Moneda unică europeană (euro) a înregistrat, vineri, cea mai puternică depreciere din ultimii opt ani, în raport cu dolarul, în condiţiile în care traderii nu au mai pariat pe majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE).
Tranzacţiile cu euro au fost influenţate în mod negativ de declaraţiile făcute joi de preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet , după anunţarea deciziei de menţinere a dobânzii de referinţă la nivelul de 4,25%. Trichet a afirmat că economia zonei euro va fi slabă în trimestrul al treilea.
Euro a avut un curs de 1,5005 dolari la finele zilei de vineri, pe piaţa din New York, mai mic cu 2,08% faţă de joi. Dar, vineri, euro a coborât până la 1,4990 dolari, cel mai redus curs de după 26 februarie. Declinul de vineri este cel mai important consemnat de moneda unică după 6 septembrie 2000.
Analiştii cred că acesta este începutul unui nou capitol pentru dinamica dolarului, în condiţiile în care BCE şi alte bănci centrale acordă tot mai multă atenţie riscurilor la adresa expansiunii economice. Aceştia subliniază că scăderea recentă a cotaţiilor petroliere impulsionează, de asemenea, aprecierea dolarului.
Specialiştii cred că moneda unică poate să scadă, în curând, până la 1,46 dolari. La data de 15 iulie, euro a atins cursul maxim istoric, de 1,6038 dolari, după care a pierdut 6,4%. Moneda unică s-a depreciat cu 3,6% faţă de dolar în perioada 4-8 august, acesta fiind cel de-al patrulea declin săptămânal consecutiv, iar pierderea este cea mai mare de după luna mai 2007.