Islanda a reuşit să ofere o lecţie de neuitat Angliei în particular şi Europei fotbalistice în general. Cea mai mică ţară (330.000 de locuitori) care a fost prezentă la un turneu final al Campionatului European, posesoarea unei competiţii neluate în seamă de nimeni, a eliminat reprezentanta celui mai bogat campionat de fotbal din lume, ale cărui drepturi de televizare (2016-2019) s-au vândut cu 7.000.000.000 de euro. Pe foarte scurt, Anglia s-a făcut de râs într-un moment când toate datele erau în favoarea ei, de la statistici până la cotele financiare ale jucătorilor. Eliminarea vine într-un moment cum nu se poate mai prost, imediat după referendumul care a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, atrăgând un potop de ironii şi glume la adresa britanicilor, mai ales că ruda săracă din punct de vedere fotbalistic, Ţara Galilor, îşi continuă parcursul european.
Cota Angliei la câştigarea trofeului era de 10/1 la începutul turneului, în timp ce Islanda se afla pe ultimele poziţii, cu un incredibil 300/1. O comparaţie între valoarea loturilor celor două combatante aproape că nu poate fi făcută fără un zâmbet, acum că ştim deznodământul confruntării directe. Tot lotul Islandei valoarează, conform transfermarkt.de, 44.750.000 euro, o mare parte din sumă fiind datorată vedetei Gylfi Sigurdsson de la Swansea, evaluat la 13.000.000 euro. În schimb, jucătorii din lotul Angliei au o cotă de transfer de 477.000.000 euro, Raheem Sterling (Manchester City) fiind cel mai scump jucător al britanicilor, 45.000.000 euro, după cum se poate vedea, puţin mai scump decât toţi fotbaliştii islandezi prezenţi în Franţa. Dacă mai spunem că Islanda are doar 100 de jucători profesionişti, devine tot mai evident că am asistat la una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului la nivel de echipe naţionale.
Presa britanică pare uluită de deznodământul ultimei optimi de finală. "Îngrozitoarea Anglia, umilită de Islanda", titrează publicaţia Goal. The Sun încearcă o notă ironică, dar ironia acţionează ca un bumerang de această dată: "O naţiune cunoscută pentru pescuitul de cod a scufundat naţionala Angliei". Linia e urmată şi de către BBC: "Anglia a fost umilită de peştişorul Islanda. Anglia a suferit cea mai mare umilinţă de la eliminarea în faţa Statelor Unite ale Americii, în optimile de finală ale Campionatul Mondial din Brazilia, 1950". The Telegraph face legătura între sport şi politică: "Afară pentru a doua oară! Anglia, umilită la Euro 2016, la câteva zile după Brexit".
Imediat după meci, antrenorul Roy Hodgson şi-a anunţat demisia, dar după un model deja patentat la noi, s-a declarat mulţumit de munca depusă, în ciuda unei evidenţe ruinătoare. De altfel, Islanda a reuşit să surpe şi scuzele lansate - după eliminarea echipei noastre - de către şeful FRF, Răzvan Burleanu, şi selecţionerul Anghel Iordănescu. Cei doi au vorbit de baza de selecţie redusă, de valoarea îndoielnică a campionatului, de faptul că jucătorii autohtoni evoluează peste hotare la echipe mai puţin cunoscute, dar toate acestea nu par să-i fi încurcat deloc pe islandezi, care au ştiut să compenseze toate neajunsurile cu o ambiţie extraordinară.
Meciurile din cadrul sferturilor de finală se vor desfăşura după următorul program: Portugalia - Polonia (joi), Ţara Galilor - Belgia (vineri), Italia - Germania (sâmbătă), Islanda - Franţa (duminică).