Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a treia zi la rând, raportat la dolar, după apariţia informaţiei potrivit căreia rata şomajului din Germania a scăzut peste aşteptări luna trecută - semn că regiunea se redresează. În plus, potrivit companiei de cercetare Markit, indicele privind producţia industrială din Spania a crescut, în martie, în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani. Aceste informaţii au susţinut dinamica euro prin faptul că au înlăturat speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va lua măsuri de stimulare în reuniunea de politică monetară programată pentru mâine.
Euro a crescut cu 0,2% la ora 10.42, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3798 dolari. În cele două zile precedente, moneda împărţită de 18 state europene a câştigat 0,2 procente faţă de cea americană.
"Cu siguranţă euro este susţinut în continuare, întrucât datele economice nu au fost < îngrozitoare >", spune, citat de Bloomberg, Brad Bechtel, director general la "Faros Trading" LLC din Stamford, Connecticut. Acesta a menţionat: "Piaţa nu mai caută, cu adevărat, o mişcare din partea BCE sau şi-a redus aşteptările în acest sens".
La rândul său, Roberto Mialich, strateg valutar la "UniCredit Bank" AG din Milano, afirmă: "Nu credem că BCE va fi obligată să facă mai mult acum. Vom continua să vedem un euro puternic pe termen mediu".
Consiliul guvernatorilor din cadrul BCE se va reuni la data de 3 aprilie, la Frankfurt, iar analiştii estimează acum că banca va menţine dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25%, la care se află începând din luna noiembrie 2013. Conducerea BCE a afirmat, în mai multe rânduri, că va păstra dobânda la un nivel redus o perioadă extinsă de timp, însă este gata să intervină dacă va fi necesar.