Euro depăşeşte 3,96 lei

Justina Zah, Andreea Arăbaoei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2008

Euro depăşeşte 3,96 lei

Scena politică de ieri privind schimbarea premierului nu a influenţat piaţa valutară, în ciuda oscilaţiilor foarte mari pe care le-a avut moneda noastră, susţin dealerii. Leul s-a depreciat în prima parte a zilei, până la un nivel al cursului de 3,9625 lei/euro în jurul orei 12. Ulterior leul a revenit până la un curs de 3,9220 lei/euro, pentru ca, în ultima parte a sesiunii de tranzacţionare, leul să îşi reia tendinţa de depreciere, tranzacţionându-se la un curs de 3,95 lei/euro.

Dealerii ne-au precizat că volatilitatea leului este cauzată de nevoia comercianţilor de valută, şi mai puţin se simte prezenţa speculatorilor. Ei ne-au precizat că aprecierea leului s-ar putea datora intervenţiei Băncii Naţionale, care, în momentul când nu a mai vândut valută, cursul a crescut din nou. Aprecierea leului a coincis şi cu alegerea noului premier de către preşedinte, au mai adăugat aceştia, dar nu reprezintă cauza principală a aprecierii.

Banca Naţională a afişat un curs de referinţă de 3,9249 lei/euro, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimele două luni. Un curs de peste 3,9 lei/euro a mai fost afişat de BNR în perioada 6-8 octombrie, atingând cel mai înalt nivel pe data de 6 octombrie, 3,9410 lei/euro.

În regiune, zlotul polonez s-a depreciat constant, asemenea monedei noastre, spre deosebire de forint, care s-a apreciat, ne-au mai precizat dealerii.

Analiştii ING sunt de acord cu intervenţia Băncii Naţionale pe piaţa valutară având în vedere riscul la care sunt expuse gospodăriile şi companiile la mişcările cursului de schimb. Perspectivele globale sumbre, precum şi deteriorarea la nivel naţional, va determina Banca Centrală să nu mai poată face faţă, pentru o lungă perioadă de timp, deprecierii monedei naţionale. Mai mult, ING nu vede o recuperare a apetitului pentru risc, în condiţiile în care temerile unei recesiuni globale determină scăderea comerţului de tip "carry trade" pentru toate valutele, în timp ce volatilitatea rămâne crescută şi creşterea economică scade drastic în ţările din Uniunea Europeană.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING, susţine că există probabilitatea ca perechea euro/leu să depăşească valoarea de 4,20 lei/euro până în luna septembrie a anului viitor şi nivele chiar mai ridicate se pot înregistra înainte de această dată, susţine analistul ING care mai adaugă: "Odată ce economia ţării noastre se slăbeşte, devine din ce în ce mai evident că deprecierea leului ar trebui să se accentueze".

După atacul speculativ asupra leului din luna octombrie, tranzacţiile pe perechea euro/leu au scăzut considerabil deoarece mulţi furnizori de lichiditate şi-au pierdut interesul asupra leului.

Această scădere este îngrijorătoare în condiţiile în care volumul mare de importuri şi datoria externă ar trebui să determine, în mod normal, un volum mai ridicat de tranzacţii faţă de anul trecut, adaugă reprezentantul ING, care declară : "De altfel, deprecierea leului continuă în ciuda intervenţiilor frecvente ale Băncii Naţionale pe piaţa valutară". O urmare a acestui fapt ar putea fi că mai puţine pârghii de tranzacţionare înseamnă mai puţine volume tranzacţionate pe piaţa valutară inernaţională, a mai adăugat domnia sa.

Analiştii ING consideră că tendinţele perechii euro/leu vor fi din ce în ce mai dependente de dinamica balanţei de plăţi, în condiţiile scăderii cererii de lei din exterior. Pe fondul unei lipse de lichidităţi, dinamica balanţei de plăţi oferă cursului de schimb volatilitate ridicată şi un trend de depreciere graduală, apreciază Nicolaie Chidesciuc, care mai consideră că atât împrumuturile contractate din exterior, cât şi datoria externă sunt mari şi ambele trebuie să se corecteze la un moment dat în viitor în condiţiile în care, în ţara noastră, nu mai există nici dorinţa şi nici banii necesari pentru a finanţa un deficit de cont curent aşa de mare.

Unul din motivele pentru care leul s-a întărit în trecut, dar şi motivul care a determinat o amortizare a deprecierii sale după începutul crizei în Statele Unite, este expansiunea rapidă a creditelor în euro, potrivit studiului ING. Impactul a venit din partea creditelor acordate în special gospodăriilor, care au determinat ulterior o cerere de lei. "Începând cu luna octombrie a acestui an, acordarea de credite în valută a scăzut considerabil şi ne aşteptăm, în continuare, la scăderi atât din partea cererii cât şi a ofertei de credite", susţine Nicolaie Chidesciuc. Domnia sa consideră că acest lucru implică mai puţină presiune asupra împrumuturilor externe, dar nici nu mai există motive să sperăm într-o monedă naţională puternică.

Ultimele date arată că deficitul bugetar de anul acesta ar putea atinge uşor 4,4% din produsul intern brut. Considerând atmosfera globală neprietenoasă, o deteriorare bruscă a deficitului bugetar va pune presiuni mari asupra cursului de schimb, precizează analistul ING. Ca rezultat, banca îşi schimbă previziunile pentru luna septembrie a anului 2009 cu o nouă estimare făcută în ultimul trimestru al acestui an (când cursul a atins nivelul de 3,95 lei pentru un euro) şi duce deprecierea leului până la un nivel de 4,20 lei pentru un euro.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb