Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce unul din reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE) a respins speculaţiile potrivit cărora această instituţie financiară va reduce dobânzile. Astfel, euro a lăsat în urmă pierderile consemnate anterior, când investitorii pariau, în număr mare, pe faptul că BCE va recurge la o micşorare a dobânzilor, după ce marţi, printr-o intervenţie de urgenţă, banca centrală a SUA (Federal Reserve) şi-a redus dobânda de referinţă la 3,50%, de la 4,25%.
Ieri dimineaţă, la New York, euro s-a apreciat cu 0,3%, având un curs de 1,4671 dolari, faţă de 1,4629 dolari în ziua anterioară.
Unii analiştii, sunt de părere că euro este sprijinit, deocamdată, de aceste declaraţii privind menţinerea dobânzii BCE, însă nu trebuie să trecem cu vederea faptul că şi zona euro va fi afectată de încetinirea expansiunii economiei globale, astfel că BCE va fi nevoită să recurgă la o reducere a dobânzii în trimestrul al doilea.
Euro a fost impulsionat şi de publicarea datelor privind indicele care măsoară încrederea investitorilor în economia Germaniei, cea mai mare din Europa. Indicele Ifo, calculat pe un eşantion de 7.000 de directori de companii din Germania, a crescut la 103,4 puncte în ianuarie, de la 103 în decembrie. Economiştii aşteptau o scădere până la 102,3 puncte.