE împrumuturi pe termen de un an, în valoare de 442 miliarde euro, şi au contractat un volum redus de credite pe termen scurt, ceea ce a dus la o diminuare a nivelului de lichidităţi din sistem.
De precizat că, în ultima vreme, dobânzile interbancare au crescut ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona euro.
Ratele Euribor sunt stabilite zilnic, de către Federaţia Bancară a Uniunii Europene, după ora 09:00 GMT.
• Vânzările de obligaţiuni corporatiste europene, la nivelul maxim al ultimelor 4 luni
Vânzările de obligaţiuni corporatiste au crescut, săptămâna trecută, în Europa, până la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în baza semnalelor de redresare economică.
Emisiunile de obligaţiuni corporatiste din regiune au ajuns la cel puţin 13 miliarde euro (16,5 miliarde dolari), sumă de peste trei ori mai mare comparativ cu totalul săptămânii anterioare, respectiv aproape dublu faţă de media săptămânală a anului curent, de 7 miliarde euro, conform datelor agenţiei Bloomberg. Printre emitenţi s-au numărat "Société Générale" SA din Franţa, "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Marea Britanie şi "Intesa Sanpaolo" SpA din Italia.
1. Ne pregatim de turneul final
(mesaj trimis de Florin Calinescu în data de 12.07.2010, 23:19)
formaţiunea de "double bottom" pe suportul de la 18.000 de puncte conturată cu o distribuţie de manual a volumelor între cele două teste, dar şi faptul că acest nivel nu a fost atacat nici măcar în contextul sentimentului negativ din piaţă de după majorarea TVA, când deprecierea leului şi aşteptările inflaţioniste ţineau capul de afiş în opinia publică